Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KRIMiNALiSTIKA_format.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
774.66 Кб
Скачать

Тема 14. Обшук.

  1. Поняття, значення обшуку для розслідування. Завдання і види обшуку.

  2. Підготовка до проведення обшуку.

  3. Тактичні прийоми обшуку.

  4. Фіксація результатів обшуку.

1.

Розслідування злочинів часто потребує проведення обшуку-сліпчп дія, яка полягає, в примусовому розшуку в певному приміщенні чи місці, або в особи знарядь злочину, речей і цінностей, здобутих злочинним шляхом, а також інших предметів і доказів чи злочинця, що переховується.

Підставою для обшуку є- припущення слідчого про те, що названі об'єкти сховано в вказаних місцях.

Коли точно відомо, де вони знаходяться, слідчий проводить виїмку.

Слідчий провадить виїмку або обшук у примусовому порядку. Отже між обшуком та виїмкою є взаємозв'язок, але це різні слідчи дії.

Значення обшуку, як способу збирання доказів полягає в тому, що за цого допомогою можна зробити цінні фактичні дані, які забезпечать успіх у розслідуванні справи.

Обшук повинен провадитись у відповідності з вимогами КПК України.

Для проведення обшуку слідчий складає про це мотивовану постанову, яку санкціонує прокурор.

Згідно з кримінально-процесуальним законодавством, обшук може бути проведений без санкції прокурора, але з обов'язковим повідомленням його про це вдобовий строк.

При обшуку обов'язкова присутність двох понятих, з числа громадян, які заслуговують на довір'я.

Якщо це відбувається в установі, то запрошується її представник.

Обшук житла необхідно провадити в присутності особи, що її обшукують.Якщо вона переховується, або перебуває під вартою, обшук провадиться в присутності її домашніх, коли і

їх немає- запрошуються сусіди, представники Ж-Е , об'єднання, про що зазначається в протоколі.

КПК України надіє слідчому при провадженні обшуку великі права. Так, коли особа, у якої вирішено провести обшук, не впускає в квартиру слідчого і понятих, слідчиц має право насильно проникнути в приміщення і провести обшук.Він вправі примусово розкривати замкнуті приміщення і сховища, якщо власник відмовляється їх добровільно відкрити.Але зазначені дії мають бути доцільними і переслідувати єдину мету- відшукання переховуваних об'єктів

Разом з тим закон вимагає, щоб слідчий, розкриваючи замкнені приміщення і сховищо уникав зайвого їх пошкодження, не розголошував обставин особистого життя обшукуваних.

В ході обшуку слідчий обмежується вилученням придметів і документів, які мають безпосереднє відношення до справи, але придмети, вилучені з обігу , підлягають відібранню незалежно від їх відношення до справи, якщо тільки їх власник, не має спец. Дозволу на зберігання і користування ними.

Обшук дає найбільш корисні результати, коли при його виконанні використовуються технічні і тактичні прицоми, розроблені криміналістикою.

За місцем провадження розрізняють обшук:

-приміщення;

-місцевості;

-особи.

Успіх обшуку в значній мірі залежить від ретельності цого підготовки.

Для цього необхідно всебічно вивчти мзтеріали справи і продумати основні елементи плану, де передбачити: які об'єкти, в кого і де шукати; коли провести обшук; як його організувати і здійснити.

Враховуючи характер злочину, способи і знаряддя його вчинення і приховування, ознаки слідів можтта припустити, які об'єкти можуть знаходитись у обвинуваченого і його співучасників.

Об'єкти обшуку дуже різноманітні:це іуожє бути знаряддя і засоби вчинення і приховування злочинів; придмети

і цінності, здобуті злочинним шляхом; придмети, що зберігають на собі сліди злочину; різні документи, листування. Іноді об'єктом обшуку є- живі люди- злочинець, що переховувався; особа, яку викрали, щоб вибити неповернені гроші; трупи, або їх частини.

Таким об'єктом може бути ї майно, що його відшукують для відшкодування потерпілому майнових збитків, заподіяних злочином, або для можливої в майбутньому конфіскації.

При цьому необхідно мати на увазі, що об'єкти, які відшукуються, могли бути змінені злочинцем (тканини-перефарбовані; одяг- перешитий).

