Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KRIMiNALiSTIKA_format.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
774.66 Кб
Скачать

Тема 13.

Відтворення обстановки і обставин події та перевірка показань на місці.

1.Поняття відповідних обстановки і обставин події. 2.Підготовка до відтворення обстановки і обставин події. З.Тактика проведення відтворення обстановки і обставин

події.

4.Фіксація відтворення обстановки і обставин події,оцінка його результатів. 5.Перевірка показань на місці.

1.

Експерементальний метод пізнання широко застосовується в слідчо-судовій і експерементальні практиці,оскільки проведення дослідів дозволяє пересвідчитись в об'єктивній можливості вчинення

певних дій, сприйняття окремих явищ, фактів.Застосування цього методу в ході попереднього слідства спеціально передбачено криміналістично-процесуальним законом.

Відтворення обстановки і обставин події є процесуальною дією,яка полягає в проведенні спеціальних дослідів,метою перевірки і утворення доказів, оцінки слідчих версій і одержання нового доказового матеріалу.

Шляхом відтворення обстановки і обставин події можуть бути перевірені показання обвинуваченого,підозрюваних свідків і потерпілих,результати оглядів, впізнання та інші слідчи дії.При цьому мається на меті уточнення окремих обставин досліджуваної події.

При проведенні цієї слідчої дії відтворюється не сама подія злочину а лише обстановка,умови в яких він міг бути вчинений.

Відтворення обстановки і обставин неприпустима,якщо воно принижує гідність його учасників і небезпечне для їх здоров'я (наприклад при зґвалтуванні).

За метою процесуального порядку і прийомами проведення відтворення обстановки і обставин істотно відрізняється від суміжних слідчих дій (слідчого огляду,обшуку,виїмки,експертизи).

Відмінність полягає (криміналістично-процесуальні різниці), що відтворення обстановки і обставин події не передбачає одержання і вилучення слідів речових доказів подібно до того,як це робиться при огляді ( при цьому обстановки і обставини події проводяться до кінця,а потім призначається додатковий огляд).

Залежно від мети дослідів відтворення обстановки і обставин події може мати різні види:

1)для перевірки можливості сприймати за допомогою органів

відчуття певні факти явища;

2)для перевірки можливості сприймати за допомогою органів

відчуття певні факти явища за допомогою технічних засобів;

3)для встановлення можливості вчинити якість дії;

4)для перевірки професіональних чи інших навичок людини:

-вміння виготовити якусь річ (знарядь злочину)

-зробити креслення

-користуватись механізмами

5)для визначення механізму утворення слідів від знарядь

зламу,транспортних засобів та інших об'єктів,якщо при цьому

немає потреби в призначенні експертизи.

Наведений вищий перелік видів відтворення обстановки і \обставин події приймається на основі зібраних у криміналістичній шраві матеріалів.Процес прийняття цього рішення передбачає 'насамперед визначення мети проведення певних слідчих дій і характеристику (виду) досліду.

Після прийняття рішення про відтворення обстановки і обставин події проводиться комплекс підготовчих заходів,які умовно можно поділити на 2 стадії:

На 1 стадії ведеться підготовка до відтворення обстановки і обставин події перед виїздом на місце.При цьому здійснюються такі заходи:

Визначається місце і час проведення відтворення,вирішується питання про зміст дослідів і послідовність їх проведення,готуються науково-технічні засоби для фіксації ходу і результатів відтворення,підбираються потрібні для дослідів речові докази обладнання та всі інші допоміжні матеріали,визначаються учасники цієї слідчої дії.

На 2 стадії безпосередньо на місці проведення відтворення обстановки і обставин події підготовча робота полягає в тому,що особа,яка провадить цю слідчу дію;

1)оцінює обстановку на місці з погляду відповідності її тій,яка була під час події,що перевіряється.Відомості про можливі зміни в

обстановці можна одержати шляхом співставлення дійсного стану речей з тим,що було зафіксовано в протоколі огляду.

На планах,фотознімках,протоколах доказів осіб,чиї показання перевіряються.

Не залежно від того,чи є зміни в обстановці на місці проведення досліджень її доцільно зфотографувати перед проведенням відтворення.

2)реконструює змінену обстановку на місці відтворення відповідно до того,якою вона була в період події,що перевіряється.І в такому вигляді до початку дослідів фіксує їх в протоколі,планах (схемах),фотознімках,відеоплівці;

3)готує для дослідів необхідні речові докази,обладнання та інші реквізити;

4)інструктує всіх учасників відтворення про те, які дії і в якій послідовності вони повинні виконати за певними наперед визначеними сигналами.

Тактичні прийоми відтворення обстановки і обставин події визначаються залежно від мети . виду і змісту експертних дій (дослідів). Вони покликані забезпечити об'єктивність відтворення при дотриманні законності і базуватись на розроблених в криміналістиці такричних умовах. До цих умов належить: чітке визначення учасників відтворення, забезпечення зходності експерементальних дій з діями, які досліджуються (за змістом, обстановкою) і неодноразовість проведення дослідів, проведення дослідів кількома етапами.

При визначенні учасників відтворення насамперед беруться до уваги вимоги кримінально-процесуального закону про те, участь яких осіб є обов'язковою в проведенні цієї слідчої дії .Тактичні прийоми по забезпеченню схожості експерементальних дій з з досліджуваними діями полягають:

-в проведенні дослідів (коли це має істотне значення для вірогідності результатів відтворення) в той самий час доби, на тому самому місці, в таких самих кліматичних і звуковіх умовах, при такому самому освітленні, що й досліджувана подія;

-в реконструкції обстановки для проведення дослідів;

-в урахуванні умов, які не підлягають реконструкції;

-у використанні тих самих, або таких самих предметів, які застосовувалися під час досліджуваної події;

-у схожості темпу експерементальних і досліджуваних дій (чи могла особа нанести удар особі, в тому положенні, який показувала попередньо ; чи могло бути ДТП при відповідні швидкості автомобіля).

