Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kosik_a_f_grontkovska_g_e_mikroekonomika.pdf
Скачиваний:
265
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
8.28 Mб
Скачать

38

Частина І. Загальні основи теорії конкурентного ринку

ків автомобілів.

Втручання держави або інших регулюючих інституцій, наприклад, монополій, у ринкове ціноутворення розбалансовує ринок. Ціна втрачає свою роль регулятора. Тоді скорочення обсягу попиту за вищої від рівноважної ціни, або обсягу пропонування - за нижчої виводять ринкову систему в стан нестійкої рівноваги, яка може утримуватись лише адміністративними методами. Ринкова система втрачає здатність до саморегулювання.

Державне втручання у ціноутворення іноді може бути спрямоване на пошук і встановлення рівноважної ціни. Щоправда, у даному випадку держава намагатиметься підмінити собою ринок. Модель аукціоніста, запропонована Л. Вальрасом, є інтерпретацією подібної ситуації. Вона виключає можливість обміну за умов нерівноваги і передбачає наявність аукціоніста - неринкової інституції, яка не має власного економічного інтересу. Функція аукціоніста полягає у визначенні довільної ціни. Потім, на основі отримання інформації від ринкових суб'єктів і її узагальнення, він коригує ціну доти, доки не натрапить на рівноважну. Модель аукціоніста відповідає концепції ринкового соціалізму і є неприйнятною для аналізу конкурентного ринкового механізму.

2.5. Зміни ринкової рівноваги та ціни

Розглянемо тепер ситуації зміни стану рівноваги, пов'язані з впливом

нецінових детермінант попиту і пропонування.

Зміни рівноваги внаслідок змін у попиті за незмінного пропонування

ілюструє рис. 2.11. Якщо, наприклад, під впливом будь-якої з нецінових детермінант попит зростає з Do до Dx за незмінного пропонування, то відбувається зміщення рівноваги з точки Ео в точку Е1. При цьому рівноважна ціна

Рис. 2.11. Зміна рівноваги зі зміною попиту

Рис. 2.12. Зміна рівноваги зі зміною пропону-

за незмінного пропонування

вання за незмінного попиту

Розділ 2. Попит, пропонування, ціна та ринкова рівновага

39

зростає до рівня Р1, а рівноважний обсяг збільшується до рівня Q1. Якщо попит скорочується з D0 до D2 за незмінного пропонування, то рівновага зміщується з точки Ео в точку Е2. При цьому рівноважна ціна спадає до рівня Р2 , а рівноважний обсяг скорочується до рівня Q2, .

Зміни рівноваги внаслідок змін у пропонуванні за незмінного попиту

ілюструє рис. 2.12. Якщо під впливом будь-якої з нецінових детермінант пропонування зростає з So до S] за незмінного попиту, то відбувається зміщення рівноваги з точки Ео в точку Е1. При цьому рівноважна ціна знижується до рівня Рх, а рівноважний обсяг зростає до Qx. Якщо пропонування зменшується з So до S2, то рівновага зміщується з точки Ео в точку Е2

При цьому рівноважна ціна зростає до Р2, а рівноважний обсяг скорочується

до Q2.

За одночасних змін попиту і пропонування відбувається зміщення точки рівноваги, а рівень нових рівноважних цін і обсягів визначається відносними змінами попиту та пропонування. Розглянемо декілька типових ситуацій.

Якщо попит і пропонування зростають одночасно, рівноважний обсяг продукції зростає, але вплив на рівноважну ціну є невизначеним. Рівноважна ціна може не змінитися, якщо відбувається пропорційне зростання попиту та пропонування (рис. 2.13 а). Рівноважна ціна буде зростати, якщо попит зростає в більшій мірі, ніж пропонування (рис. 2.13 б). Рівноважна ціна буде спадати, якщо попит зростає в меншій мірі, ніж зростає пропонування (рис.

2.13 в).