:> такому ж порядку розробляється решта елементів плану.Так, визначаючи в кого слід провести обшук, необхідно попередньо вивчити коло осіб, з якими зв'язані обвинувачені і враховувати, що об'єкти обшуку можуть бути приховані: як у нього, так і в його родичив, близьких, співучасників злочину,навіть у сусідів.

Корисно з:гщалегіть. оперативним шляхом, зібрати інфор: гацію, про зв'язки обвинуваченого і про те, чи не відбувалося переміщення яких-небудь придметів до зазначених осіб, зібрати дані, що характерізують місце обшуку, ознайомитися з планом будинку чи квартири, розташуванням кімнат, будівель на подвір'ї.

Обвинувачений не повинен знати про зазначені підготсвчи захлди.

] отуючнеь до обшуку треба визначити склад його учасників, передбачити, хто буде запрошений понятими.

Проводити обшук одному слідчому ризикованою ході обшук;/ необхідно в одночас відшукати придмети, охороняти примі і; іення або місцевість, вести нагляд за обшукуваними, який може чинити опір.

В зв'язку з цим слід за здалегідь передбачити запрошення оперативних працівників міліції.З собою необхідно взяти необхідні технічні засоби (слідчий портфель, щуп, ... ).

3.

Прийоми провадження обшуку обумовлюються тим: що і де розшукується, але про те є деякі загальні прийоми для всіх

об'єктів.

За законом обшук повинен провадитись удень, але у невідкладних випадках може бути виконаний і вночи.

Його слід провадити негайно, як тільки виникла необхідність і виконано підготовчи заходи.

Затримання з обшуком може дати змогу злочинцям підготуватися, усунути, або знищіти придмети, що викривають підозрюваного або обвинуваченого.

Як і інші слідчії дії, обшук треба провадити за певною системою і планомірно.

Прибувши на місце слідчий за допомого- з працвників міліції забезпечує його охорону, а якщо з боку обшукуваних можна чикати опору, то вживає заходів безпеки.

і Іеред початком обшуку слідчий називає себе, понятих, оголошує поста; нову про обшук, пропонує обшукуваному доброгільно видати розшукувані об'єкти (але добровільна видача: об'єктів, не виключає обшуку).

Видавши частину розшукуваних придметів, підозрюваний чи обвинувачений може сховать мшіі речові доказі:, невідомі слідчому.

Хід обшуку доцільно ділити на два етапи:

  1. слідчий візуально знайомиться з обстановкою (розташування кімнат, придметів, будівель на подвір'ї, ...), намічає безпосередній порядок і прийоми обшуку, розподіляє обов'язки серед його учасників.Всіх осіб, що перебувають на місці обшуку, коротко розп тують про те: хто вони, чому тут, і яке мають відношення до обшукуваного. Після цього їх запршують в окреме приміщення, де вони мають знаходитись до закінчення обшуку.Це запобігає спробі винести що-неС дь, та передчасному розголошенні наслідків обшуку.

  2. провадиться власне пошуки об'єктів обшуку, та їх вил учення. Для цього необхідно планомірно ; всебічно вивчити приміщення або місцевість, що обшукується.Оці нивши обстановку і враховуючи розмір, фо] му, обсяг, та інші властивості розшукур чних об'єктів, а так. ж професію особи, у якої провадиться ( "шук, де вони можуть бути заховані.

В ході обшуку слід стежити, чи не виявляє обп /куваний занепокоєння у зв'язку з наближенням тих, що обшукують до певного місця- гам можливо заховані об'єкти, я а цікавлять слідчого.Ці місця с;і і уважно обшукувати, продовжуючи стежити за поведіні ою всіх присутніх.

Під час обшуку можуть бути використань допомога спеціалістів-водолазів, для пошуку частин труп і у водоймах.

[ри відшуканні металевих речей на відкритій місцевості, в землі доцільно застосовувати спец. Пошукові прилади.

Придмети, що їх виявлено, під час обшуку і які мають значення для спрсвн негайно пред'являють пог ітим та іншим присутнім особам.

Після закінчеі ;ня обшуку приміщення пр падиться-

I' со (Ністи й о дій ук.

