Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций уч в галузях.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
3.5 Mб
Скачать

Облік товарних операцій в роздрібній торгівлі Облік надходження товарів

Відповідно до Інструкції з обліку роздрібного товарообігу і товарних запасів, затвердженої наказом Мінстата України від 28.12.96 № 389, під роздрібним товарообігом розуміють оборот із продажу товарів безпосередньо населенню як за готівку, так і за розрахунковими чеками установ банків через спеціально організовану торгову мережу (універмаги, магазини, автозаправні станції й ін.), незалежно від відомчої підпорядкованості і форм власності, а також відпуску товарів безготівковоми розрахунками з окремим установам (охорони здоров'я, освіти, соціального забезпечення й ін.). У роздрібному товарообігу враховується також продаж товарів, прийнятих торговими підприємствами від населення на комісію.

Роздрібний товарообіг підрозділяється на товарообіг роздрібної торгівлі і товарообіг громадського харчування.

Порядок документального оформлення й обліку надходження товарів на підприємства роздрібної торгівлі в основному аналогічні порядку обліку цих операцій в оптових підприємствах. Товари в роздрібну торгівлю надходять на підставі договорів (замовлень) від оптових торгових підприємств чи безпосередньо від підприємств-виробників. Основну масу товарів роздрібні підприємства одержують від місцевих постачальників.

Постачальники на відвантажені чи відпущені в торгову мережу товари виписують податкові накладні, рахунки-фактури і платіжні документи (а при автомобільних перевезеннях товарів — товарно-транспортні накладні). По цих документах роздрібні підприємства приймають товари і тару, а також перевіряють правильність цін, ставку і суму ПДВ, торгових знижок, тарифів по перевезеннях. Товари приймають матеріально відповідальні особи (завідувачі складами, магазинами, секціями й ін.). Отриманий ваговий товар приймають по чистій вазі (нетто), тобто за винятком ваги тари. При неможливості переважити товар без тари його нетто визначають після звільнення від тари, віднімаючи її фактичну вагу від брутто.

У випадку виявлення при прийманні розбіжностей між фактично отриманими товарами і даними товаросупроводжувального документа комісією, призначеної наказом керівника підприємства, складається Акт про встановлення розбіжності по кількості і якості при прийманні товарно-матеріальних цінностей.

Облік товарів ведуть за місцем збереження матеріально відповідальні особи в грошовому вимірі за продажним (роздрібним) цінах. Кількісно-сумовийоблік ведуть, як правило, за товарам, що вимагають особливого контролю (ювелірні вироби з дорогоцінних металів; товари, прийняті на комісію й ін.), а також по таких товарах як холодильники, телевізори, меблі, транспортні засоби й ін. Застосування вартісного обліку товарів у роздрібній торгівліобумовлено, як вказувалося раніше, як великою кількістю різноманітних товарів,так і тим, що в роздрібній торгівлі відпустка товарів покупцям оформляється касовими чеками, де вказується тільки вартість проданого товару.

На кожну матеріально-відповідальну особу бухгалтерія відкриває особовий рахунок, у якому потім роблять записи про надходження, витрату товарів, залишки товарів на звітну дату. Операції відбиваються за продажним (роздрібним) цінах. У встановлений термін матеріально відповідальна особа складає товарні звіти і разом із прибутково-видатковими документами здають у бухгалтерію, де після перевірки є підставою для відображення операцій у регістрах синтетичного й аналітичного обліку, а також Книзі обліку надходження товарів (робіт, послуг).

Синтетичний облік наявності і руху товарів роздрібні підприємства ведуть на рахунку 28 "Товари", субрахунок 282 "Товари в торгівлі" по продажним (роздрібним) цінах. Оприбуткування товарів, що надійшли від постачальників, у бухгалтерському обліку відбивають записами:

1) на покупну вартість придбаних товарів:

Д-т рахунку 282 "Товари в торгівлі",

К-т рахунку 63 "Розрахунки з постачальниками і підрядчиками";

2) на суму податкового кредиту по ПДВ:

Д-т рахунку 641 "Розрахунки по податках",

К-т рахунку 63 "Розрахунки з постачальниками і підрядчиками";

3) на суму, перераховану постачальникам в оплату вартості товарів (включаючи ПДВ).

Д-т рахунку 63 "Розрахунки з постачальниками і підрядчиками",

К-т рахунку 31 "Рахунки в банках".

При придбанні роздрібним підприємством у постачальників товарів у порядку попередньої оплати роблять записи:

1) на покупну вартість оплачених товарів, що підлягають до одержання:

Д-т рахунку 63 "Розрахунки з постачальниками і підрядчиками",

К-т рахунку 31 "Рахунки в банках",

2) на суму оплаченого постачальнику ПДВ, включеного в податковий кредит:

Д-т рахунку 64 і "Розрахунки по податках",

К-т рахунку 31 "Рахунки в банках";

Одночасно — на суму податкового кредиту по ПДВ:

Д-т рахунку 63 "Розрахунки з постачальниками і підрядчиками",

К-т рахунку 644 "Податковий кредит";

3) на оприбуткування отриманих від постачальників попередньо оплачених товарів:

Д-т рах. 282 "Товари в торгівлі",

К-т рах. 63 "Розрахунки з постачальниками і підрядчиками".

Одночасно на зменшення розрахунків по податковому кредиті по ПДВ:

Д-т рахунку 644 "Податковий кредит",

К-т рахунку 63 "Розрахунки з постачальниками і підрядчиками".

Оскільки в роздрібній торгівлі облік товарів ведуть за продажним (роздрібним) цінам, те згідно п. 5 Інструкції з бухгалтерського обліку податку на додаткову вартість сума ПДВ, сплачена постачальникам, включається до складу торгової націнки записом:

Д-т рахунку 282 "Товари в торгівлі",

К-т рахунку 285 "Торгова націнка".

Такою ж бухгалтерською проводкою оформлюють суми нарахованої роздрібним підприємством торгової націнки, також суми наданої постачальниками торгової знижки з відпускної ціни товарів. При цьому роздрібне підприємство одержує у своє розпорядження торгову знижку в повній мірі в тому випадку, коли здобуває товари безпосередньо у постачальників-виробників.Якщо ж товари в роздрібну торгівлю надходять через посередницькі організації, частина торгової знижки утримується на користь цих ланок.