Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
informatika.rtf
Скачиваний:
122
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
233.93 Кб
Скачать

Державний вищій навчальний заклад

"Українська академія банківської справи

Національного банку України"

Кафедра вищої математики та інформатики

РЕФЕРАТ

З дисципліни "інформатика"

на тему:

" Класифікація та покоління ПК "

Студент:

Воронкова Маргарита Юріївна

Група: П-41

Викладач:

Койбічук Віталія Василівна

Суми-2014

Зміст

Вступ 3

Класифікація ПК 4

Методи класифікації персональних комп'ютерів 5

Покоління комп’ютерів 11

Список використаної літератури: 14

1..Методи класифікації персональних комп’ютерів [електронний ресурс]: режим доступу: http://uk.wikipedia.org/wiki 14

Вступ

Актуальність цієї теми полягає в тому, що сучасні комп'ютери можуть відрізнятися за формою, вагою та розміром. Залежно від всіх цих параметрів, комп'ютери можуть бути призначені для виконання абсолютно різних завдань і цілей і користувачі ПК повинні знати які є методи класифікації комп’ютерів, а також важливо знати які існують покоління комп’ютерів.

Метою мого реферату є розповісти користувачам ПК за чим класифікують комп’ютери та розповісти про існуючі покоління комп’ютерів

Спочатку у своєму рефераті я розповім про класифікацію ПК, потім я розповім про існуючі покоління комп’ютерів.

Класифікація пк

Сучасні комп'ютери можуть відрізнятися за формою, вагою та розміром. Залежно від всіх цих параметрів, комп'ютери можуть бути призначені для виконання абсолютно різних завдань і цілей.  Класифікація комп'ютерів також може бути різною. Абсолютно всі комп'ютери зроблені кваліфікованими фахівцями, які конструюють їх у відповідності з різними вимогами. 

Комп'ютер, який призначений для використання в домашніх умовах буде сильно відрізнятися за формою і розміром від того, який призначений для використання в госпіталі. Комп'ютери можуть працювати як сервери у великому будинку. Комп'ютери також сильно можуть відрізнятися в формах і розмірах та з-за функцій, які вони виконують [.Методи класифікації персональних комп’ютерів [електронний ресурс]: режим доступу: http://uk.wikipedia.org/wiki1]. Ноутбук студента, який він носить із собою в університет, буде сильно відрізнятися від тих комп'ютерів, які були представлені вище. 

Методи класифікації персональних комп'ютерів

Номенклатура видів комп'ютерів на сьогодні величезна: машини розрізняються за призначенням, потужністю, розмірами, елементною базою і т. д. Тому класифікують ЕОМ за різними ознаками. Слід зауважити, що будь-яка класифікація є певною мірою умовна, оскільки розвиток комп'ютерної науки і техніки настільки стрімкий, що, наприклад, сьогоднішня мікро-ЕОМ не поступається за потужністю міні-ЕОМ п'ятирічної давності і навіть суперкомп'ютерам віддаленішого минулого. Крім того, зарахування комп'ютерів до певного класу досить умовне як через нечіткість розмежування груп, так і внаслідок впровадження в практику замовного складання комп'ютерів, коли номенклатуру вузлів і конкретні моделі їх адаптують до вимог замовника. Розглянемо найбільш поширені критерії класифікації комп'ютерів.

Класифікація за призначенням:

  • великі ЕОМ;

  • міні ЕОМ;

  • мікро ЕОМ;

  • персональні комп'ютери.

Великі ЕОМ (Main Frame) застосовують для обслуговування великих галузей народного господарства. Вони обладнані паралельно працюючими процесорами (кількість яких досягає до 100) з інтегральною швидкодією до десятків мільярдів операцій за секунду, багатокористувацьким режимом роботи. Домінуюче положення у випуску комп'ютерів такого класу й досі займає фірма IBM [2].

На базі великих ЕОМ створюють обчислювальний центр, що містить декілька відділів або груп (структура якого зображена на рис.3.1.). Штат обслуговування — десятки людей.