Обшуі; особи включає- обстеження всього одягу на людині, придметів, які знаходяться на ній, а іноді і її тіла.Цей обшук виконує особа однієї статі з обвинуваченим.В необхідних випадках для цього запрошують мед. Працівни :а.Особистий обшук обов'язковий у випадках, затримання підозрюваного чи обвинуваченого, при доставці заарештованого і місця позбавлення волі, прийомі і здачи його для кон зювання на допит.

:і разі затримання підозрюваного або осі інуваченого обшук провадиться в основному для вилучення вогнепальної і холодної зброї, \\ інших засобів, за допомогою яких затриманий може вчинити опір або покіе :ити <- ^>бою(тютюн, ампули з кислотою, ...).Вилучаються і всі при, мети, що викриоиють затрнм;;ного(заппси, документи, ... У

Закінчивши первинний обшук треСа рете. ьно обслідувати місце, де стояв обшукуваний.

Коли затриманого доставлено у ор. іни р ;слідування його і реба знову ретельно обшукати.Прі. цьом; слід прощупати, а в необхідних випадках розн ^роті складки одягу, вивернути кишені, перевірити чи не зкім;. отьс підбори взуття, чи не відділяються інші його час; ннп.

'' їридмети, що знаходяться в обшукуване о, теж необхідно ретел і ■ ) обслідувати, з метою вияв.;, ліня у них замаскованих тамнпків.

При"9л // обшуку приміщені я.

і ході обніуку необхідно обстежит все оиміщення, речи і придмети обстановки, різні частиш, буд іку, горище,сходові к.тітіаі, підвали, комори, внутрі тні люки, сан. Вузли, карнизи, ... .Слід враховувати, що в стп :.:-;, під печами, в спец. Пристосованих ящиках і сумках, н різних придметах обстановки(дивг.;:пх, кріслах, ...)можуть нахо; йтись добре замасковані тайники.Для виявлення їх тг . ба пильно обстежити

стіни, приміщення, звертаючи увагу на місця з новими шпалерами, свіжим пофарбуванням, або штукатуркою, на стіні з килимами, картинами тощо.

Кам'яні і цегляні стінислід простукувати молотком (в місті тайника звук від удару буде глухим .

Необхідно перевіряти чи не висувається підвіконня, чи закріплені плінтуса, дерев'яну підлогу от.;..ідають з метою виявлення на ніц слідів невдалого ремонту, які можуть свадчити про влаштування в неї сховищ; / зегляній підлозі відшукуються за допомогою металевого щупа, шляхом протикання групі}' і поливання його водс о(якщо вода при цьому швидко просочується, то земля в і юму місці пухка-тут може бути тайник).

Б меблях тайники треба шукати таї чм чином:кожен придмет обстежують з усіх боків, виймаю ;ь ящики, знімають окремі частини стійки шаф, столів тощо, 'іід вимірювати у середній і зовнє.Велика різниця в цих ро .мірах вказуватиме на можливість тайників.Ретельно обстежую ься ящики та інші сховища продуі : і, овочив, матеріалів, і ввіряються музичні інструменти, освітлювальні та опалюва:. п прилади, постільні речи, придмети одягу, посуд, рами карти; , книжкові полиці тощо.

В нежилих будівлях і приміщення:: астосовують в основному такі омі прийоми обшуку як жилих, обстежувати потрібно всі господарські будівлі- аражі, сараї, крамниці,пташн: чі, голуб'ятники, атак< с дрова, вугілля, сміття, сніг, дупла та крони дерев, транс ртпі засоби тощо.

Прийоми ()('■ і ку відкритої місцево \<

Перед обшуком відкритої місцевос . особливо коли обшукувана територія велика за розмір: г і складна за своїм рельєфом, слідч; і попередньо вивчає і" і і єн дується в обстановці, кори л уючпсь при можливе с ; тон, графічною картою чи план- . і.

І шануючи послідовніст огляду, міоуевіс ;:ь можна поділити на ділянки певної форми (секто и, квадрати, ...), на пересіченій місцевості вони повинні бут' -С виликими, щоб їх можна було бачип и.

Якщо ділянка поділена межами н частини, що відрізняються о:, іа від одної(сад, пасік; . одвір'я) доцільно кожну частину с Г .тежити окремо.

Коли є піг ■ о.ви гадати, що придм- і об чуку зариті в землі, то грунт обстежують металичним іупом, та іншими

технічними засоеами. поливають його водою і перекопують лопатою.Перевіряються також ями, чагау тики, купи каміння, стіжки сії та.

