Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KRIMiNALiSTIKA_format.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
774.66 Кб
Скачать

Тема 2.

Розділ: Криміналістична техніка.

Тема:3агальні положення криміналістичної техніки.

1.Поняття криміналістичної техніки і основні форми її застосування в розслідуванні і запобіганні злочину.

2.3Асоби слідчої техніки.

З.Засоби науково-дослідної криміналістичної техніки.

1.Кожен вчинений злочин породжує об'єктивні зв'язки і взаємодії в навколишньому оточенні ,ознаки яких відображаються або в пам'яті очевидців ,або у вигляді слідів на предметах обстановки, події. Виявлення, фіксація цих ознак встановлення по них окремих обставин вчинення злочину є складовою частиною пізнавальної діяльності слідчого, яку він проводить під час розслідування. Різноманітність об'єктів, що є носіями ознак об'єктивних зв'язків із злочином, необхідність виявлення і встановлення їх з допомогою умов, способів і мотиву дій злочинця та знарядь ,які застосовувались при вчиненні або маскуванні злочину зумовлює застосування в слідчий практиці спец. знань, криміналістичних прийомів, методів і технічних засобів. На цій основі розвинулась одна з складових частин криміналістики криміналістична техніка.

Вона виникла в результаті впровадження досягнень виробничих і технічних наук у практиці боротьби зі злочинністю. Її зародження почалось з експериментальної перевірки придатності і пристосування для цілей відшукування ,фіксації ,вилучення і дослідження доказів окремих фізичних, хімічних, фотографічних, наукових методів і технічних заходів.

На сучасному рівні розвитку криміналістичної техніки є досить розгалуженою системою спец. прийомів, методів і технічних засобів розслідування і запобігання злочину.

Стосовно до завдань практики вона розвивається в трьох головних напрямках: - слідча -науково-дослідна - профілактична техніка. В кожному з цих напрямків за останні роки розроблено нові прийоми ,методи ,засоби, які ефективно застосовуються з метою запобігання злочину.

В попередньому слідстві і дізнанні науково-технічні прийоми, методи і засоби криміналістичної техніки використовується в таких основних формах: а)слідчим і особою, яка проводить дізнання для виявлення, збирання і дослідження доказів, а також для фіксації умов та результатів проведення окремих процесуальних дій.

б)спеціалістом у випадках залучення його до участі в слідчих діях.

в)експертом-криміналістом при проведенні експертиз.

(Приклад: для виявлення латентних слідів папілярних узорів рук слідчий застосовує прийоми огляду предмету в косо-падаючему світлі ,або обробки поверхні спец, порошком.) Для фіксації обстановки місця події слідчий може використовувати відео зйомку , кінозйомку, фотозйомку. З метою виявлення ознак копіювання підпису слідчий сам або з допомогою спеціаліста може дослідити документ під мікроскопом, світлофільтрами, електронно-оптичний перетворювач, такі методи може використовувати і суд при необхідності дослідження речових доказів у холі судового слідства. Криміналістична техніка не поділяється окремо на техніку для слідчого і техніку для експерта. Слідчий , експерт і спеціаліст залежно від мети ,яка визначається характером їхніх конкретних дії можуть застосовувати в однаковій мірі різні засоби криміналістичної техніки. Проте використання їх слідчим і спеціалістом не повинно виходити за межі ,які не забезпечують незмінності досліджуваного об'єкта і не гарантують наступного його дослідження у випадках призначення експертизи. Застосування засобів криміналістичної техніки слідчим і спеціалістом відбивається в протоколі слідчої дії. Прийоми ,методи і засоби використані при проведенні експертизи, описуються в висновку експерта. В криміналістичному судочинстві допустимі лише такі прийоми, методи, засоби, які відповідають закону.

2.Слідча техніка складається з : засобів і прийомів їх застосування при проведенні окремих процесуально-слідчих дій: відшуканню, фіксації, вилученні і дослідженні різних доказів. За призначенням їх можна умовно поділити на такі основні групи: 1)Допоміжні прийоми і засоби при огляді місця події, інших слідчих дій (протоколи, засоби вимірювання предмету від одного до іншого.) 2)3асоби і прийоми відшукання фіксації, вилучення слідів і речових доказів. В цю групу входять:

А)- проявники слідів папілярних узорів (обпилювачі: окис із заліза і дерева, порошок гра фіта і міді, суміші порошків-окис цинку і алюмінію, окис цинку, тальк, хімічні реактиви, водний розчин азотно­кислого срібла, розчин нінгідриду в ацетоні.)3асоби для застосування цих речовин при виявленні і копіюванні слідів (клейцеві і магнітні щіточки, субліматори ),а для засобів телескопіювання живих осіб і трупів - копіювальний валик , кателоскопічні картки.

Б)- розшукні прилади (магнітні шукачі, спеціально сконструйовані розшукні прилади для виявлення кольорових металів .)