Центральний процесор — основний блок великих ЕОМ, у якому відбувається обробка даних і обчислення результатів. Складається з декількох системних блоків в окремій кімнаті, де підтримується постійна температура та вологість повітря.

Група системного програмування — займається розробкою, налагодженням і втіленням програмного забезпечення, потрібного для функціонування обчислювальної системи. Системні програми забезпечують взаємодію програм з обладнанням, тобто програмно-апаратний інтерфейс інформаційної системи.

Група прикладного програмування — займається створенням програм для виконання конкретних дій з даними, тобто забезпечення користувацького інтерфейсу обчислювальної системи.

Група підготовки даних — займається підготовкою даних, які будуть опрацьовані на прикладних програмах, створених програмістами. Зокрема, це набір тексту, сканування зображень, заповнення баз даних.

Група технічного забезпечення — займається технічним обслуговуванням всієї інформаційної системи, ремонтом та налагодженням апаратури, під'єднанням нових пристроїв.

Група інформаційного забезпечення — забезпечує технічною інформацією всі підрозділи обчислювального центру, створює і зберігає архіви розроблених програм (бібліотеки програм) та накопичених даних (банки даних).

Відділ видачі даних — отримує дані від центрального процесора і перетворює їх у форму, зручну для замовника (роздрук).

Великим ЕОМ притаманна висока вартість обладнання та обслуговування, тому робота організована у неперервний цикл.

Міні ЕОМ подібна до великих ЕОМ, але менших розмірів. Використовують на великих підприємствах, наукових закладах і установах. Часто використовують для керування виробничими процесами. Характеризуються мультипроцесорною архітектурою, підключенням до 200 терміналів, дисковими запам'ятовуючими пристроями, що нарощуються до сотень терабайт, розгалуженою периферією. Для організації роботи з мініЕОМ, потрібен обчислювальний центр, але менший ніж для великих ЕОМ.

МікроЕОМ доступні багатьом установам. Для обслуговування достатньо обчислювальної лабораторії у складі декількох чоловік, у тому числі програмістів. Необхідні системні програми купуються разом з мікроЕОМ, розробку прикладних програм замовляють у великих обчислювальних центрах або спеціалізованих організаціях [2].

Програмісти обчислювальної лабораторії займаються втіленням придбаного або замовленого програмного забезпечення, виконують його налаштування і узгоджують його роботу з іншими програмами та пристроями комп'ютера. Можуть вносити зміни в окремі фрагменти програмного та системного забезпечення.

Персональні комп'ютери розвинулись в останні 20 років. Персональний комп'ютер призначений для обслуговування одного робочого місця і спроможний задовольнити потреби малих підприємств та окремих осіб. З появою Інтернет популярність ПК зросла значно вище, оскільки за допомогою ПК можна користуватись науковою, довідковою, навчальною та розважальною інформацією.

Персональні комп'ютери умовно можна поділити на професійні та побутові, але в зв'язку із здешевленням апаратної частини, межа між ними практично зникла. З 1999 року задіяний міжнародний сертифікаційний стандарт — специфікація РС99:

  • масовий персональний комп'ютер (Consumer PC)

  • діловий персональний комп'ютер (Office PC)

  • портативний персональний комп'ютер (Mobile PC)

  • робоча станція (WorkStation)

  • розважальний персональний комп'ютер (Entertaiment PC)

Більшість персональних комп'ютерів на ринку підпадають до категорії масових ПК. Ділові ПК — мають мінімум засобів відтворення графіки та звуку. Портативні ПК відрізняються наявністю засобів з'єднання віддаленого доступу. Робочі станції — збільшені вимоги до пристроїв збереження даних. Розважальні ПК — основний акцент до засобів відтворення графіки та звуку.

Класифікація за рівнем спеціалізації:

  • універсальні;

  • спеціалізовані.