Однорідні досліди при відтворенні обстановки і обставін події провадяться неодноразово, оскільки це дає змогу краще вивчити досліджуване явище,підвищіти вірогідність результатів дослідів,уникнути випадковостей окремі досліди в ході відтворення обстановки і обставин події проводиться декільками етапами.Якщо результати досліду не можуть залежати від темпу його проведення, то під час нього можливі зупинки на певних етапах для аналізу і фіксації частини досліджуваного явища.

4.

Відтворення обстановки і обставин події, результати якого фіксуються в протоколі -є основним способом.Додатковими-

відображення в планах, кресленнях, фото і відеозйомкою, а також магнітофонним записом, якщо вцьому є потреба.

Протокол складається особою, яка провела слідчу дію.В ньому послідовно описуються всі проведенні під час відтворення дії.

Протокол складається з трьох частин: -вступна;

-о/шсо<ш(зазначаються такі відомості як :точне місце відтворення обстановки і обставин події, метереологічні, звукові, та інші умови, обстановка розміщення учасників перед початком дослідів, сигнали і засоби зв'язку між ними, зміст кожного досліду, час, який при цьому було затрачено, місця, на яких знаходились учасники, одержані результати, речові докази, або інші предмети, що використовувались в ході дослідів).

-заключна(містяться дані про заяви, зауваження учасників відтворення обстановки і обставин події(якщо вони мали місце), про час початку і закінчення відтворення, зазначаються, які плани, креслення, фото і відеозйомки були зроблені і вміщуюються відмітки про попередження учасників відтворення щодо нерозголошення одержаних даних, якщо таке попередження було зроблено, а також про те, що всі учасники слідчої дії ознайомились з протоколом і стверджують правильність, зроблених в ньому записів).

Протокол підписують особи, які брали участь у відтворенні обстановки і обставин події, поняті та слідчий.

5.

Перевірка показань на місці- це слідча дія, яка полягає в співспгавленні показань про пов'язані з певним місцем, або придметом обставин злочину з фоктичною обстановкою на цьому місці, показаною слідчому в присутності понятих тією особою, яка дала показання з метою установлення їх достовірності.

Підготовка до перевірки показань на місці полягає в тому, що слідчий:

1 )перевіряє достатність і ступінь конкретності даних про місце, на якому була проведена перевірка, якщо ці дані не достатні, провадиться додатковий допит особи, чиї показання перевіряються під час чого максимально деталізуються відомості про обстановку на місці і дії даної особи.Залежно від обставин розслідуваємої події особі може бути запропоновано власноручно скласти відповідну схему, де вказати взаєморозміщення предметів, місця знаходження

окремих учасників події.Цю схему, підписану допитаною особою,

слідчий додає до протоколу допиту;

2)пропонує особі, показання якої перевіряються, взяти участь у

слідчи дії і вказати на місце те, про що вона повідомила на

допиті,роз'яснює в чому полягає суть перевірки показань на місці і

яким буде порядок її проведення;

3)запршує до участі в перевірки показань на місці понятих,

роз'яснює їм їх обов'язки;

4)в разі потреби до участі в перевірці показань залучає працівників

міліції і громадскості, та спеціалістів(суд. медика, криміналіста);

5)готує необхідні науково-технічні і транспортні засоби;

6)складає план проведення перевірки показань на місці.

У процесі перевірки показань на місці можуть бути застосозані різні тактичні прийоми, метою яких є- одержання достовірних результатів слідчої дії, підвищення їх доказового значення.

Загальні тактичні умови проведення перевірки показань на місці полягають у слідуючому:

-показання можуть перевіряться лише на тому місці, де відбувалася подія, яка є предметом перевірки, а не на приблизному місці. Не можуть мати доказового зночення результати перевірки покозань в іншому, навіть максимально схожому місці, оскільки при цьому був би порушений найістотніший принцип, що являє собою суть данної слідчої дії-порівняння показань з фактичною обстановкою на місці;

-перевірка показань на .місці можлива при умові, коли особа, яка дала згоду на це з достатньою точністю і повнотою пам'ятає обстановку на цьому місці і може показати, де саме вона вчинила певні дії;

-особа, показання якої перевіряються, повинна сама, без будь-якого підказування показувати ;щ_і що відбулося; -якщо перевіряються показання кількох осіб щодо однієї і тієї ж самої події кожен з них виводиться на місце окремо, тому що групова перевірка показань двох або більше осіб одноразово втрачає будь-яке доказове значення;

-перевірка показань на місці неприпустима коли в цьому немає дійсної потреби, а обставини пов'язані з місцем про яке йдеться в показаннях можуть бути вичерпно перевірені іншим шляхом. Виїзд на місце перевірки показань без істотної потреби перетворюється в повторення цих показань(допит) у присутності понятих, що є порушенням КПК України.

Складається протокол, який має особливості в описові частині- містяться відомості про порядок перевірки показань на місці, зокрема про те , в якій послідовності обвинувачений чи інша особа показували різні предмети і які пояснення вони при цьому давали.

Якщо при перевірці показань використовувались транспортні засоби, потрібно навести відповідні відомості щодо це (номер авто, прізвище водія і його адресу).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]