В)- матеріали для виготовлення злитків, слідів на ґрунті, та різних предметів обстановки місця події (гіпс, пластилін, віск, парафін, стеоген, сірка, легко сплавний метал, синтетичні матеріали, силіконова паста, розчин хлорвінілу, низько молекулярний каучук, і т.і.)

Г)- інструменти

(молоток,викрутка,пасатижі,пилка-ножовка,алмаз,скамезка,пинцет,ножиці.)

Засоби судово-оперативної фотографії,кіно-,відео-зйомки.

В розслідуванні порівняно давно застосовуються фотографічні методи фотографії обстановки, місця події, пози із зовнішнього стану трупів, слідів і речових доказів. Розроблені спец. методи фотографування місця події(орієнтовна, вузлова, оглядова, панорамна, метрична зйомка) трупів, слідів і

речових доказів. Існують також спец, прийоми фотографування живих осіб (пізнавальна зйомка).

Фотографічна техніка, що використовується в криміналістичних цілях дуже різноманітна.

До цієї групи технічних засобів відносять: малоформатні кіноплівкові фотоапарати типу:КОВАК,2Е]ЧІТ, "Київ", "Старт", та інше портативне обладнання для обробки фотографічних матеріалів (проявочні бочки, фотозбільшувачі і т.і.),а також світлофільтри, насад очні лінзи і перехідні кільця що застосовуються при фотографуванні речових доказів.

Останнім часом в слідчій практиці важливе значення набула відео зйомка.

В порівнянні з фотографією вона має певні переваги: відеокамера здатна відображати динамічний процес (дію людей ,розвиток певних явищ ,подій).

З допомогою відео зйомки можлива зміна масштабу часу (прискорення відносно повільних і уповільнення надто швидких процесів),що необхідно при детальному їх вивченню Завдяки цьому відео зйомка набуває широкого застосування при фіксації місця події , проведенні впізнання , відтворення обстановки подій , в оперативно-розшукних цілях.

Із описаних науково-технічних засобів виготовляються спец, комплекти , які називаються : слідчими і оперативними чемоданами, портфелями, сумками. Слідчі органів прокуратури використовують комплекти науково-технічних засобів в вигляді Слідчих чемоданів і Слідчих портфелів . В органах МВС застосовуються набори науково-технічних засобів у вигляді Оперативного чемодана і оперативної сумки. Спец. виїзд ні комплекти мають працівники оперативно-технічних відділів міліції - експертні чемодани і фотокомплект. До вказаних комплектів входять в тому чи іншому обсязі перелічені вище науково-технічні засоби , які за своїм призначенням поділяються на такі види :

1) фотографічні засоби ( набір перехідних кілець, світлофільтри, стерео планка, масштабна лінійка, електрод ліхтар, портативне обладнання для обробки фотоматеріалів.)

  1. технічні засоби для відшукання , огляду , закріплення , вилучення слідів і речових доказів (порошки, валик, сірка, полімери...)

  2. засоби для огляду , вилучення і упаковки речових доказів (липа, пінцет, магніт, свічка, клейонка,....)

  1. засоби для креслення планів , схем місця події і оформлення слідчих документів (лінійка, компас,....)

  1. предмети санітарії (мило, рушник,....)

До складу окремих комплектів входять спец, розшукні прилади і електрощуп , металошукач ,інфрофіолетова лампа, інфрачервоний перетворювач ,тощо.

А працівники Державтоінспекції , відділів боротьби з організованою та економічною злочинністю, також мають спец. комплекти науково-технічних засобів.

Також існують пересувні лабораторії, оснащені останніми технічними розробками.

3.

Науково-дослідна техніка складається з спец, методів і технічних засобів дослідження речових доказів , що застосовуються в основному в лабораторних умовах криміналістичних експертних установ для таких дослідних цілей: - огляду і аналізу речових доказів , в ході їх дослідження;

- експериментального визначення механізму досліджуваних явищ окремих ознак і відтворення певних процесів порівняльного дослідження різних видів речових доказів (слідів предметів ,речовин,....);

- фіксація результатів дослідження.

До засобів науково-дослідної техніки відносяться : різна апаратура та лабораторне устаткування , що за призначенням в криміналістичних дослідженнях поділяються на такі основні групи:

1)- вимірювальні засоби(мікрометри, електронні мікроскопи).

  1. оптичні збільшувачі і порівняльні засоби (електронні мікроскопи з відповідними насадками , лупа ).

  2. фотографічна апаратура (фотоапарати і апарати , що проводять прояв плівки ).

  3. дослідження ультрафіолетових та інфрачервоних променів (ці прилади використовуються для виявлення невидимих слідів на об'єктах(витравлювання в документах слабо видимих текстів і засобів , зроблених симпатичними чорнилами , встановлення дописок , виправлень в документах за відмінністю штрихів тексту , виявлення різних плям на тканинах і інших об'єктах , встановлення однорідності скла.))

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]