 

 

а)

б)

в)

Рис. 2.13. Ситуації зміни рівноваги за одночасного зростання попиту та пропонування

Якщо попит і пропонування одночасно скорочуються, рівноважний обсяг продукції зменшується, а вплив на рівноважну ціну є невизначеним.

Рівноважна ціна не зміниться, якщо відбувається пропорційне скорочення

4O

Частина І. Загальні основи теорії конкурентного ринку

попиту та пропонування (рис. 2.14 а). Рівноважна ціна зростає, якщо попит спадає в меншій мірі, ніж пропонування (рис. 2.14 б). Рівноважна ціна знижується, якщо попит спадає в більшій мірі, ніж пропонування (рис. 2.14 в).

а)

б)

в)

Рис. 2.14. Ситуації зміни рівноваги за одночасного зменшення попиту та пропонування

У всіх випадках, коли попит чи пропонування змінюються на абсолютну величину, відбувається паралельне зміщення відповідних кривих.

Рис. 2.15. Зміна рівноваги за відсоткової зміни попиту

Зміни рівноважних цін та обсягів відбуватимуться і у випадку відсоткових змін у попиті чи пропонуванні. Відмінність полягає у тому, що зміщення кривих попиту та пропонування будуть іншими.

Наприклад, якщо попит зросте на 25% за незмінного пропонування, це означатиме, що за кожного значення ціни обсяг попиту покупців стане більшим за попередній на відповідну величину. Крива попиту змінить кут нахилу (рис. 2.15). Рівняння попиту набуває вигляду:

Тоді рівняння рівноваги можна записати:

де r - зміна попиту в процентах.

У точці нової рівноваги Е1 матимемо збільшення і рівноважної ціни, і рі-

вноважного обсягу.

Зміни параметрів ринкової рівноваги можуть відбуватись в результаті втручання держави. Ми відмітили таку важливу нецінову детермінанту як податки і субсидії. Дія цих чинників охоплює широкий спектр економічної діяльності суб'єктів. Метою встановлення та зміни податків є одержання податкових надходжень до державного чи місцевого бюджетів. Податком мо-

Розділ 2. Попит, пропонування, ціна та ринкова рівновага

4і

жуть обкладатися як покупці, так і продавці товарів і послуг. Прямі прибуткові податки скорочують доходи споживачів, їх зміна зміщує криву попиту. Непрямі податки на товари і послуги, найбільш поширеними з яких є акциз та мито, зменшують прибутковість продавців і зміщують криву пропонування.

Розглянемо загальний механізм впливу непрямих податків на ринкову рівновагу на прикладі виробників. Виробники розглядають податки як збільшення витрат виробництва, що за інших рівних умов означає скорочення пропонування, крива пропонування зміщується ліворуч на величину податку. Зміщення кривої пропонування залежить не тільки від величини податку, але й від способу його стягнення.

 

Податок може стягуватись як певна

 

сума з одиниці товару або як відсо-

 

ток до ціни товару. У випадку пода-

 

тку як суми з одиниці товару крива

 

пропонування

зміщується паралельно

 

до

початкової

на величину податку

 

(Т)

по вертикалі, точка рівноваги змі-

 

щується з до Е1 (рис. 2.16).

 

Визначити параметри нового стану

 

рівноваги можна кількома способами.

 

У точці нової рівноваги ціна про-

Рис. 2.16. Вплив податку з одиниці

понування Ps

, яка визначає виторг

товару на рівновагу ринку

 

 

 

 

продавців, відрізняється від рівноваж-

ноїціни попиту PD, за якою купують товар покупці, на величину податку:

 

 

 

(2.11)

де Т - величина податку на одиницю товару.

Знаходження параметрів нової рівноваги потребує відповідної корекції рі-

внянь пропонування або попиту.

 

Якщо ми приймаємо, що

то параметри нової рівноваги ви

значаються шляхом корекції рівняння пропонування:

Відтак у точці рівноваги Е1.