Для пошуку на : іісцевості можна зі госсзувати службову розшукну с баку, якщо обшук: :ться лісовий масив, поле з густоростучимптравами, або посіт. ми, то може бути застосоване суцільне просічування з вико -истанням допомоги оперативних працівників, сільских актив тів та інших осіб.

Основним способом фіксації обгну, є- протокол, який є джерелом доказі:..Протокол складається на місці проведення обшуку зп правил імп. передбачиними К1 ЕС України.

У вступні частині зазначається: к ли, де, ким, на якій підставі (постанові), в кого, в присутносі яких осіб проведено обшук.Зазначається, гю перед обшуком слідчим було запропоновано показати місце знаходження об'єктів, що розшукуються і видати їх, і яку юуло дано на ге відповідь.У верхньому правому куті зазначається час оча ку і закінчення обшуку.

Описова частина містить детальні і 'домості про придмети, які знайдені.!] протоколі (або і окремому описі) необхідно зазначити загальні та особливі «знаки цих придметів або документів (назва, розмр, форма, колір або відтінок, якіст, вага, особливість(№ данного придмету), пошкодження.

При вилученні кількох одноріди1 трид: іетів треба зазначити їх кількість (контробанднип тс ар4: ткщо вилучаються гроші чи цінні папери, т > зс на чаються їх серії і номера, записуєті ся вар ість купюр; у ви ад :ах вилучення продовольчих товарів у протоколі крім н ми ування і кількості, треба зазна .йти їх упаковку, якість ^ свіжі, зіпсовані, з домі тиками).

в.

Ду

же рительно с.

■ 1

ІЛ}

куваний заявляє

УЗ

і а

іається місце і у^

1 \

а"

знаходились ві,

Цих вимог )еб:і дотримуватись ; ри ог-нсанні промислових тоь вилучаються, ко: коштовність.

У протоко: знайдено об'єтис виявлені у спец. . хоь іщі).

Якщо це вакливо тайник, у якому в >і, зно придмет обшуку, вилучає: '.ся разом з тим, що в ньом) міститься.

Слідчий повинен з'ясувати у обшук ва їх і понятих: чи немає в них яких-пебудь скарг, клопотань, пр тензій.При наявності їх заносять з заключну частіш}' про :околу. Протокол обшуку і виїмки має бути читким, в ньому не слід допускати помар к, виправлень.Складвєтьсг гін у двох примірниках (др; ий вручається обшукуван

у під

розписку).Прото >л підписується: слідчі/;, і

ІЯТИМИ,

з протокол скла де і з на кі. кох сторінках, то пвдписується кожна сторінка окремо.

ІМ1ЩЄННЯ ЧИ

і окремі малюнки,

Результати обшуку крім протоколу можуть бути додатково зафіксовані фотографуванням, відео зйомкою місць, приховування предметів, сховищ, виявлених об'єктів. Часто корисно сфотографувати загальний вигляд г: місцевості. При можливості сфотографував предмети на місці обшуку можна виготовити креслення.

му можуть стати ти їх ознак, протоколі :чується на

речовими доказ:" збереження, не ; -І се, вияв.

підлягає упакува ню і відповідну гару, зао^;


Фотознімки, креслення, малюнки, підлі і :ані слідчим і понятими, додаються до протокол}' обі'р у. Виявлені і лілучені об'єкти в подал п, і >му необхідно з:'без і ' етптп зміни властивос іеобшуко, після описан :

ир і, в яких поидмети і майно

місці печаткою с. ідч< го.Гіаупако; ці і обляті я відповідні

значних розмірі: фотографуванню

надписи, с.оо при!;ршлю- )ться ярлики чи зазначається про зміст упаковки.Громь і

а

зіз' шьне зберігання чо мства,

1 і оес;: гу після ї:: опис;

під розписку (гк . ліі-к громад гнам, які д. моупранліннк

зжна залишити ча відг

З ВІДПОВІДІ ОГО 1

ення це майно ь право його , затися ним і

і овують на і >віру, Осі ">. які прийняли і азбе; необхідно попере щті про те, що : зні ле маї замінювати, міняти зовнішній вигляд. ' чс

забов'язані в буд1 які : ас вручи, їй > :к ія ому або суду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]