Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KRIMiNALiSTIKA_format.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
774.66 Кб
Скачать

Тема 8.

Криміналістичне ототожнювання людини за зовнішніми ознаками.

  1. Поняття криміналістичного ототожнювання за зовнішніми ознаками. Характеристика зовнішніх ознак.

  2. Збирання і використання данних про зовнішні ознаки дла встановлення особи.

  3. Портретно-криміналістична експертиза.

1.

При розкритті злочинів дуже важливо з точністю встановити особу,що вчинила злочин,а часто також свідків,особу потермілого тощо.

Для встановлення,розшуку і ототожнення певних осіб у процессі розгліду злочинів істотне значення мають зовнішні ознаки.

Зовнішність кожної людини,особливо сукупність прикмет обличча є-індивідуальною і відносно сталою,а тому ці відомості,правильно зібрані і використані мають велике практичне значення(сприяє ефективно розшукувати обвинуваченого,забезпечувати обгрунтованість затримання^'ясування особи підозрюваного , встановлення особи потерпілого).

Слідчий оглядує зовнішні ознаки людини не довільно,а за певною науково-розробленою системою,що має назву словесного портрету,при цьому прикмети класифікуються на дві основні групи:

-анатомічні-риси обличча,загальна структура,та інші ознаки будови тіла;

-функціональні-ознаки ходи,жестикуляції,міміки,а також мовні особливості(особливості голосу).

До окремої групи належать ознаки,які називаються "особливими приметами" -вони мають найбільш ідентифікаційне значення,оскільки відносно рідко зустрічаються.

До них належать :надшкірні пркмети(рубці,родинки,бородавки),а також різні анамалії(відсутність пальця,руки,ноги).До цієї групи ознак належать також татуювання.

При описанні анатомічних ознак береться до уваги їх: форма,величина,колір. .

Форма чи контури частин тіла описуються за прийнятою в геометрії термінологією(рпямокутний,прямий,трикутний контур частин тіла).

Величина частин тіла визначається не в абсолютних розмірах,а відповідно до інших частин тіла і описується за тричленною,п'яти- і семичленною градацією.

Положення тіла і його частин розглядається відповідно до вертикальної і горизонтальної площіни.Описується колір волосся,очей,шкіри.

Зовнішні ознаки записуються за такою схемою:стать,вік,зріст, за технічною градацією(для чоловіків-високий(понад 1,74см),середній(1,60-1,74см),низький(нище 1,60см).Для жінок наведені велечини зменшуються на 5,10см.),статура(за станом кістково-м'язової системи класифікується як:міцна,середня,слабка;за жировим прошарком:худорлява,нормальна,повна).

Голова-за формою:подовжена,нормальна,приплюснута; контуром потилиці вертикальний,скривлений,виступаючий.

Волосся-за. густотою:густе,середньої густоти,рідке; Ступінь і локолізація облисіння(чоло,тім'я маківка,повздовжна лисіна,осередкове,повне облисіння); форма-пряме,хвилясте,кучеряве.

Обличча-за загальною формою в фас:округле,овальне,з розширенням в гору чи вниз;прямокутне,трикутне,квадратне.;за загальним контуром у прфіль(прямий,опуклий,вігнутий).

Функціональні ознаки-більшість їх виявляється в рухі,тому їх називають ще динамічними,це-хода,постава,жестекуляція,мямяка,голос,мова.

Одяг та інші носильні речі.

Ознаки одягу не стосуються безпосередньо людини,одна інколи мають велике значення для розшуку і ототожнення.Тому опис зовнішності як правило доповнюють описом ознаків предиетів,що були при особі,це допомагає відшукуванню,а разом і ототожненню певної людини.Що до предметів,то описують всі ознаки як загальні, так і детальні(вид,фасон,колір,наявні деталі,зношеність,латки,відсутність ґудзиків, ...).

2.

Данні про зовнішність злочинця чи інших осіб слідчий формує різними шляхами.Такі відомості можуть бути зібрані під час огляду

місця події,при допиті свідків,що бачили данну особу,а а також із дркументів і матеріалів криміналістичного обліку.

Інформацію про зовнішні ознаки одержують вилучаючи при обшуку фотографії,чи безпосередньо спиймаючи зовнішністьневпізнаного трупа або затриманого підозрюваного.

Встановлювання деяких прикмет може сприяти вивченню історії хвороби,рентгенівських знімків,стоматологічних карт,курортних документів,відео-,аудиокасет,фонограм ....

Для встановлення особи під час допиту встановлюються зовнішні прикмети(зріст,стіктура,тип обличча,...)і ознаки одягу особи,що нею цікавиться слідство.

Дуже важливо з'ясувати також особливі прикмети.

Для кращого відтворення свідком зовніщніх ознак рекомендується застосування схематичного копіювання прикмет.

Під час збирання відомостей про зовнішність за показанням свідків користуються фотороботом,що дає змогу одержати словесний портрет певної особи.

Методика словесного портрету застосовується при фіксації зовнішньості невпізнаних трупів і осіб,що пропали безвісті.

Під час розслідування вбивств,коли труп потерпілого невпізнаний,одним із першочергового завдань є - встановлення особи потерпілого.

Словесний портрет має велике значення при розшуку осіб,що переховуються від слідства і суду,чи злочинців,які втекли з місць позбавлення волі.

Знання слідчим системи словесного портрету необхідний слідчому при перевірці особи за документами при наявності фотографії.

При цьому співставляють зовнішні прикмети особи,зображені на фотографії і тієї, що пред'явили документ, звертаючи увагу на загальну форму обличчя, чола, очей, носа, та особливі прикмети.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]