Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальне релігієзнавство (Докаш. В. І.) 2012.docx
Скачиваний:
188
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
583.47 Кб
Скачать

Релігії античного світу

Це комплекс політеїстичних вірувань і культів народів, що населяли території Давньої Греції та Давнього Риму. Їх існування було обмежено рамками рабовласницької епохи.

Розвинута міфологія цих релігій заклала підвалини європейської культури, збагатила своїми ідеями світову цивілізацію.

Давньогрецька релігія

Це система політеїстичних вірувань і культів племен та народів Стародавньої Греції періоду виникнення й розвитку рабовласницького суспільства. Для неї характерні такі типологічні риси як широкорозвинута міфологія та олімпійська ієрархія богів. Все, що оточувало давніх греків, було, за їхніми уявленнями, заселене божествами (аніматизм - ставлення до природи як до живої істоти). Боги, чия поведінка тлумачилася за допомогою міфів, мали антропоморфний (людиноподібний) образ. Давні греки вважали, що боги не є творцями світу, а лише захопили його в готовому вигляді у титанів. Згідно зі старогрецькою міфологією, світ сам по собі вічний і не потребує творця. Відповідно до цього історія греками поділялася на доолімпійську та класичну олімпійську.

Пантеон давньогрецьких богів ієрархічний і багатофункціо­нальний. Очолює його Зевс – «батько людей і богів». У релігійній формі в ньому втілені риси патріархального владики - він панує над небом, землею, морем і пеклом. За легендою, головним та верховним богом Зевс став у результаті перемоги над різного роду чудовиськами, циклопами, титанами та гігантами. В оточення Зевса також входять богиня перемоги Ніка, богиня права і справедливості Феміда, символ вічної юності - Геба і Ганімед, Мойри (три дочки Зевса, богині долі; Клото, Лахесис, Антропос). Родина Зевса складалася з його дружини Гери - покровительки шлюбу, сім ї і дітей, Аполлона - бога сонця і музики, Артеміди - богині полювання, Афродіти - богині краси і кохання, Афіни - богині мудрості, Гермеса - бога торгівлі - До родини Зевса також входили його брати: Посейдон - бог моря і Аїд - бог підземного царства. Все це боги Олімпу.

Давньогрецький пантеон доповнювався також богами нижньої ієрархії. Це покровитель ковалів - Гефест, богиня землеробства - Деметра, бог виноробства та рослинності - Діоніс, бог пастухів -Пан. Важливе місце в пантеоні займають боги-герої - Прометей і Геракл.

Прометей - двоюрідний брат Зевса. За його волею він створив людей із землі і води. Враховуючи, як гласить легенда, що під час творіння люди вийшли менш пристосованими до життя, ніж тварини, і беззахисними, Прометей дав їм знання, навчив користуватися вогнем, ремеслами. За це він був покараний Зевсом - прикутий ланцюгом до скелі Кавказу.

Подвиги Геракла (сина Зевса і земної жінки) відомі як перемоги смертної людини над природою. Він переможець над різноманітними чудовиськами (немейським левом, лернейською гідрою, керінейською ланню, еріманфським вепром, стимфалійськими птахами, крітським биком, кіньми Діомеда і стадами Геріона).

Гераклу притаманні надлюдські якості, завдяки яким він вичистив авгієві конюшні, здобув пояс амазонок, яблука молодості, вивів Кербера (трьохголового пса з хвостом змії, що охороняє вхід до підземного царства) на поверхню.

Такий характер уявлень стародавніх греків свідчив про їх достатньо практичний підхід до обожнення навколишнього світу.

Специфічним для давньогрецької релігії є те, що вона не приділяє особливої уваги моральним проблемам, ідея потойбічної винагороди тут відсутня, Характерною її особливістю був полісний культ, Оскільки всі громадські акти супроводжувалися релігійними церемоніями, він був обов'язковим для усіх громадян, Виконавцями культу були як жерці, таж і офіційні державні особи. Храми вважалися житлом богів у буквальному розумінні і тому їх статуї визнавалися сповненими життя.