Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальне релігієзнавство (Докаш. В. І.) 2012.docx
Скачиваний:
188
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
583.47 Кб
Скачать

4.1. Магія

Магія (від гр. mageia - чаклування) - віра в можливість впливу на довколишній світ - на людей, тварин, явища природи тощо надприродними засобами - фетишами, духами шляхом чаклунських дійств. У своїй основі магія - це спроба керувати людьми, природними чи надприродними силами або примушувати їх виконувати волю мага. Магічні дії можуть бути різноманітними - мисливські танці, обряди, заклинання, певні маніпуляції. Приміром, деякі мисливці північноамериканських індіанських племен ще у XIX ст. перед початком полювання на бізонів виконували особливий мисливський танець, вважаючи, що це дозволить їм заманити бізонів до стійбищ і забезпечити вдале полювання.

Магія, з урахуванням мети чаклунства, поділяється на такі види: виробничу, лікувальну, застережну, військову, метеорологічну. Найпоширенішою була виробнича магія, яка, у свою чергу, мала ряд відгалужень: мисливська, рибальська, будівельна; пізніше, з розвитком суспільства, - землеробська, скотарська, гончарна, ковальська, навчальна, спортивна.

Особливими різновидами застережної магії були релігійні табу - певні заборони чи приписи (харчові заборони, вживання певних слів, дій, окремих рослин, тварин та ін.). Люди вдавалися і вдаються до різних магічних прийомів: спалювали шматок паперу, на якому було написано ім'я ворога, закопували клапоть його одягу, або робили щось із його волоссям, обрізками нігтів, проколювали голкою фігурку особи.

Магія дійшла до наших днів і як елемент сучасних релігій (віра в надприродну силу обрядів), і в самостійній формі (у вигляді таких побутових пересудів, як ворожіння на картах)

4.2. Фетишизм

Фетишизм (від португальського fetiko - зачарована річ) - віра в існування у матеріальних об'єктів (каміння, кістки, пір'я, панцир черепахи, пташиний дзьоб, зуб тварини) надприродних властивостей. Це специфічний спосіб олюднення природи. Фетишами називають предмети, яким віруючі приписують надприродні властивості. Уперше такий спосіб олюднення природи описав французький дослідник Шарль де Бросс у книзі «Культ богів-фетишів» (1760), дослідивши первісні вірування африканських негрів, давніх єгиптян, греків та римлян. Він свідчить, що фетишем міг стати будь-який предмет, який чимось вразив уяву людини: камінь незвичайної форми, кольору чи розміру, кусочок дерева, частини тіла тварини (зуби, ікла, кусочки шкіри, висушені лапки). Пізніше з'явилися спеціально виготовлені фігурки з каменю, кості, дерева, заліза. Якщо фетиш не виконував свої функції, його замінювали іншим. У деяких народів існував звичай їм дякувати, а інколи і карати фетишів.

Е.Тейлор відносить до сфери фетишизму й численні форми поховальних обрядів, існуючих у різних народів. Звичай зберігати деякі частини тіла померлого чи навіть у муміфікованому вигляді його тіло як вмістилище надприродних сил існував колись у Перу і в Єгипті.

Фетиші у вигляді черепів і кісток зустрічаються в багатьох народів. Гвінейські негри, наприклад, зберігають кістки рідних в ящиках і час від часу ходять спілкуватися з ними в маленькі будиночки - гробниці. Жінки одного з островів філіппінського архіпелагу щорічно приносять їжу черепам своїх родичів і здатні годинами ніжно розмовляти із залишками своїх чоловіків і дітей. В основі існуючих фетишів такого роду лежить думка про реальну присутність Духа в неживих предметах, які колись були живими.

Порівняно з магією фетишизм є більш складною формою вірувань. Якщо магія "подвоювала" шляхи впливу на природу, то фетишизм наділяв надприродними властивостями ще й матеріальні предмети. Маючи надприродні властивості, ці предмети були помічниками і заступниками людей. Вони начебто мали здатність зцілювати, запобігати хворобам, охороняти від ворогів, допомагати на полюванні.

Ряд вчених вважає, що у фетишизмі в зародковій формі з'являється ідея Бога.

В сучасних релігіях фетишизм зберігається у вигляді поклоніння священним предметам (хрести, ікони, мощі) та у вірі в талісмани й амулети. Талісман, на думку віруючих людей, приносить щастя, а амулет начебто оберігає від нещастя. Сучасними фетишами також є чорний камінь в ісламі, ікони, ладанки, кулони, слоники, іграшки тощо.