Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальне релігієзнавство (Докаш. В. І.) 2012.docx
Скачиваний:
188
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
583.47 Кб
Скачать

Кальвінізм

Вчення засновано одним із діячів реформації у Франції Ж. Кальвіном (1509-1564 рр.), який здобув освіту в найкращих університетах Парижа та Орлеана і перебував під впливом ідей християнського гуманізму. Починаючи з 1534 р., Кальвін бере участь у Реформації, але втікає від переслідувань до Швейцарії. Тут у 1536 р. з'являється його основна праця «Настановлення християнської віри», яка теологічно обґрунтовувала реформацію. Поруч із традиційними богословськими положеннями протестантизму, Кальвін зосереджував увагу на вченні про абсолютний характер провіденціалізму та мирський аскетизм, сакралізував трудову діяльність як форму служіння Богові. Він обґрунтував вищість духовної влади над світською., а також необхідність організаційної будови церкви як союзу самоуправних громад. Поділяючи принципи спасіння особистою вірою, богонатхненності лише Біблії, доповнив їх догматом про абсолютне передвизначення. Кальвінізм підкреслює всемогутність Бога і нікчемність людини. За Кальвіном, Бог ще до створення світу одним людям дарував спасіння., іншим загибель, Доля кожного перевіряється результатами праці, навчання, фінансовими чи сімейними успіхами, що веде до активної життєвої позиції віруючого (догмат мирського призначення), релігійної ревності.

Вчення Кальвіна найрадикальніше реформувало християнський культ і церковну організацію. Майже всі зовнішні атрибути (ікони, свічки тощо) були скасовані, провідним у богослужінні стало читання та коментування Біблії, співання псалмів, молитви. Головна роль в общинах відводилась пресвітерам - керівникам угруповань віруючих і проповідникам, які спрямовували релігійне життя общини. Сучасна кальвіністська організація демократична, кожна громада незалежна і самокерована, пресвітер обирається віруючими.

Сьогодні кальвінізм поділений на ряд напрямків (реформаторство, пресвітеріанство, конгрегаціоналізм), що мають часткові організаційні відмінності. Найбільші кальвіністські церкви діють у Голландії, США, Німеччині, Шотландії, Швейцарії, Франції. Всього в світі 73 млн. кальвіністів. В Україні кальвінізм існує у формі Закарпатської реформатської церкви, що налічує 109 громад.

Англіканство

Англіканство - одна з трьох основних ранніх протестантських течій, що виникла в Англії в XVI ст. у ході боротьби короля Генріха VIII за політичну незалежність від папства. В 1534 р. парламент проголосив незалежність церкви від папи, а короля Генріха VIII — її главою. Церковні відносини з Ватиканом було розірвано, закрито всі монастирі, а майно конфісковано. У 1549 р. було введено молитовник, скасовано безшлюбність духовенства, але збережено католицькі догмати та обряди. В 1571 р. за королеви Єлизавети І парламент прийняв Англійський Символ віри з 39-ти статей, який заперечував католицький догмат про чистилище, практику індульгенцій, поклоніння іконам, святим, безшлюбність духовенства, Англійська церква прийняла протестантські догмати про виправдання вірою і Священне Писання як єдині джерела віри. Але при цьому визнавався католицький догмат про спасительну силу церкви, залишився недоторканим єпископат. Англіканська церква, еклектично поєднавши в собі протестантські та католицькі догмати, стала прикладом компромісного варіанта протестантизму.

Організаційна побудова церкви єпископальна, глава церкви - єпископ, який має вищу владу щодо духовенства країни) - архієпископ Кентерберійський. Англіканство - державна релігія Англії. Англіканські структури також діють в США, Австралії, Канаді, у Британських колоніях. Сьогодні у світі близько 73 млн. англікан. Серединне місце між католицизмом і протестантизмом дає церкві можливість успішно брати участь в екуменічних процесах.