Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KRIMiNALiSTIKA_format.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
774.66 Кб
Скачать

Тема 19.

Криміналістична характеристика злочину.

  1. Поняття криміналістичної характеристики злочинів.

  2. Елементи криміналістичної характеристиеи.

  3. Розробка криміналістичної характеристики в методиці розслідування і їх використання в слідчий практиці. 1.

Розвиток методики розслідування безперервно пов'язаний з узагальненнями і аналізом матеріалів слідчої практики- основного джерела розробки методичних положень і рекомендацій.

Криміналістична характеристика- це система відомостей про криміналістично-значимих ознак злочинів даного виду, яка відображає закономірність зв'язку між ними і служить побудові і перевірці слідчих версій для вирішення основних задач розслідування.

Суттєві ознаки і елементи розвитку криміналістичної

характерістики:

  1. Відомості про криміналістично-значимі ознаки злочинів даного виду. Одні з них мають значення для крим.-правової кваліфікації злочинів, правильного вирішення кримінальної справи, інші для прийняття кримінально-процесуальних рішень (про застосування міри запобіжного заходу), треті- для розслідування, четверті- для їх попередження, .... Дане діяння має відносний характер, тому що всі ознаки взаємопов'язані і дуже часто служать вирішенню декількох задач, виконують різні функції.

  2. Система відомостей про криміналістично-значимі ознаки. Ознаки, які складають зміст криміналістичної характеристики відносяться як до обставин скоєння злочину, так і до попередніх, супутніх і послідуючих за ними. Остані мають важливу роль у виявленні скритих злочинів, а також невідомих злочинцю. Основою системи ознаків є їх відносність до предмету доказування, а також положення кримінального права про склад злочину і його елементи. При цьому враховується криміналістичне значення окремих груп ознак (способу скоєння злочину).

  1. Система відомостей, яка включає дані про закономірні зв'язки між ознаками злочину. Це найважливіша частина криміналістичної характеристики. їх виявлення провадеться на підставі досліджень матеріалів.

  1. Система відомостей, яка служить побудові і перевірці слідчих версій для виникнення основних задач розслідування.

Крім того існують особливі(цільові) криміналістичні характеристики:

  • кримінально-правова- формується на підставі аналізу злочинів, які мають значення для вирішення питання про наявність складу злочину, правильної кваліфікації, вияснення інших кримінально-правових питань, в тому числі тих, які вирішуються при постановленні вироку (ст. 324 КПК України); '

  • кримінологічна- складає систиматизовані відомості, які мають значення при встановленні причин і умов, що сприяли скоєнню злочину і прийняттю заходів по їх усуненню.

Криміналістична характеристика включає в себе при розкритті злочинів по розкраданню держ. і колективного майна:

  • стан боротьби з розкраданням;

  • класифікація розкрадання;

  • класифікація злочинів, характеристика окремих типів крадіїв.

  • судово-психологічна- відображає найбільш суттєві психологічні дані про злочинців і потерпілих, типічних ознак свідків окремих видів злочинів. Проведені характеристики в певній мірі взаємопов'язані, розглядають деякі однакові елементи, але в різному плані(особистість злочинця)..

  • Практичні діяльності по розкриттю злочину різні характеристики використовуються комплексно, кожна з них служить одній конкретній меті- ефективному розслідуванню, встановленню істини по справі.

2.

Система криміналістичної характеристики складається з елементів, частин, які являють собою сукупність ознак по відношенню до предмету доказування і елементів злочину. По змісту ці елементи мають внутрішню упорядкованість ознак і по відношенню до характеристики в цілому є підсистемами відомостей про суттєві обставини злочинів даних видів і їх відображення в навколишньому середовищи.

В системі криміналістичної характеристиці важливе місце займають елементи, які відносяться до об'єктивної сторони злочинів, вони розташовуються на початку системи. Це пояснюється тим, що розслідування по найбільш складним справам іде від подій злочину, його наслідків або ознак, які вказують про їх присутність.

Основними елементами криміналістичної характеристики є- сукупність ознак, які визначають:

  • спосіб виготовлення, скоєння і приховування злочину;

  • місце, час, обстановка, знаряддя і засоби скоєння злочину; місце скоєння злочин}" в криміналістичні характеристиці відображається різними , в т. ч. деталізуючими ознаками;

  • предмет посягання: ознаки предмету посягання і супроводжуючих об'єктів мають значення для організації розшуку викраденого, відшкодування матеріальної шкоди.

Характеристика предмету посягання важлива для встановлення злочинця: у випадках коли викрадення предмету свідчить про знання його призначення і можливостей використання: коли викрадення свідчить про знання злочинцем цінності чи особистих ознак предмету посягання; якщо має місце заволодіння предметами з особливими ознаками; у випадках, коли по предмету посягання можна судити про спицифічну міту крадіжки; коли до предмету посягання має доступ обмежене число осіб. - особистість потерпілого: дані про потерпілого займають велике і важливе місце в криміналістичних характеристиках, особливо в злочинах проти життя, здоров'я і гідності особистості. Це пояснюється двома обставинами:

1) особливою винахідністю в діях злочинця, яка показує на взаємозв'язок між особливостями особистості його і потерпілого;

2) наявністю і характером зв'язку взаємовідносин між потерпілим і злочинцем, що впливають на мету, мотив, місце, час або приховування злочину.

особистість злочинця сліди злочину. Криміналістичні характаристики розробляються з використанням даних соціологічного, кримінологічного, статистичного і криміналістичного дослідження.

Найбільш суттєві етапи роботи і їх зміст зводяться до слідуючого:

  1. на початку вирішення питання про вид, групу злочинів, криміналістичну характеристику яких планується розробити;

  2. для отримання повної системи ознак, які мають значення для виділення елементів криміналістичної характаристики, необхідно використовувати різні джерела і збір деяких відомостей тому що ряд важливих ознак не відображаються в матеріалах кримінальної справи;

  3. дослідження криміналістичної техніки- це пізнання ще невідомих або ше не повністю відомих закономірностей, тому збирання відомостей про ознаки, що відносяться до окремих їх елементів здійснюється по пошуковим, деталізуючим програмам. Вони складаються на підставі досвіду передової слідчої тактики,яка показує імовірне значенняокремих ознак і їх можливі взаємозв'язки.

Криміналістична характеристика використовується слідчим у розкритті конкретних злочинів, особливо суттєва її роль на початку розслідування, коли невідомо багато обставин злочину. Зібрані докази і оперативні дані встановлюють слідчу ситуацію. Аналізуючи ці вихідні дані в плані методики слідчий встановлює, що відомо: достовірно; ймовірно: неповністю; недостатньо точно, що необхідно перевірити, що невідомо, але необхідно вияснити.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]