Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KRIMiNALiSTIKA_format.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
774.66 Кб
Скачать

Тема 4. Судова фотографія

1.Поняття і значення судової фотографії і відеографії.

2.Фото і відеотехніка слідчого.

З.Метод судово-оперативної фотографії і відеографії.

4.Судово-оперативне фото і відеозйомка при проведенні слідчих дій.

5.Судово-дослідницька фотографія.

6.Процесуальне і технічне оформлення судової фотографії і відеозйомки.

1. Судова фотографія - це галузь криміналістичної техніки, яка є системою спеціальних методів, прийомів і технічних засобів фотографічної фіксації і дослідження матеріальних об'єктів (факторів)з метою розкриття і запобігання злочинів.

Фотографічні методи характеризуються відносною простотою, доступністю застосування, великою чутливістю і повнотою фіксування. Вони широко застосовуються слідчим, експертами і оперативними працівниками для фіксації дослідження об'єктів з метою одержання доказів. Методи і засоби судової фотографії також використовуються у стадії судового слідства. Судова фотографія поділяється на: судово оперативну і судово дослідницьку.

Судовооперативна фотографія- являє собою сукупність методів, прийомів та засобів, які застосовуються для фіксації нескладних досліджень, речових доказів у процесі слідства.(Фіксуюча зйомка здійснюється [оперативними працівниками органу дізнання, слідчим, спеціалістом з допомогою засобів зосереджених у фотокомплекті портфелю слідчого, чи в розпорядженні прокурора-криміналіста.)

Судоводослідницька фотографія - є систємою спеціальних методів, засобів, що застосовуються для одержання нових фактів при проведенні судових експертиз. Для встановлення невідомого експерт використовує методи

дослідницької фотографії,а для фіксанції ознак об'єктів застосовує фіксуючу зйомку. Судова фотографія дозволяє зафіксувати об'єкти в статичному стані і лише окремі моменти подій. Для фіксації умов проведення слідчих дій і динамічних ознак, досліджуваних об'єктів застосовується відеозйомка. Фото і відеозйомка- є засобами фіксації ,що взаємопов'язані і доповнюють один одного. Відеозйомка як метод фіксації набуває все ширшого ьзастосування в розлідуванні злочинів. Йдеться про формування спеціальної галузі криміналістичної зйомки.

2. Судова відеографія.

Фототехніка слідчого- це сукупність приладів і допоміжних заходів для фотографування освітлення обробки матеріалів.

Частина їх зосереджена у портфелі слідчого і складає фотокомплект, куди входять: фотоапарати (типу:коdак, zenit), електронна лампа-вспалах, фотоелектричний експонометер, світлофільтр, подовжувальні кільця, масштабна лінійка і дев'ять цифрових таблиць. Інші прилади: фотозбільшувач , фотобачки , світло­захисний ліхтар , сигнальний годинник та інше обладнання фотолабораторії слідчого.

Відеотехніка слідчого складається: з відеозйомочної апаратури і предмети для демонстрування фільму.

Судово-оперативна фотографія застосовується для фіксації матеріальної обстановки, окремих її вузлів, загального виду об'єктів і їх деталей у ході розслідування і запобігання злочинів. Фотознімки, одержані в процесі виконання слідчих дій ,з документальною точністю фіксують максимальну кількість інформації і є важливим доповненням до протоколу. Для досягнення цієї мети розроблено методи, що дозволять одержувати найповніші і точні фотовідображення об'єктів. У судово-оперативні фотографії застосовуються: методи загальної фотографії, а також спеціально розроблені судово-фотографічні методи

(панорамний, вимірювальний, репродукційний, стереоскопічний метод)

Панорамний- це послідовне фотографування об'єктів по частинах (ділянках),причому кожен наступний кадр захоплює частину попереднього.

