Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KRIMiNALiSTIKA_format.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
774.66 Кб
Скачать

Тема 12. Огляд місця події.

1.Поняття огляду місця події.

2.Підготовка до огляду місця події.

З.Дії слідчого при проведенні огляду місця події.

4.Фіксація результатів місця події.

1.

Серед слідчих дій, передбачених кримінально-процесуальним законом, важливе місце належить оглядові місця події та інших матеріальних об'єктів, які є джерелом інформації про злочин та його учасників.

Слідчий првадить огляд з метою виявлення слідів злочину та інших речових доказів, з'ясування обстановки злочину, та інші обставини, які мають значення для справи.

Залежно від безпосереднього об'єкта вказана дія може за КПК України передбачати огляд людей, місцевого приміщення, предметів, документів, тварин, трупа і місця події. Огляд людей називається-освідування. Найскладнішим е-огляд місця події-це місцевість чи приміщення, де виявлено подію з ознаками злочину(місце, де знайдено труп, де було проникнення в приміщення, ...).

Місце події здебільшого є одночасно і місцем вчинення злочину, про те ці місця можуть бути і різними.

Види огляду можуть бути і залежать від обставин з самостійними слідчими діями і складовими частинами огляду місця події.

Оглід місця події-спщча дія, яка полягає в тому, що слідчий, проводячи розслідування, згідно з вказівками закону безпосередньо сприймає, досліджує, фіксує і оцінює об'єкти на місцевості або в приміщенні, де виявлено ознаки злочину з речових доказів, з'ясування обстановки і всіх обставин, які мають значення для справи.

Основні завдання, які стоять перед слідчим, коли він провадить огляд місця події, випливають із завдань розслідування злочину вцілому.

Перш за все це його розкриття і встановлення факту вчинення і особи винного.Для цього необхідно з'ясувати: на що було посягання,в чому полягало діяння злочинця і коли, та де воно

вчинене, чим характерізують форми вини, мета та мотиви злочину, хто його вчинив.

Крім того треба встановити характер та розмір, заподіяної шкоди, а також причини та умови, які сприяли злочину.Коло цих питань може дещо змінюватись залежно від виду злочину і обставин справи.

Огляд місця події є початковою стадією і проводиться після порушення кримінальної справи.

2.

Для успішного проведення огляду місця події потрібні певні умови: слідчий повинен мати ґрунтовні знання і досвід з свого фаху і завжди бути психологічно готовим негайно виїхати в будь-який час на огляд місця події.

В процесі огляду слідчому буває необхідна допомога різних спеціалістів, вибір яких визначається особливостями конкретного випадку.

Слідчий провадить підготовчи заходи до кожного конкретного огляду, як перед виїздом на місце події, так і на місці перед його оглядом.

Одержавши відомості про подію, яка потребує виїзду на місце події для проведення огляду,

слідчий уточнює в заявника всі необхідні данні, а потім при можливості подає на місце події необхідні розпорядження тілефоном чи оперативним шляхом(це можуть бути вказівки про заходи для охорони місця події, забезпечення до його прибуття свідків чи інших осіб, які дадуть необхідну інформацію).Далі слідчий повідомляє про подію прокурора, з'ясовується, якщо це ще не було зроблено з потрібними йому працівниками міліції для координації роботи, та запрошує в разі потреби на місце події інших осіб, зокрема спеціалістів у певних галузях.

Прибувши на місце події слідчий вживає заходів для надання медичної допомоги потерпілому.

Коли потерпілий перебуває в загрозливому для його життя стані, для успішності розслідування доцільно одержати від нього відомості про події, але робити це можна тільки з дозволу лікаря.

Далі слідчий попередньо ознайомлюється з місцем, де вчинено чи виявлено злочин, щоб ясніше орієнтуватися в характері події, визначити теріторію і послідовність огляду.

Визначені межі теріторії, що підлягає огляду, слідчий не повинен обмежовувати її лише ділянкою, де безпосередньо виявлено злочин.

Зазначені межі треба розмірити, бо цінні для розслідування данні, залишені злочинцем ті чи інші предмети часом можуть бути знайденими не тільки на цій ділянці, а й на підступах до неї.

Послідовність проведення огляду слідчий визначає залежно від конкретних обставин.

Рекомендується два прийоми послідовності огляду: від переферії місця події до його центру, або навпаки-від центру до переферії.

При цьому переферійним центром розуміється основний предмет на найважливішому вузловому місці.

Коли огляд проводиться в окремій кімнаті,слідчий теж установлює послідовність огляду місця події.

