Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций уч в галузях.doc
Скачиваний:
135
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
3.5 Mб
Скачать

Облік реалізації товарів Форми реалізації товарів

Оптові торгові підприємства застосовують дві форми реалізації товарів: із внесків (складський оборот) і транзитом (транзитний оборот). При складській реалізації товари покупцям відвантажуються і відпускаються зі складів і баз оптового підприємства. При транзитній реалізації споживачам товари відвантажуються безпосередньо зі складів підприємств-виробників, минаючи проміжні ланки — бази і склади оптового підприємства. Транзитна реалізація товарів, що базується на прямих зв'язках постачальників і покупців, є економічно більш доцільної, оскільки сприяє прискоренню просування товарів від виробників до споживачів і скорочення витрат обігу.

Однак у випадках, коли необхідно відвантажити товари споживачам у кількості нижче транзитних норм (тобто мінімальної кількості вантажу, що може бути відвантажене в контейнері, вагоні, цистерні і т.п.), чи потрібно їхнєкомплектування, більш доцільним є складський обіг. До переваг складськоїформи реалізації відноситься також можливість обслуговувати більшу кількістьпокупців при відносно невеликих товарних запасах, швидкість постачання товарівунеобхідному асортименті. Тому, незважаючи на підвищення витрат обігу,складська реалізація займає значну питому вагу в оптовому товарообігу.

Оптові підприємства повинні знаходити оптимальні варіанти сполучення складської і транзитної форм реалізації для своєчасного і якісного забезпечення споживачів товарами.

Основним правовим документом для здійснення реалізації товарів є договір закупівлі-продажу, у якому містяться дані про терміни й умови постачання, вимоги до якості товару, умови розрахунків, відповідальність сторін за невиконання умов договору.

Облік реалізації товарів зі складів

Оптові підприємства реалізують товари, як правило, на підставі укладених договорів закупівлі-продажу. При разових поставках або відпуску товарів у незначній кількості реалізація товарів може здійснюватися без висновку письмового договору на підставі виписаних рахунків-фактур.

Відпуск товарів представнику покупця здійснюється при пред’явленні доручення і документа, що засвідчує його особистість, з оформленням накладноїі рахунка-фактури. Відвантаження товарів іногороднім покупцям здійснюється на підставі наказів-накладних комерційної служби (відділу збуту), виписаних відповідно до договору постачання. При доставці оптовим підприємствам товарів покупцям (роздрібним і іншим підприємствам) власним чи найманим транспортом складається товарно-транспортна накладна (ф. № 1-ТН).

Для здійснення розрахунків покупцям виписують і пред'являють до оплати рахунка-фактури і платіжні документи, у яких указується найменування, кількість, сорт товару, ціна чи виробника митна вартість, оптово-збутна націнка, ставка і сума ПДВ, транспортні й інші послуги, що підлягають оплаті.

Одночасно виписується податкова накладна, оригінал якої вручається покупцю, а копія залишається в оптовому підприємстві як розрахунковий і звітний податковий документ. На підставі податкової накладної роблять відповідні записи в Книзі обліку продажу товарів (робіт, послуг).

Для обліку реалізації законодавством установлений метод нарахування. При визначенні обсягу реалізації методом нарахування датою реалізації вважається дата відвантаження (відпуску) товарів, тобто дата передачі права власності на товари покупцям відповідно до базисних умов постачання, визначених сторонами (а для робіт, послуг — дата оформлення документів, що підтверджують їхнє виконання), незалежно від терміну здійснення платежів.

Звідси в бухгалтерському обліку на продажну вартість товарів, відвантажених (відпущених) покупцям зі складів і баз оптового підприємства, роблять запис:

Д-т рахунку 36 "Розрахунки з покупцями і замовниками";

К-т рахунку 702 "Доход від реалізації товарів".

Одночасно робиться запис на списання вартості реалізованих товарів за обліковими цінами;

Д-т рахунку 902 "Собівартість реалізованих товарів";

К-т рахунку 281 "Товари на складах".

Відповідно до Закону України "Про податок на додаткову вартість" торгові підприємства, збутові посередницькі організації сплачуютьубюджет податок на додаткову вартість, обчислений по ставці 20% до загальноїсуми товарообігу, тобто виручки від реалізації товарів за продажними цінами.

Сума податкового зобов'язання по ПДВ визначається за даними податкових накладних і Книги обліку продажу товарів (робіт, послуг) і в бухгалтерському обліку відбивається записом:

Д-т рах. 702 "Доход від реалізації товарів";

К-т рах. 641 "Розрахунки по податках".

Зарахування коштів на рахунок оптового підприємства, що надійшли відпокупців за відвантажені їм товари, у бухгалтерському обліку відбивається записом:

Д-т субрахунку 31 "Рахунки в банках";

К-т субрахунку 36 "Розрахунки з покупцями і замовниками".

Якщо відповідно до договору оптове підприємство реалізує товари покупцям на умовах попередньої оплати, то на суму коштів, що надійшли від покупців на рахунок оптового підприємства, роблять запис:

Д-т субрахунку 31 "Рахунки в банках";

К-т субрахунку 36 "Розрахунки з покупцями і замовниками".

Сума платежів, що надійшли, зараховується в доход від реалізації товарів записом:

Д-т субрахунку 36 "Розрахунки з покупцями і замовниками";

К-т рахунку 702 "Доход від реалізації товарів".

При реалізації товарів у порядку попередньої оплати в продавця (оптового підприємства) виникають податкові зобов'язання по ПДВ перед бюджетом.

У бухгалтерському обліку на суму податкового зобов'язання роблять запис:

Д-т рахунку 643 "Податкові зобов'язання";

К-т рахунку 641 "Розрахунки по податках".

Відвантажені покупцям попередньо оплочені товари списують на собівартість реалізації записом:

Д-т рахунку 902 "Собівартість реалізованих товарів";

К-т рахунку 281 "Товари на складі".

Після відвантаження покупцям попередньо оплачених товарів відбивається сума податкових зобов'язань:

Д-т рахунку 702 "Доход від реалізації товарів";

К-т рахунку 643 "Податкові зобов'язання".

Оптові підприємства, що облік товарів ведуть по продажним цінам, наприкінці місяця визначають і списують способом "сторно" суму торгової націнки, що відноситься до собівартості реалізованої продукції, записом:

Д-т рахунку 902 "Собівартість реалізованих товарів";

К-т рахунку 285 "Торгова націнка".

Цим записом продажна вартість реалізованих товарів коректується до їхньої купівельної вартості.