Цей метод застосовується для зйомок: великих за розміром ділянок відкритої місцевості, обстановки закритих приміщень, протяжних об'єктів (доріжки слідів ніг, транспортних засобів.. ..),які в даних умовах не можуть бути зафіксовані в одному кадрі). Застосовують два види панорамної зйомки:

1 —кругова панорамна зйомка з однієї точки. що здійснюється шляхом послідовного обертання камери на один кадр (36-40 граду сів).При цьому в наступний кадр попадає частина зображення попереднього кадру.

2-лінійна панорамо-зйомка з декількох точок, розміщених на одній лінії, паралельній до об'єкта, який фотографують з дотриманням зазначеного плану охоплення зображенням. Лінійна панорама називається горизонтальною, якщо в процесі зйомки апарат переміщують у горизонтальному напрямку.

Для фотографування високих об'єктів апарат переміщують у вертикальному напрямку, така панорама називається вертикальною. Фотозйомка панорамним методом провадиться з штатива або руки. Апарат повинен знаходиться на одній висоті. Витримка і діафрагма залишається незмінною якщо об'єкти зйомки панорами мають різне освітлення, або протяжність у глибину ,витримку і діафрагму змінюють відповідно до окремих кадрів зйомки.

Вимірювальний метод- є системою прийомів і технічних засобів, які застосовуються для фотознімків, що дозволяють визначити справжні розміри знятих об'єктів і відстані між ними. У ході слідчих дій слідчий використовує: фотографування і кінозйомку, а також відеозйомку -і таким чином проводить вимірювання. Виготовлення фотознімків вимірюваним методом забезпечує : повноту, надійність і точність фіксації. Вимірювальний метод фотографування -є основою маштабної метричної зйомки.

При масштабній зйомці разом з об'єктом фотографують масштабну лінійку, розміщену поряд і в одній площині з ним. Такий фотознімок називається масштабним. За ступенем зменшення лінійного масштабу на знімку визначають розміри сфотографованого об'єкту. Масштабна зйомка застосовується для фіксації об'єктів слідів у крупному плані з відстані до одного метра. Дрібні об'єкти (кулі, гільзи ...)фотографують за допомогою подовжувальних кілець, таку зйомку іноді називають крупномасштабною.

Вимірювальний метод лежить в основі: пізнавальної зйомки живих осіб і трупів з метою здійснення кримінального обліку, проведення впізнання і експертного ототожнення осіб по знімках. Впізнавальною чи сігналітичною зйомкою фіксують обличчя людини в "фас" і правий профіль, а при наявності особливих прикмет і в лівий.

Зображення особи на знімку повинно становити 1\7 .натуральної величини для цього фотографування здійснюють на відстані 75 см. При друкуванні фотознімків негативне зображення, масштаб якого 1 \ 14 ,збільшують у двічі ,одержуючи впізнавальний знімок в 1\7 натуральної величини.

Метрична зйомка-сукупність фотографічних способів для фіксації обстановки на місці події груп предметів з метою визначення за знімком розмірів і відстаней між ними. У" криміналістиці розроблено три види метричних зйомок з бвикористанням спец, розрахункових бланків (сіток) провадиться з висоти два-три метри і вимірюється відстанню до якого небудь сфотографованого об'єкта - орієнтира. Умови зйомки фіксуються в протоколі. Після виготовлення знімків 12x18 см, накладанням на них спец, сіток з поділками 10-12 см визначають справжні розміри будь якого з сфотографованого предмета. Запропонований метод дозволяє просто і швидко підрахувати не тільки площинні розміри і відстань між об'єктами, а і висоту їх.

Репродукційний метод - застосовується для фотографічного виготовленя копій плоских об'єктів (документів, креслень, фотознімків та інших речових доказів).Фотокопії використовуються в ході розслідування і оперативно - розшукових дій (при виконанні слідчих доручень репродукційна зйомка здійснюється з допомогою фотоапарата або контактним шляхом (рефлексна репродукція)). Репродукція фотоапаратом виконується за правилом масштабної або крупномасштабної зйомки. Фотоапарат закріплюють на штативі паралельно до об'єкту зйомки і забезпечують рівномірне , двустороннє освітлення. Для репродукцій фрагментів документа застосовують: подовжувальні кільця, а для збільшення контрасту-світло фільтри.