На базі універсальних ПК можна створити будь-яку конфігурацію для роботи з графікою, текстом, музикою, відео тощо. Спеціалізовані ПК створені для розв'язання конкретних задач, зокрема, бортові комп'ютери у літаках та автомобілях. Спеціалізовані мініЕОМ для роботи з графікою (кіно- відеофільми, реклама) називаються графічними станціями. Спеціалізовані комп'ютери, що об'єднують комп'ютери у єдину мережу, називаються файловими серверами. Комп'ютери, що забезпечують передачу інформації через Інтернет, називаються мережними серверами[4].

Класифікація за розміром:

  • настільні (desktop);

  • портативні (notebook);

  • кишенькові (palmtop).

Найбільш поширеними є настільні ПК, які дають змогу легко змінювати конфігурацію. Портативні зручні для користування, мають засоби комп'ютерного зв'язку. Кишенькові моделі можна назвати «інтелектуальними» записниками, дозволяють зберігати оперативні дані і отримувати швидкий доступ до мережевих ресурсів.

Класифікація за сумісністю:

Існує безліч видів і типів комп'ютерів, що збираються з деталей, які виготовлені різними виробниками. Важливим є сумісність забезпечення комп'ютера:

  • апаратна сумісність (платформа IBM PC та Apple Macintosh)

  • сумісність на рівні операційної системи;

  • програмна сумісність;

  • сумісність на рівні даних. У цьому рефераті я також постараюсь описати всі види класифікацій комп'ютерів: 1. Суперкомп'ютер.  Це найбільший за розмірами, найдорожчий в ціні, ніж будь-який інший комп'ютер він відомий як суперкомп'ютер. Він може виконувати мільярди операцій за секунду. Він не використовується як персональний комп'ютер і тим більше студентами в коледжі.  В основному уряд використовує суперкомп'ютер для проведення різних розрахунків та іншої складної роботи. Багато підприємств також використовують його для розробки власної продукції.  У багатьох голлівудських фільмах суперкомп'ютери використовується для анімації та застосування спецефектів у фільмі. Також дуже часто ці комп'ютери використовуються для складання прогнозу погоди в світі. 2. Універсальна обчислювальна машина.  Ще один велетень серед комп'ютерів після суперкомп'ютера - це мейнфрейми (Універсальна обчислювальна машина), він також як і суперкомп'ютер здатний виконувати мільйон операцій в секунду і забезпечувати доступ до мільярдів даних.  Подібні комп'ютери в основному використовуються у великих лікарнях, аеропортах та інших великих компаніях. В основному перевага віддається у бік таких комп'ютерів через здатність працювати одночасно з великими обсягами даних.  Використовувати такий комп'ютер вдома дорого, тому що його ціна може не вписатися в бюджет людини бажаючого придбати комп'ютер. Вона може складати багато тисяч доларів. 3. Мінікомп'ютери.  Ці комп'ютери, наступні у списку за розміром. Але можливості їх гірше, ніж у вище зазначених і тому використовуються вони в основному невеликими компаніями, коледжами і т.д. 4. Персональний комп'ютер.  Майже всі сьогодні знають, що таке персональний комп'ютер. Всі приблизно розуміють, що це таке і для чого він потрібен.  Цей тип комп'ютерів в основному використовується в домашніх умовах. Такі комп'ютери коштують набагато дешевше ніж, наприклад суперкомп'ютер або навіть міні-комп'ютер, персональні комп'ютери мають менші розміри, їх також називають ПК скорочення від «персональний комп'ютер».  Завдяки невеликим розмірам ПК ви спокійно, без особливих зусиль, можете помістити його у себе в кімнаті. Сьогодні це найбільш популярний вид комп'ютерів. 5. Ноутбуки.  З невеликою вагою і компактними розмірами ноутбука ви можете користуватися ним де завгодно. Студент може взяти його з собою в університет, поклавши його в сумку.  Ноутбуки в основному вибирають студенти і бізнесмени з-за того, що можна мати доступ до даних і працювати в будь-якому місці.  Сучасні ноутбуки дуже щільно підійшли до показників ПК по місткості даних і швидкодією, багато хто говорить, що ноутбук скоро повністю замінить ПК. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]