Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KRIMiNALiSTIKA_format.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
774.66 Кб
Скачать

3.Система ідентифікаційних ознак почерку :

-загальні ознаки: характеризують систему рухів властиву почеркові взагалі; виробленість почерку: почерк поділяється на - високо-,середньо- та низько-вироблений .

Високо-швидкий темп письма .Кординація рухів може бути : високою,середньою,низькою ; Темп письма : швидкий,середній,повільний .

Переважаюча форма рухів характерізує почерк в цілому,як:округлий,кутастий,прямолінійний;залежно від будови овальних частин літер;нахил літер може бути:правим,лівим,вертикальним і змішаним.

-окремі ознаки особливості рухів при виконанні букв і цифр та їх елементів.

Конструктивна складність,напрям(з ліва-на право,правоокруглий і лівоокруглий);форматраєкторії(дуго-,петле-,кругоподібна);рухів при виконанні письмових знаків і їх елементів; Спосіб початку(з крапки,завитка,петлі),та закінчення(взрив,вправо,вниз); Кількість і послідовність рухів.

Методика дослідження письма.

4 стадії криміналістичної експертизи: -попереднє ознайомлення з матеріалом; -роздільне дослідження характергих ознак письма; -порівняльне дослідження;

-оцінка наслідків порівняльного дослідження і формування висноаків експерта.

Загальні вимоги до підготоаки матеріалів для почеркознавчої експертизи містяться в інструкції ''Про порядок призначення і проведення судової експертизи в науково-дослідних експертних установах."

У постанові(ухвалі суду)про призначення експертизи обов'язково повідомляються обставини справи ,що викликали їх необхідність,всі відомості,які стосуютьсяумов умов виникнення,вилучення документа-речового доказу,показання осіб причетних до нього.

У супровідному листі або у окремих довідках наводяться відомості про всіх осіб,про причетність яких експертові поставлено питання(П.І.П.,рік народження,освіта,захворювання,якою рукою пише,чи користується окулярами тощо),а також додаються вільні і експерементальні зразки їх письма.

Вільні зразки-рукописи,підписи,цифрові записки виконані до виникнення і без зв'язку з обставинами справи з приводу якої проводиться експертиза(автобіографія,службові документи).

Експерементальні рукописи,підписи,цифрові записи виконані за завданням слідчого,судді спеціальну для експертизи.

Може бути виділена і третя група зразків-умовновільні-виконані після порушення справи,але без зв'язку з експертизою(пояснення,власноруч заповнені протоколи тощо).

Вільні зразки,як правило,мають відповідати рукописам,підписам,цифровим записам,що досліджуються: -за часом виконання(у межах 1 року); -за видом матеріалу письма(паперу і письмовогопиладдя); -за мовою документів(текст і зразки повинні бути виконані однією мовою);

-за видом документа(якщн досліджується лист,то зразки листа).

Експерементальні зразки почерку,піписів,цифрових записів повинні відповідати досліджуваному документу за матеріалами письма(характер почерку),письмовим приладдям(олівець,ручка,перо).

При необхідності дослідити рукописні тексти,експертизу представляють:вільні зразки письма,почерку кожного підозрюваного на 8-10 аркушах,експерементальні зразки письма на 5-10 аркушах.

Експерементальні зразки відбираються під диктовку з використанням тексту досліджуваного документу.

Якщо текст останнього з тактичних або етичних міркувань неможна використати,то складають спец. текст,в який включають окремі слова і цифри з досліджуваного.У цих випадках,коли необхідно дістати почерк і мову,доцільно запропонувати підозрюваному написати викладдвір на вільну тему.

В таких зразках можна виявити більше ознак письмової мови ніж в зразках одержаних під диктовку.

Для дослідження письмової мови експерту можна представити магнітофонний запис мови певної особи.

Рішення питання про особу виконавця тексту виконаного з наслідуванням друкованого почерку спец.шрифтами,лівою рукою вимагає представлення аналогічних зразків (і якщо не лівша)викон.на 8-10 аркушах (крім звичайних скорописних і більших і експериментальних зразків ).

При призначенні експертизи підписів,експерту представляють вільні і експериментальні зразки почерку на 8-10 аркушах по 10-15 вільних і 20-30 експериментальних зразків підписів осіб, що значиться у спірних документах.

Що до осіб ,які підозрюються у виконанні підписів, необхідно представити вільні та експериментальні зразки почерку на 8-10 аркушах, по 10-15 вільних і 20-30 експериментальних зразків їх підписів.Крім цього в них необхідно відібрати експериментальні зразки почерку у вигляді записів прізвищ та ініціалів осіб, що від їх імені досліджуються підписи.

У вільних експериментальних зразках мають бути відображені всі варіанти підписів осіб ,що підозрюються.

Експериментальні зразки відбираються на бланках аналогічних досліджуваному або на аркушах паперу по 5-6 підписів на кожному аркуші.

Для дослідження цифрових записів з метою ідентифікації особи і виконання ,експерту представляють вільні зразки літерного і цифрового письма на 10-15 аркушах експериментальні зразки літерного письма на 5-6 аркушах, експериментальних зразків цифрового письма зі словами - спутниками (кг.,м.,дм.,мм. і т.і. -1кг.,2м.,4мм. і т.і.) у вигляді записів, аналогічних досліджуваним на 8-10 аркушах.

Всі вільні і експериментальні зразки завіряються слідчим і судом.У складних випадках слідчий, суддя до участі у відображенні зразків письма можуть залучити фахівця- почеркознавця.

Збираються зразки на основі постанови слідчого про вилучення або відібрання зразків письма, про що складається протокол.

6.

Одним із завдань,що вирішується техніко-криміналістичним дослідженням є встановлення змін в тексті,як офіційних,так і неофіційних документів.

Найчастіше доводиться зустрічатися із змінами в тексті,зробленими шляхом підчистки і витравлювання , дописування або витравлення.

Підчистка-спосіб зміни тексту при якому механічним шляхом (стирання гумкою,вишкрябування гострим предметом штрехів слів і цифр тощо) відаляється з документа певна його частина.

Цей спосіб завжди приводить до пошкодження поверхні паперу.

В містах підчистки видно розірвані волокна.Папір втрачає глянець,стає тонким.При нанесенні нового тексту в цих місцях-розпливи чорнила.

Залишки видалені під чисткою штрихів виявляються при звичайному огляді документа або мікроскопічному дослідженні .Якщо текст було виконано олівцем або кульковою ручкою на його звороті може бути відображення рельєфу видалених штрехів.

Для встановлення змісту видалених під чисткою записів застосовують:

-мікроскопічне дослідження залишків речовин штрехів; -вивчення рельєфу з обох боків документа в косопадаючему освітленні;кольороподільна фотографія з застосуванням світлофільтрів;

-методи маскування або фотографічного виключення,а також хімічні методи.

Витравлювання і змивання тексту документів.

Витравлювання-ташй спосіб видалення тексту,при якому обезбарвлення речових штрехів досягаються дією на них певних хімічних реактивів.

Різновидом цього способу є-змивання при якому речовина штрехів з початку розчиняється спиртом,гліцеріном,іншими розчинами,а потім змиваються з поверхні документа водою.

Дописування-це внесення в рукописний чи машинописний текст окремих слів,строчок і цифр,що замінюють зміст докуменра.

Найчастіше в практиці зустрічаються дописування без попередньої підготовки.

Дописування може бути встановлено за такими ознаками:

1 .прОтеріччя в змісті документа або розбіжності з іншими

пов'язаними з ними документом;

2.розпливи чорнила в місцях згортання;

3.відмінність у відтінку барвника і структурі штрехів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]