Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KRIMiNALiSTIKA_format.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
774.66 Кб
Скачать

Тема 22 Розслідування вбивств

I .Основні обставини, які підлягають доказуванню і встановленню 2.Огляд місця пригоди

З .Пошук трупа зниклої людини

4.Допит потерпілого (до наступлення смерті або при замаху на вбивство)

5,Встановлення особистості потерпілого, вияснення долі, місцезнаходження

безвісті пропавшого

6.Дані про деякі найбільш характерні типові версії

7.Виявлення і допит свідків

8.Виявлення підозрюваного і його освідчення

9.Допит обвинуваченого (підозрюваного)

Ю.Обшук

I1 .Судові експертизи і2.Відтворення обстановки і місяця подіі їОсобливост тактики провадження окремих слідчих дій.

Огляд місця скоєння вбивства (виявлення трупа) поряд з дотриманням загальних процесуальних і тактичних правил проведення огляду необхідно врахувати особистості.

Місце виявлення трупа не завжди співпадають з місцем де було скоєне вбивство. Необхідно вивчити обстановку виявлення трупа,співставити з характером ушкодження, станом одежі, поза трупа, виявленими іншими слідами і відповісти на питання чи являється місце виявлення трупа безпосередньо тим місцем де було скоєно вбивство.

При вивченні обставин місця виявлення і стану трупа важливо виявити негативні обставини. Допомогу в цьому може надати суд.мед.експерт і спеціаліст-криміналіст. Якщо місце виявлення трупа не співпадає з місцем вбивства необхідно прийняти заходи по його встановленню, вивченню шляху і способу переміщення трупа.

У цих випадках при необхідності організується тактична операція (встановлення місця скоєння вбивства) в якій беруть участь працівники кримінального розшуку, міліції, спеціалісти.

У ході огляду трупа (участь суд.мед.експерта чи лікаря) необхідно встановити чи є дана смерть насильною чи вона настала від інших причин.

В таких випадках поряд з вивченням тілесних ушкоджень і причин смерті, положення і пози трупа та інших слідів. Важливо проаналізувати зв'язок між обстановкою місця пригоди і діями в результаті яких виникли виявлені в них зміни і сліди, співставити їх з ушкодженнями на тілі, одежі трупа і відповідно способа вбивства.

При вивченні змін в обстановці місця пригоди необхідно звертати увагу на ознаки, що є характерні для інсценіровки і других способів прихованого факта злочину чи знищення слідів.

При огляді місця вбивства і трупа слід врахувати спосіб причинення смерті і особливості застосованого знаряддя.

Якщо вбивство скоєне із застосуванням вогнепальної зброї необхідно е :тановити відповідну кулю, гільзу, пижі, сліди кіптяви, незгорівші порошинки, і: ". ушкодження одежі та інших предметів.

Необхідно встановити звідки, з якої відстані був проведений постріл, вид систем і колір зброї.

При виявленні трупа з ознаками отруєння необхідно вилучити з місця пригоди посуду з залишками в ній речовин, лікарські препарати, пляшки з рідинами, і зібрати блювотні маси та інші виділення потерпілого.

При виявленні частин трупа особливу увагу необхідно звернути на вивчення їх упавковки, способу їх розчленування і наявність на них характерних ознак, з допомогою яких може бути опізнании потерпілий.

Слідчий і спеціаліст при огляді, при фіксуванні його результатів повинні дотримуватися ст. 192, 195 КПК, керуватися "Правилами роботи лікаря-спеціаліста області судової медицини при зовнішньому огляді трупа на місці його виявлення (пригоди)" і кримінальними рекомендаціями виладеними в довіднику для слідчого, огляд місця пригод.

77

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]