Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальне релігієзнавство (Докаш. В. І.) 2012.docx
Скачиваний:
191
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
583.47 Кб
Скачать

4.5. Землеробський культ

Землеробський культ - поклоніння двійникам тих явищ природи, які впливають на врожай. Прикладом цього є уявлення індіанців-ірокезів, які ще у XIX ст. шанували 4-х головних духів: землі, бобів, кукурудзи, гарбуза. Всі ці чотири духи, за їх уявленнями, були жінками. Приміром, духів кукурудзи, бобів і гарбуза міфологія ірокезів зображувала у вигляді трьох сестер, одягнутих у листя відповідних рослин. Поряд із духами-жінками вшановувалися також, але на другорядних ролях, духи-чоловіки - сонця, дощу, вітру. Релігійні погляди, що проявлялися в земле­робському культі (матріархат - 8 тис. р. тому), відображали залежність землеробства від природи і керівну роль жінки.

Ця релігійна система характеризувалася такими рисами:

  1. шанування землеробських духів у ролі головних;

  2. керівна роль жінки в релігії. Землеробський культ - своєрідна жіноча релігія. Це проявлялося у зображенні найголовніших духів у вигляді жінок. При цьому жінки виконували найважливіші релігійні обряди;

  1. людське жертвопринесення як відповідна вдячність духам за врожай;

  2. ідея смерті і воскресіння деяких духів. Спостерігаючи за зерном, люди помітили, що після засівання («похорон») воно проростає («воскресає»). Це породило уявлення, що деякі духи можуть помирати і воскресати;

  3. перенесення «країни мертвих» із землі на небо. Враховуючи, що небо «посилало» давнім землеробам як блага, так і неприємності (світло і тепло, дощ і вітер, сніг і град), у них народилися уявлення, що духи живуть на небі. За аналогією і «країну мертвих» перенесли із землі на небо. Тоді вперше і виникає ідея «про життя» душ мертвих у небеснім Царстві.

Землеробський культ широко представлений і в сучасних релігіях. У християнстві, наприклад, вшановуються такі святі, як покровитель землеробства Георгій та повелитель дощу і грому пророк Ілля. Від ідеї жіночого духу землі беруть початок уявлення про Богородицю – «покровительку», «заступницю» хлібів. Із землеробського культу прийшли в християнство свято Різдва Христового (в минулому - свято народження взимку духа сонця) і Пасхи (воскресіння навесні духа зерна).

4.6. Шаманізм

Шаманізм (від. евенк, «шаман», «саман» - знахар) - віра в можливість спілкування перших служителів культу, шаманів, із духами.

Особливо поширений у народів Північної Азії (бурятів, хантів, мансі, евенків, чукчів). Шаманізм характеризує широке коло анімістичних уявлень (переважно віра в злих духів), наявність служителів культу, здатних в екстатичному стані виступати в ролі посередника між людьми і духами. Шаманам приписується здатність передбачення, впізнавання, впливу на довкілля, здатність супроводжувати померлого в підземному світі. Основним із обрядів шаманізму вважається камлання, який виконує дві функції: лікування від різних хвороб і забезпечення успіху під час виробничої діяльності.

Основними засобами виконання обряду камлання є заклинання, пісні, танці, звернення шамана до духів. Якути, наприклад, ще в XX ст. вважали, що вилікувати людину може тільки шаман.

Зародження шаманізму можна віднести до періоду скотарства, землеробства (6 тис. р. тому) і переходу у зв'язку з цим від матріархату до патріархату. Головна роль чоловіка в господарському житті зумовила його пріоритет і в господарському управлінні. Саме здатність утримувати людей, які нічого не виробляють, і керівна роль чоловіка в суспільстві були втілені в шаманізмі.

Шаманізм характеризують такі типологічні риси:

  1. поява професійних служителів культу. Ця група людей вже жила за рахунок відправлення культу. Однак шамани ще не мали власної релігійної організації. Діючи в межах родоплемінної організації, вони підкорялися ватажкам роду і племені, виконували їхні вказівки;

  2. виділення в ролі головних об'єктів релігійного поклоніння так званих шаманських духів. Люди того часу вірили, що ці духи виконували різні доручення шамана, допомагали йому пізнавати таємниці, билися зі злими духами;

  3. керівна роль чоловіка в релігії. В цей період зменшується кількість духів - жінок, вони витісняються на другий план духами-чоловіками. Хоча серед професійних служителів культу жінки ще залишаються, поступово, з процесом розкладу родового ладу, їх змінюють шамани-чоловіки;

  4. використання істеричних приступів як засобів виконання релігійних обрядів (скорочення обличчя та судорожні порухи тіла, піна на вустах, стрибки, безконтрольна мова, втрата свідомості);

  5. виконання задурливих дій як засобів виконання релігійних обрядів.

Шаманізм зберігся і дотепер у народів Азії, Австралії, Африки, Америки, де є залишки первісного суспільства. Елементи шаманізму існують і в сучасних релігіях. Це і професійна каста служителів культу, і уявлення про те, що священики перебувають в особливих відносинах зі світом духів, і те, що головні представники надприродного світу - чоловічої статі. Сюди можна віднести й елементи екзальтації, властиві окремим сучасним релігіям.

Розклад родоплемінного ладу привів також до заміни ранніх, примітивних первісних культів розвинутими етнічними релігіями. Однак первісні вірування не зникли зовсім і існують у двох формах: у чистому вигляді у народів із залишками родоплемінного ладу і як окремі елементи в сучасних релігіях.

РОЗДІЛ 5