Стереоскопічний метод являє собою систему технічних засобів і способів одержання двох фотознімків при одночасному спостереженні яких виникає стереоскопічний ефект - спрйняття плоских зображень тримірними (тобто об "ємними).

Застосування стереоскопічного методу корисне для фіксації обставин на місці автотранспортних подій у справах про порушення правил безпеки праці, коли на плоских фотознімках важко уявити взаєморозміщення і відстань між нагромадженими предметами. Вивчення стереознімків дозволяє :сприймати предмети об'єктивними і визначати відстань між ними в глиб. Стереознімки проводяться з допомогою: стереофотоапаратів, а при їх відсутності -стереопланки і стереонасадки.

При судово-оперативному відеозапису застосовують різні плани зйомок, методи і способи.

Розрізняють: загальний, середній і крупний план.

Зйомкою загальним планом фіксують місце проведення слідчих дій з оточуючою обстановкою .

Середнім - визначену ділянку з основним об'єктом, а крупним - окремі об'єкти або їх характерні ознаки.

Різновидом є зйомка детальним або надкрупним планом, що має на меті підкреслити значення якихось суттєвих деталей об'єкта.

Зйомка "статичним кадром "і " динамічним кадром ', характеризується положенням і установкою камери відносно об'єкта зйомки

У першому випадку здійснюють відеокамерою , нерухомо закріпленою на штативі, у другому - відеокамера переміщується перед об'єктом зйомки.

Панорамний метод зйомки (панорамування)-є різновидом відео зйомки - динамічним кадром.

Панорамування робиться в кілька прийомів, наприклад, з однієї точки шляхом обороту камери у горизонтальному чи вертикальному напрямку - це є кругова панорама; паралельно до об'єкта, який знімають - лінійна

панорама;рухом відеокамери в глиб простору за об'єктом -

панорама слідування. Метод наїзд і виїзд застосовують при переході від

загального до крупного плану для виділення останнього

і наїзд )і навпаки переходу від показу об'єкта крупним

планом до середнього і загальних планів (виїзд). Метод прискореної зйомки - застосовується для фіксації, швидко перебігаючих динамічних процесів і

держання при демонстрації фільму уповільненого зображення об'єктів, що рухаються з метою докладного ознайомлення з особливостями окремих дій ,зафіксованихна відеоплівку.

4.

Судво-оперативна фотозйомка буває:

орієнтовною, оглядовою, вузловою, детальною.

Вона може бути застосована в процесі: огляду, відтворення

обстановки і обставин події, обшуку, пред'явленню до впізнання та інших слідчих дій.

Орієнтовна зйомка - провадиться з метою фіксації загального виду місця проведення слідчих дій на фоні оточуючої обстановки.

ї можна здійснити : панорамним, вимірювальним ( метричним) або стереоскопічним методом .

Оглядовою зйомкою фіксують: загальний вид місцевості чи об’єкта, ізольованого від оточуючої обстановки.Такі

фотознімки безпосередньо розкривають суть події, або слідчих дій. При цьому кожен об'єкт фотографують з кількох точок, розміщених в одна проти одної.

Вузловою зйомкою користуються з метою фіксації окремих вузлів, частин предметів для дальшого розкриття зміст} оглядвої зйомки. Її роблять крупним планом з невеликої відстані.

Детальна зйомка - фотографування крупним планом дрібних предметів: документів і слідів. Ці знімки

розкривають зміст усіх попередніх зйомок і логічно їх завершують.

Фотографування трупа на місці події хоч і здійснюється вище згаданим видом але має і деякі особливості: труп-є місцем центра події - центральним вузлом. На ньому, на його одязі ,місці безпосереднього його знаходження і найближчих предметах ,як правило знаходиться більша частина слідів злочину: поза трупа, вид, характер і розміщення ушкодження на тілі, колір трупних плям і крововиливів, форма бризок і плям крові, розміщення знарядь відповідно до частини трупа, вид і стан одягу - все це вимагає детального фіксування.

