Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KRIMiNALiSTIKA_format.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
774.66 Кб
Скачать

Тема 10. Слідча тактика.

1.Загальні положення.Придмет, поняття,значення. 2.Слідча тактика і криміналістичний закон. З.Слідчи дії і оперативно-розшукові заходи.

1.

Придмет слідчої тактики включає наукові основи організації слідчої діяльності, планування розслідування, систему методів і засобів підготовки і проведення окремих слідчих дій.

Наукова організація слідчої діяльності полягає у: вилученні закономірностей, що визначають програму її оптимального регулювання.Однією з таких закономірностей є-планування розслідування.Значна роль в цьому належить слідчим версіям як одному з методів пізнання істини в справі.

До придмету тактики також належать засоби підготовки і проведення окремих слідчих дій.Вона рекомендує найдоцільнішу послідовність у сполученні засобів проведення таких слідчих дій, якхлідчий огляд, допит, обшук, пред'явлення для впізнання.

Слідча тактика-сштема. наукових засобів і методів, заснованих на вимогах кримінально-процесуального закону , яка застосовується для підготовки і проведення слідчих дій та координації слідчих і оперативно-розшукових заходів з метою розслідування і попередження злочинів.

Велике значення у проведенні окремих слідчих дій, у їх підготовці й виконанні мають логічні засоби.

Вони застосовуються на кількох умовних етапах:

1.виявлення доказів; визначення причинних зв'язків;

виявлення фактів до події злочину, характерну інформацію у засобах доведення і їх ролі для дальшого розслідування.

2.конструювання окремих і загальних слідчих верс;й, планування, визначення загального напрямку розслідування, його послідовності, вибору найефективнішого сполучення способів і засобів його ведення.

3.тактика проведення окремих слідчих дій, оцінка ^зультатів їх виконання.

2.

Слідча тактика як розділ криміналістики нерозрі: вію пов'язана з кримінально-процесуальним законодавством, оскільки її прийоми розробляються і застосовуються на основі і в межах його шмог.

Так, тактичні прийоми здійснення окремих слідчих дій, порядок проведення яких детально визначає кримінально-процесу льний закон і можуть бути використані тільки в тому випадку, коли воь [ за змістом і формою не суперечать вимогам кримінально-процесу альі.ого закону.

Слідча тактика розробляє тактичні прийоми і способи рекомендаційного характеру.

Слідча тактика взаємопов'язана з криміналістичною технікою, науково-технічні прийоми якої реалізуються в процесі проведення окремих слідчих дій.

Слідча тактика взаємопов'язана з методикою розслі ування окремих видів злочинів як з спеціальною системою рекомендацій.: з'язок цей найчастіше виявляється у трьох напрямках:

-в специфіці планування, розслідування злочинів певної категорії з метою найшвидшого, найефективнішого викриття і попередження їх;

-у виборі найдоцільніших засобів для їх розслідування, послідовності проведення окремих слідчих дій;

-при визначенні спіцифіки проведення окремих слі,г тих дій залежно від характер} здійснення злочину.

3.

Слідча тактика передбачає засоби проведення окремих слідчих дій і оперативно-розшукових заходів, які відносно до специфіка їх проведення, характеру, мети і органів,що їх здійснюють, поділяють на іві самостійні групи:

1)слідчи дії, передбачені кримінально-процесу а лью а законом-здійснюються слідчим і мають на меті виявити, зібраи, за<кіксувати і дослідити докази;

2)оперативно-розшукні заходи-проводяться органами дізнання з метою виявлення ознак злочину і осіб, що його вчинили.

На відміну від слідчих дій, порядок їх проведення р^ гламентується кримінально-процесуальним законодавством і спец, відод ,ими інструкціями і наказами.

Кримінально-процесуальний закон вказує в яких ви адках необхідне проведення оперативно-розшукових заходів з метою викр іття злочинів.

Ця вказівка має на меті координувати дії органів дізнання і слідчих органів при розслідуванні злочинів, а також виключити м жливий паралелізм в її діяльності.

Інформацію, яку одержать в результаті проведення . ідчих дій і оперативно-розшукових заходів, розмежовують за її дока: »вою суттю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]