 

звідки визначаються нові рівноважні ціна

та обсяг продукції.

Якщо ми приймемо, що

, то коригується рівняння попиту.

 

42 Частина І. Загальні основи теорії конкурентного ринку

Тоді за рівнянням рівноваги: а b • (Ps + Т) = —с + d • Ps знаходимо спочатку ціну пропонування Ps, а потім ціну рівноваги. Обидва методи розрахунку дають однаковий результат і з точки зору математики є однаково прийнятними. Проте, з огляду на економічний зміст перетворень, обгрунтованою є корекція саме рівняння пропонування, оскільки податок є його неціновою детермінантою і зрушує криву пропонування.

Зауважте, що акордний податок змінює параметри точки перетину кривої пропонування з віссю на величину податку. Площа прямокутника

PSPDE1A визначає суму податкових надходжень.

Рис. 2.17. Вплив відсоткового податку на рівновагу ринку

товару, ціна пропонування Ps

Іншим є вплив відсоткового податку (рис.2.17). Коли податок стягується як відсоток від ціни товару, крива пропонування також зміщується ліворуч, але не паралельно до попередньої. У цьому випадку змінюється і точка перетину кривої пропонування з відповідною віссю, і кут її нахилу, оскільки має місце непропорційне зростання рівнів цін для різних обсягів пропонування - менше для цін, що відповідають меншим обсягам пропонування, більше - для цін, що відповідають більшим обсягам пропонування.

Як і у випадку податку з одиниці відрізняється від рівноважної ціни попиту

PD, але співвідношення між ними інше:

де t - ставка податку.

Якщо, наприклад, ставка податку становить 10%, то Ps = 0,9 PD. 3 врахуванням ставки податку рівняння кривої пропонування матиме вигляд:

Звідси визначаємо нову рівноважну ціну та обсяг продукції:

Водночас за ставки податку 10% PD=1,1Ps. Відповідно можна скоригувати рівняння попиту і за рівнянням рівноваги:

Розділ 2. Попит, пропонування, ціна та ринкова рівновага

43

знайти спочатку ціну пропонування Ps , а потім ціну рівноваги.

На відміну від податку з одиниці товару, для відсоткового податку розрахунки за двома способами корекції рівнянь дадуть результат з незначною розбіжністю даних, що пов'язано з властивістю процентів. Зверніть увагу, що в обох розглянутих способах встановлення податку рівноважна ціна товару зростає не на величину податку, а на меншу величину. Винятками є випадки вертикальної та горизонтальної кривих попиту, коли ціна зростає відповідно на величину податку та не змінюється взагалі.

Субсидії вважаються податком навпаки", вони покривають частину витрат виробника і дозволяють збільшити пропонування. Тому крива пропонування буде зміщуватись праворуч на величину наданої субсидії по вертикалі (рис. 2.18).

 

У точці нової рівноваги Е1 ціна пропо-

 

нування Ps відрізняється від рівноваж-

 

ної - ціни попиту PD, за якою купують

Рис. 2.18. Вплив субсидії

товар покупці, на величину субсидії

 

 

на рівновагу ринку

(sub) : PS-PD= sub

(2.17)

 

Якщо ми приймаємо, що

то параметри нової рівноваги після надання субсидії мо-

жуть бути визначеі зні шляхом корекції рівняння пропонування:

У точці рівноваги: звідки визначаються нові рівноважні ціна та обсяг продукції.

Якщо ми приймемо, що то за рівнянням рівноваги:

а - b(Ps - sub) = -c + d • Ps

знаходимо спочатку ціну пропонування Ps, а потім ціну рівноваги та рівноважний обсяг. В обох випадках матимемо однаковий результат, хоча економічно логічною є корекція рівняння пропонування.

Площа прямокутника PsPDElA відповідає загальній сумі субсидії. За

інших рівних умов з наданням субсидії виробникам рівноважна ціна знизиться, а рівноважний обсяг продукції зросте.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]