Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoria_Bilety.docx
Скачиваний:
205
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
138.46 Кб
Скачать

1. Історія України як наука та навчальна дисципліна. Періодизація курсу. Джерелознавство та історіографія історії України.

Історія – наука про життя та розвиток суспільства. Буває:

1)історія окремих країн і народів;

2)Всесвітня. Є багатогалузевою наукою, складається з ряду самостійних галузей історичного знання.Це економічна,політична,військова історії, історія держави і права.

Історія України-наука, що вивчає в хронологічній послідовності розвиток людського сусп87ільства на українських землях і його закономірності.Предметом історії України є суп.,ек.,пол..,культ. розвиток укр.. земель починаючи з давніх часів і до сьогодення.

Є багатофункціональною наукою:1)пізнавальна(вивчення історичного шляху країн та народів);2)світоглядна(формує об’єктивні знання на основі отриманих фактів);3)виховна(формує якості громадянина, а зокрема патріотизм).

Періодизація-поділ процесу розвитку на основні якісно-відмінні періоди. Має такі періоди: 1.період Київської Русі 2.литовсько-польський період 3.козацький період—формування козацтва, нац-визвольна війна, руїна, доба гетьманщини. 4.доба культурно-нац. та держ. відродження Укр. (19ст-1920р) 5.радянський період (поч.. з 1920-зак. на поч..1990) 6.розбудова незалежної української держави (поч..з1991-триває досі).Джерела:речові(археологія),етнографічні(описпобуту,звичаїв,культури),лінгвістичні(дані про розвиток мови),усні(усна народна творчість),писемні(актові матеріали(результат діяльності офф.установ) та оповідні(літописи,спогади,листи…),фотодокументи. Історіографія-наука, що вивчає історію історичної науки.

2. Теорії походження Давньоруської держави. Причини її виникнення.

Існують 2 точки зору на утворення К. Русі: норманська теорія і теорія природничо-історичного утворення Київської Русі.

1) Норманська теорія - про несамостійний розвиток державності (засновники - німецькі вчені Байєр і Міллер) – спирається: а) на «Повість минулих років» - (основне джерело того часу, написаний київським ченцем Нестором на поч. 12 ст. , де перекладається легенда про запрошення слов'янськими племенами в якості князів 3-х братів на чолі з Рюриком (Синеус, Трувор) - варягів (вікінгів, норманів) по походженню; б) першими керівниками К. Русі були нормани-князі Рюрик, Олег; в) у творах римських істориків і ряді інших неслов’янських літописів затверджується про дикість і відсталість східнослов’янських племен, що говорить нібито про їхню нездатність без допомоги ззовні заснувати таку могутню державу, як К. Русь.

2)Теорія природного історичного процесу утворення класів і держави у східних слов'ян: а) для цього існували всі необхідні економічні, передумови: достатньо високий розвиток інших сил (археологами знайдені залізні знаряддя праці; доведене відділення ремесла від с/г та інше, що говорить про майнову диференціацію, від котрої один крок до утворення класів і держави); численні успішні військові походи слов'ян приносили прибуток і прискорювали процес класоутворення; захоплення старійшинами общинних земель говорить про початок складання феодальних відносин тощо; б) археологічні розкопки вказують, що кількість поховань воїнів-норманів мізерно мала в порівнянні зі знайденими похованнями російських воїнів; в) у літописах наступних сторін нормани не згадуються, тому можна зробити висновок, що їх кількість була малою і вони швидко злилися з корінним населенням - ослов'янилися; г) порівняльний аналіз залишків озброєнь норманів і слов'ян говорить про приблизно однаковий рівень розвитку продуктивних сил; д) у літописах прямо говориться; що ще до приходу варягів. Висновок: із норманами або без норманів, східні слов'яни були в силах зробити останній крок від розкладання первіснообщинного до феодального товариства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]