Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KRIMiNALiSTIKA_format.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
774.66 Кб
Скачать

77

Тема 1.

Загальні питання криміналістики.

1.Поняття і значення криміналістики як

юридичної науки.

2. Предмет та метод криміналістики. З.Система криміналістики її взаємозв'язок з іншими науками.

1.

Діяльність криміналістів направлена на викриття злочинів.

Завдання данних органів:виконання законів КПК України.

Криміналістична наука розробляє методи розкриття злочинів на основі вимог кримінального ,матеріального, процесуального закону.Вона рекомендує слідчому, судді, оперативним працівникам цілий арсенал наукових методів, прийомів вони дають змогу відшукати збираємі,досліджувані докази з метою розкриття злочиів та вжиття запобіжних засобів.

2.

Криміналістика вивчає властивості та різні обставини злочинів, що задумані, готуються чи почали вже здійснюватися і вчинені.

Вона досліджує їх з позиції запобігання і розкриття з допомогою наукових методів, які розробляються і рекомендуються нею.

Наукові методи які застосовуються органами слідства, прокуратури та судом для запобігання і розкриття злочинів і зумовлені цими методами прийоми і засоби є — предметом криміналістики.

Одні з найважчих методів базуються на досягненнях природних і технічних наук, активно пристосованих до мети відшуковування ,фіксацій і досліджень доказів, інші – на узагальненні досвіду слідчої,оперативно- розшукової і судової роботи.

Запозичаючи певні положення в природничих та технічних науках криміналістики трансформує їх і останні набуваючи нової якості стають криміналістичним методом.

(Папілярні узори пальців рук природодослідників цікавили анатомічні функції криміналісти на їх основі створили папіляроскопічний метод встановлення особи, запропонували ряд систем шифровки узорів ,багато засобів(фіз.,хім.)вияву і фіксації слідів папілярів.) Подальший розвиток криміналістики буде тим успішнішим, чим глибше криміналісти вникатимуть в досягнення природничих і технічних наук злучаючи їх на службу.

Метод криміналістики - метод матеріалістичної діяльності розслідування будучи окремим випадком впізнання об'єктивної дійсності здійснюється за загальним положенням теорії пізнання події, що відбувалися в минулому впізнають ся за матеріальними та іншими фактичними даними. Це не можливо без вивчення явища у його зв'язку з іншими явищами у всебічному дослідженні виникнення і розвитку.

Таким чином процес впізнання істини в розслідуванні підпорядкований загальним діалектичним закономірностям.

Однак тут загальний метод впізнання має свою специфіку, так як його об'єкту є подія злочину, що має власні причини і наслідки, конкретні умови (ситуації), які залишились на фізичній обстановці, чи у свідомості людей і залишили інформацію.

За даною інформацією на основі повного, всебічного і об'єктивного вивчення фактів і пізнається поділ, що вивчається. При цьому всі дії слідчих і суддів відбуваються у встановленні законом процесуальній формі з дотриманням юридичної процедури, що накладає на процес пізнання свій відбиток.(зокрема на характер і обсяг фактичних даних, необхідних для конструювання версій і обґрунтування рішень слідчого чи суду).

Крім загального методу криміналістики користуються загально науковими методами:

  • спостереження

  • вимірювання

  • порівняння

  • опис

  • експериментування,

які широко використовуються в інших науках.

До загально наукових методів відносяться також:

  • логічні методи

  • аналіз, синтез

  • індукція

  • аналогія

Криміналістика широко застосовує в практиці і власні криміналістичні методи:

1.Криміналістичне версеювання_- сукупність прийомів, які базуються головним чином на даних логіки для розробки слідчих, розшукових, судових і експертних версій, що дають можливість обрати правильних напрямок в доказуванні на попередньому слідстві.

2.Криміналістичне планування слідчої оперативно-розшукової роботи, судового слідства, а також координація слідчих і оперативних дій і залучення громадскості до розкриття і запобігання злочинів.

З.Криміналістичний аналіз фактичних данних і конкретної ситуації, який складається у сукупності прийомів, що базуються на наукових положеннях судової психології і використовується для вивчення поведінки, способу дії, або бездіяльності злочинця та інших осіб, які беруть участь у справі.

4.Криміналістична ідентифікація.

5.Визначення групової належності.

6.Криміналістичне експериментування для[ перевірки чи одержання доказів і проведення експертних досліджень.

В теорії пізнання методом називається найзагальніший шлях дослідження явищ в природі і суспільстві для дослідження будь-якої мети.

Методика - це сукупність прийомів, що дають змогу провести системно і в найдоцільніший послідовності будь-яку роботу.

Стосовно до криміналістики це може бути проведення експертизи, повного дослідження окремих дій, розслідування конкретних видів злочинів тощо.

Сукупність прийомів підготовки і виконання слідчих дій розробки версій і планування розшуку, залучення до розслідування наукових засобів, спеціальних знань, оперативних заходів і громадкості, що забезпечують розкриття злочинів, також можна назвати методикою їх розслідування.

3.

Розглянуті раніш криміналістичні методи і прийоми можна поділити на три групи:

- техніко-кримінологічні

- слідчо-тактичні

- розслідування окремих видів злочину.

Відповідно до цього курс криміналістики прийнято ділити на:

1 .криміналістична техніка-сукупність науково-технічних методів, прийомів і засобів ,що застосовуються для виявлення, збирання, фіксації і дослідження судових доказів.

2.слідча тактика-система наукових методів і прийомів планомірної підготовки і здійснення слідчих і оперативно-розшукових дій .

3.методику розслідування і попередження окремих видів злочинів - система науково розроблених рекомендацій, що ґрунтуються на криміналістичній техніці і слідчій тактиці, для найдоцільнішого розкриття розслідування і попередження окремих видів злочинів.

Найміцніше криміналістика пов'язана з науками кримінально-процесуального, кримінального права. Положення кримінального права про злочини, його елементи і ознаки мають основоположне значення для розробки методичних основ розслідування і обстановки, що підлягають виявленню по кожному злочину, способи їх вчинення і приготування. (Відома що версії по справах про вбивства намічаються по категоріях роду і виду смерті, за мотивами злочинів, особливостями особи потерпілого, винного і т.і.) Кримінальне право розглядає всі ці обставини з позиції норм закону, а доводяться вони у слідчий і судовій практиці шляхом збирання і дослідження доказів.

Положення кримінального права є вихідними для розробки окремих методик криміналістики, вони складають зміст і мету її рекомендації і тому перебувають у тісному зв'язку.

Наука кримінального процесу створює для криміналістики основу вчення про форму, умови, порядок і учасників процесуальних дій, методи і прийоми їх виконання рекомендує криміналістиці.

Для процесу розслідування має важливе значення визначення обсягу і меж доказування. Норми створюють бази для розроблення криміналістикою планування слідства та окремих слідчих дій (процесуальні умови, строки.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]