Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KRIMiNALiSTIKA_format.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
774.66 Кб
Скачать

Тема 6. Судова балістика.

1.Поняття і предмет судової балістики.

2.Основні данні про вогнепальну зброю і боєприпаси як

об'єкти судово-балістичного дослідження.

З.Види і характеристика слідів пострілу.

4.Слідчий огляд і дослідження зброї і слідів пострілу на

місці події.

1.

Судова балістика-це галузь криміналістичної техніки, що вивчає ручну вогнепальну зброю,боєприпаси і сліди їх дії для одержання доказів у зв'язку з розслідуванням і попередженням злочинів.

На основі данних воєнно-технічних наук вона розробляє методи та способи виявлення,фіксації,дослідження і оцінки матеріальних слідів,які в свою чергу утворюються в наслідок застосування вогнепальної зброї з злочинними цілями.

Застосування вогнепальної зброї при вчиненні злочину супрводжується створенням речових доказів,якими може бути:зброя іїїчастини,патрони,гільзи,кулі,дріб,картечь,пробоїни,незгорілі порошки,кіптява,а також прилади,пристрої і матеріали,що використовуються при кустарному виготовленні боєприпасів і зброї.

Судова балістика досліджує:ручну вогнепальну зброю ,знання будови і конструктивних особливостей цієї зброї,що необхідно для одержання фактичних данних у ході розслідування злочинів. Сучасну ручну вогнепальну зброю за призначенням поділяють на:

боїову,мисливську і спортивну.

Боїова:гвинтівки,карабіни,автомати,револьвери,пістолети. Мисливська:рушниці різних систем,мисливські керабіни,штуцери. Спортивна:малоколіберні гвинтівки,а також пневматична зброя.

Кожен вид має свою специфічну конструкцію,що відповідає цільовому призначенню.Спільним для всіх вказаних видів зброї є-ствол і ударно-спусковий механізм.

Ствол має вигляд порожнистого циліндра.Один кінець його дещо збільшений у диаметрі і називається патронником (казеною частиною),а другий-дулом (дульною частиною).

У патронник вміщують патрон з пороховим зарядом і снарядом.Внутрішні стінки каналу ствола боєвої і спортивної зброї мають гвинтоподібні заглиблення- нарізи (нарізна зброя), виступи між якими називаються -полями.

У моделей вітчизняної зброї 4 нарізи ,в іноземних зразках- більш.

Стволи мисливської зброї більше гладкоствольні, тому її називають гладкоствольною,а не нарізною.Для поліпшення боїових якостей дульна частина ствола в деякі зброї має звуження- чок,з. інколи й нарізи - парадокс.

Діаметер каналу ствола називається- колібром.

У нарізні зброї колібр вимірюється у мм. , а в США і Англії в дюймах (1 дюйм - 25,4 мм) між двома протележними полями.

Боїова зброя має колібр: 6,35; 7,62; 7,65; 8; 9; 11,45 мм.

Спортивна : 5,6 мм.

Ударно-спусковий механізм- взаємопов'язана система частин зброї, призначена для зарядження , подачи і досилання патронів в патронник.

Ударно-спусковий механізм приводиться в дію енергією порохових газів , що виникають при пострілі.

За цією ознакою вся вогнепальна зброя поділяється на :автоматичну і неавтоматичну.

3.

При пострілі із зброї виникають зміни на кулі,гільзі і називаються -слідами пострілу.

Сліди згорання знаряду у вигляді кіптяви залишається: в каналі ствола , зброї, на кулях ,кортонних прокладках ,у пояску обтирання на перепоні. Кіптяву і незгорілі порошки можна виявити в зоні близько пострілу, а іноді на руках того , хто стріляв.

Сліди частин зброї утворюються на кулі ,дробі і гільзах , при чому найбільша кількість їх виникає на гільзах при зарядженні, пострілі і розрядженні.

На гільзах,зістріляних з автоматичної зброї,пістолета,автомата,утворюється на капсулі — слід бійка у

вигляді вмятини і сліди переднього зрізу затвори, на Дінці гільзи слід відбивачем.

4.

Виявлену зброю необхідно зафіксувати за допомогою фотозйомки в опису протоколу огляду і відтворення положення його відповідно до інших об'єктів на плані місця події.

Піднімаючи зброю слід узяти її так , щоб не пошкодити можливі наявні сліди пальців злочинця і не залишити своїх.

Не можно вставляти будь-який предмет у ствол , або спусковий гачок,тому що є небезпека пострілу.

Узявши зброю до рук встановлюють в якому положенні знаходився ударно-спусковий механізм(на бойовому взводі чи спущений), чи заряджена зброя, чи є патрон в патроннику чи магазині. Далі проводиться детальний огляд зброї.Він починається з дослідження палірованих частин для виявлення слідів пальців рук , а також , сторонніх частинок , речовин , які потрапили на зброю.

Оглядаючи стан зброї. маркирувальні знаки , відмічають відсутні і пошкоджені частини , кількість патронів в магазині, наявність слідів кіптяви і запаху в каналі ствола. Патрони з відімкнутого магазину виймати не рекомендується.

Відстріляні гільзи , що знаходяться в барабані револьвера слід помітити починаючи з тієї, яка знаходилася навпроти ствола у момент виявлення зброї.

