Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KRIMiNALiSTIKA_format.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
774.66 Кб
Скачать

Тема 11.

Планування розслідування і слідчи версії.

І.Поняття і принципи планування розслідування.

2.Слідчи версії.

З.Організація перевірки слідчих версій.

4.Техніка планування, планування роботи слідчого.

1.

Однією з важливих умов швидкого і пового розслідування злочину є-його планування.За змістом це пізнавальний процес, що має на меті виявити всі необхідні обставини події, яка розслідується, встановити істину у справі.

Постановка окремих завдань, зміст питань, які підлягають з'ясуванню, проведення слідчих дій, черговість і час їх виконання визначається слідчим і мають являти чітку оптимальну систему, що забезпечує швидкість, всеобічність і об'єктивність дослідження обставин справи.

Планування розслідування є перш за все засобом тактично-дослідної організації роботи слідчого у викритті злочину.Воно надає слідству цілеспрямованого характеру, забезпечує здійснення всіх вимог законності в розслідуванні й ефективності використання прийомів і засобів криміналістики.

За змістом планування складається з таких елементів: визначення обставин і питань, що підлягають з'ясуванню кола необхідних слідчих дій і доручень органам дізнання, терміну їх проведення.Отже, план розслідування дозаоляє кожному етапу слідства відповісти на питання про те: що? Як? і коли найдоцільніше з'ясувати для розкриття злочину?

Планування здійснюється з точним дотриманням законності за розробленими кріміналістикою правилами.

Головними його принципами є:

-індивідуальність-підкреслюе необхідність всеобічного обліку останніх, що має значення для вибору найдоцільнішої системи науково-технічних і тактичних прийомів розслідування злочинів.Кожен злочин як конкретна одиночна подія має не тільки певні, спільні з іншими злочинами ознаки і риси, а й сукупність індивідуальних, властивих тільки данному злочину, особливостей.

-динамічність-^, плануванні розслідування означає своєчасне внесення змін і доповнеь у план.Плануючи проведення допиру певного свідка, обшуку чи інших дій, слідчий планує одержати ті чи інщі докази, ознак можливості точного передбачення результатів слідчих дій обмежені

об єктивним характером розслідування, як прцесу пошуку доказів і їх джерел як прцесу, що цде в цілому від цмовірності, отже план не можна розглядати, як нерухому схему-це гнучка програма роботи.

Планування здійснюється безперервно.

Планування здійснюється з самого початку розслідування і закінчується разом з цого закінченням.

4.

Письмовий план розслідування-це важливий документ ,який необхідно докладати по кожній кримінальній справі.

Наявність його гарантує слідчого від того, що якісь з питань залишаться нез'ясованими.

Оскільки слідчий веде, як правило, кілька справ, то краще викласти план на папері, що полегшує роботу по нагляду і керівництву слідством.

Техніка складання письмового плану зводиться до коротких записів за визначеною формою.

План розслідування у справі №....Після закінчення слідства план зберігається в наглядовому провадженні по справі.План може мати додатки: картки на обвинувачених, . які вносять данні про обставини, що підлягають з'ясуванню і необхідні слідчії дії.

У виподках складності справи, чи її великого обсягу попереднє слідство може бути доручено кільком спщчим-слідчий бригаді.

Слідство в таких справах планують як правило за версіями чи епізодами, або за обвинуваченнями.

При плануванні за епізодами розробляють окремі плани розслідування, а при плануванні за особами-плани, що передбачають дослідження злочинної діяльності обвинуваченого за всіма епізодами.

Керівник слідчої бригади складає план, який відображає, хто із слідчих, який епізод і чи діяльність конкретних обвинувачених розслідує, в які терміни, також план дій, що охоплюють ряд епізодів, керує і координує всю роботу по плануванню розслідування складних справ.

При розслідуванні складних справ доцільно складати графічні схеми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]