Під час попереднього ознайомлення з місцем оляду слідчий намічає основні риси майьбутнього плану огляду місця події,який він складає після консультації з присутніми спеціалістами, працівниками міліції і прокурорами.

Цей план повинен забезпечити:

А-детальність огляду з усього що є на місці;

Б-правильну послідовність з тим,щоб переходити від одного предмету до іншого,лише після повного огляду першого;

В-фіксацію особливої уваги на так званих негативних обставинах і предметах,що до яких є передбачення,що вони перенесені на місце події злочинцем,або на них залишились сліди знарядь і засобів,які в нього були.

Під час огляду слідчий вживає необхідних засобів для охорони місця події,крім того запрошує понятих (якщо не привіз їх з собою),з'ясовуючи чи непотрібна участь якогось спеціаліста.

На закінчення підготовчих дій, слідчий збирає всіх осіб, які братимуть разом з ним участь в огляді і коротко їх інструктуєДнформуючи про події,про завдання огляду та роль при цьому кожного з них.

3.

Огляд місця події здійснюється .статичним та динамічним метод ом. Особливість першого полягає ів тому,що під час огляду за цим методом ні слідчий, ні інші особи не торкаються предметів і слідів не зрушують їх з місця.

Проводячи огляд слідчий звертає увагу: на всі деталі обстановки і сліди ,особливо на предмети,які були об'єктом злочинного посягання, на знаряддя злочину,сліди злочинця,на речі,які індивідуалізують особу злочинця.

Необхідно особливо уважно вивчати так звані негативні обставини, тобто відсутність того,що при звичайному ході події повинно було бути.

До негативних обставин належить також наявність ознак,що не відповідають уяві про злочинні події.

У процесі статичного огляду,що зразу після нього слідчий фіксує все, що він виявив, робить чорнові записи для протоколу, здійснює фото і відеозйомку, вимірювання, креслення, ескізи.

При цьому місце події орієнтується по сторонах світу за компасом.

Всі виявлені під час статичного огляду сліди позначаються умовними знаками.Якщо огляд проводився при несприятливих погодних умовах (дощ,сніг),ці сліди потрібно прикрити, щоб зберегти їх від псування, при цьому не можна застосовувати предмети які мають запах або зроблять неможливим взяття проб повітря.

Після закінчення статичного огляду місця події або певної її частини та фіксації зазначеним способом всього виявленого слідчий застосовує метод динамічного огляду.

При цьому слідчий та інші особи,які беруть участь в огляді,всебічно оглядають окремі предмети,при потребі зрушуючи їх з місця,беручи в руки.При цьому потрібно користуватися гумовоми рукавичками,щоб не залишити на предметах своїх слідів.Перед цим необхідно зафіксувати положення предметів,зробивши позначки.Робиться це для того,щоб при необхідності можливо було відтворити обстановку на місці події,якщо якийсь предмет,речовий доказ має бути вилучений з місця події для приєднання його до справи потрібно спочатку визначити його місце знаходження,що до двох постійних точок.

Під час огляду місця події проводиться вимірювання для складання плану огляду.Точність його залежить від обставин справи.

Під час огляду слідчий використовує науково-технічні засоби,що є в слідчому портфелі.Одержані під час огляду дані можуть бути використані для проведення паралельно з ним оперативно-розшукових заходів.

Огляд місця події закінчується узагальненням і оцінкою всіх виявлених данних з метою з'ясування чи вирішення всіх завдань огляду.

Для цього необхідно залучити понятих, спеціалістів, працівників міліції, прокурора, представників громадськості, які допомагали слідчому під час проведення огляду.

Також проводиться контрольний огляд-дае змогу усунути всі упущення,які пізніше неможливо виправити.На контрольний огляд поширюються всі правила початкового.

4.

Основним способом фіксації огляду місця події є — складання протоколу.

Слідчий складає протокол,як правило після закінчення огляду.Під час огляду він робить чорнові замітки для майбутнього протоколу.

Складається протокол на місці події,а не в кабінеті слідчого,бо у процесі його написання не рідко виникають сумніви,що до тих чи інших обставин, які можуть бути з впевненістю ров'язані лише на місці події.

Відповідно до кримінально-процесуального законодавства протокол огляду складається з додержанням правил ст.85 КПК України, яка визнає "Загальні положення про протоколи слідчих дій." До протоколу додаються певні матеріали, які пояснюють їх зміст ( це може бути фото, матеріал звукозапису, відеозйомки, плану, схеми, зліпки).

Протокол огляду місця події має значення, тому що він є джерелом доказів.Він складається з трьох частин: вступна,описова і заключна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]