Фотографічна фіксація динаміки слідчих дій провадиться поетапною зйомкою. Подія уявно розчленовується на етапи, кожен з яких фіксується.

5.

Судово-дослідницька фотографія являє собою сукупність спец. методів фотозйомки, що застосовується для удержання інформації в процесі проведення судових експертиз.

Методи судово-дослідницької фотографії: Мікрофотографічний метод дослідження - при нормальні гостроті зору людина бачить окремо об'єкти розміру не менше 0,008 мм ,для виявлення і візуального дослідження дрібних деталей застосовують оптичні прилади (лупи, мікроскопи...).

Виявлення невидимих для неозброєного ока об'єктів шляхом фотографування їх через мікроскоп називається мікрофотографічним методом дослідження.

Фотографічні методи зміни контрастів- однією з ознак, яка дозволяє відрізнити предмет один від одного є контраст: яскравий (- це різниця однокольорних об'єктів за світлістю, що виникає в результаті неоднакового відбиття світла, або нерівномірності освітлення .);кольоровий (- являє собою різницю об'єктів або їх частин за кольором.).

Підбираючи негативні матеріали різного ступеню контрастності можна збільшити яскравість зображення.

Контратипування - це збільшення яскравості контрасту зображення об'єкту, одержаного на негативі.

Бризги крові чітко виділяються на білову кольорі і погано на червоному, тому проводять метод кольороділення- це є процес здійснення кольорового контрасту шляхом спостереження чи фотографування об'єкту через спец, фільтри.

Методи фотозйомки в невидимих променях спектр-фотозйомка яка здійснюється : ультрофіолетовими, ренгенськими і інфрочервоними променями.

6.

Процесуальне оформлення здійснюється з двох етапів:

1)Відтворення в протоколі акту фотографування і засвідчення виготовлених знімків.

У протоколі зазначається: назва об'єкта;метод і вид зйомки;умови зйомки ( модель фотоапарату, точка зйомки, вид освітлення, вид негативного матеріалу, застосування в фотофільтру ).;хто проводив зйомку (слідчий чи спеціаліст).

Віддруковані фотознімки наклеюють на спец. Фото таблиці ,на яких робляться підписи про те: до якого протоколу додається фототаблиця, що зображено на фотознімку, який вид і метод зйомки застосовувався, що позначено стрілкою.

Кожен знімок засвідчується печаткою органа: прокуратури, МВС, СБУ, податкової міліції , а фототаблицю підписує : слідчий спеціаліст ( якщо він проводив зйомку) і поняті.

Негативи також додаються до протоколу.

Процесуальне і технічне оформлення відеозйомки і фільму.

Про проведення відеозйомки в протоколі слідчої дії має бути зазначено:

А)що учасники слідчої дії повідомлені про проведення зйомки;

Б)які моменти слідчої дії було зафіксовано;

В)технічні умови, метод і вид зйомки (наїзд, панорамування.. .),погодні умови зйомки;

Г)модель відеокамери і ким знято (П.І.П., посада, місце роботи).

Після закінчення перегляд} фільму складається окремий протоколу якому зазначається: назва фільму, технічні умови демонстрації (модель відеомагнитофону);думка учасників перегляду про відповідність змісту фільму обстановці і обставинам, явищем ,які зафіксовані в ньому зауваження учасників перегляду.

Протокол підписують: слідчий і особи, що брали участь у перегляді фільму, поняті, спеціаліст, обвинувачений, свідки тощо.

Після цього фільм опечатують і зберігають у матеріалах справи.

Якщо в ході розслідування його пропонують учасникам, то про це зазначають в протоколі відповідної слідчої дії. Якщо слідчий через дефекти апаратури, фотоматералів, чи помилки, допущені при зйомці, не зможе одержати фотозйомки, або відеофільм, складається довідка з зазначенням причин відсутності у справі фотознімків чи відеофільму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]