Дослідження зброї в ході огляду дозволяє попередньо визначити систему , колбр , якщо вітчизняна зброя - завод і рік випуску , також інші данні.

У пртоколі огляду про зброю зазначають: місце виявлення , відстань від двох нерухомих об'єктів , положення ствола зброї, вид , систему , наяввність і зміст маркірувальних позначок , загальний стан зброї, положення курка ,запобіжника , кожухо-затвора , наявність патрона , гільзи у патроннику , магазині, барабані, слідів пальців на зброї, кіптяви , сторонніх часточок у стволі і слідів запаху порохових газів.

Слідчий огляд і дослідження боєприпасів.

Патрони , гільзи ,кулі, дріб , картечь , підлягають виявленню ," фіксації, дослідженню при огляді і вилученню з місця події.

Гільзи і патрони з осічкою слід шукати на місці події, звідки проводилась стрільба або навколо в радіусі рівному дальності відльоту гільзи при викиданні її із зброї.

Як правило гільзи летять на відстань до 5 метрів.

Відстріляні кулі, гільзи , картечь можуть знаходитись в тілі потерпілого , в землі й інших предметах на місці події.

Для розшуку кулі оглядаються всі предмети, розміщені в напрямі пострілу .

Виявлене пошкодження досліджують щупом.

Якщо пошкодження наскрізне . то оглядають предмети, розміщені далі в напрямку польоту кулі.

Для відшукання куль, дробу в землі, піску, зерні та інших сипучих об'єктів, останнє підлягають просіюванню.

Найскладніше виявити дріб і картечь, які після вильоту із зброї розсіюються.

Дослідження куль і слідів допомагає дізнатися про вид, колібр і систему з якою (нарізної чи гладкоствольної ) зброї її відстріляно, яку перепону вона подолала.

За формою дробу визначають спосіб виготовлення і тип, застосованих при цьому інструменті, пристроїв (для кустарного литва ) .На поверхні частини дробин заряду відбиваються сліди каналу, ствола, по яких можливо ототожнення конкретного екземляра зброї.

У протоколі огляду при описі гільзи відображають: місце виявлення гільзи , форму, колір, метал, маркірувальні знаки, розміри (бійка, переднього зрізу затвору відбивача, виштовхувача, патронника, кіптяви, слідів запаху порохового нагару, сторонніх часточок речовин, слідів пальців рук, особливо на гільзах мисливської зброї, які виймають в ручну ).

При описі кулі (дробу ) в протоколі зазначається: вид перепони, в які її виявлено, форма, колір металу оболонки, розміри ( висота, діаметр ведучої частини ), пошкодження кулі і наявні на ній часточки сторонньої речовини ( кров, скло, штукатурка...).

Дослідження в ході огляду вогнепальних пошкоджень і визначення напрямку, дистанції і

місця звідки зроблено постріл .

Виявлення і дослідження вогнепальних пошкоджень долзволяє визначити: напрямок, дистанцію і місце, звідки зроблено постріл.

Вогнепальні пошкодження мають відмінні познаки , які обумовлені новим видом зброї,знаряду і перепону,

Вхідний отвір як правило менший вихідного , краї його рівні, вигнуті в середину , форма нагадує січення кулі, але залежить від виду і стану перепон.У сухі деревині вхідний отвір овальний - щілиноподібний і розмір його менший клібра кулі.

Вихідний отвір вогнепального пошкодження як правило більший від вхідного , краї його нерівні, з розривами і відщепами, одержаними в бік напрямку пострілу.

У склі ,та інших об'єктах можуть утворюватися тріщенки.

Траєкторія полету кулі визначається вимірюванням,напрямок якої вказує місце знаходження особи , що стріляла.Це називається ВІЗЕРУВАННЯ.При цих слідчих діях

використовуються:фотопарати,відеокамери,біноклі.Іноді на місце стрільби вказує положення викинутих гільз,загублених частин зброї,наявність слідів ніг,недокурків,та інших предметів,залишених тим,хто стіляв.

При визначенні місця,звідки стріляв злочинец,по дробових протоках необхідно проводити візерування до кожного пошкодження.Цим місцем буде перетин,установлений при візеруванні лінії полету дробини.

Упаковка об'єктів з слідами пострілів.

Зброя.боєприпаси і сліди їх дії,виявлені і досліджені на місці події підлягають упаковці.

Зброя повинна бути розрядженою повністю , курок затвору спущений, магазин (барабан)вийнятим.ствол затулений тампоном.

З переломлюваних рушниць ствол відділяють від ложа і затуляють тампоном.

Зброю загортають у целофанову упаковку або тканину і опечатують.

Гільзи,кулі,дробини з слідами зброї окремо загортають у вату , тканину , целофанову упаковку і розміщують у коробочку.

Тверді предмети з слідами близького пострілу розкладають у коробки,ящики так щоб кіптява і порошинки не торкалися упаковки.

Ділянки з слідами покриваються білою тканиною,краї якої прикріпляють до об'єкта.

Скалки битого скла , виявлені поза рамками нумерують,помічають внутрішні і зовнішні боки і надійно пакують.

Упаковані об'єкти опечатуються печаткою слідчого,на упаковці , або прекріплені до неї бірціробиться допис: Що? Де? Коли? Ким виявлено?

Данні про упаковку відмічаються у протоколі огляду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]