Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

задачі дозаліку

.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
287.74 Кб
Скачать

1. Ластовиння та полідактилія — це ознаки, які у людини успадковуються за автосомно-домінантним типом. Гени, які їх зумовлюють, локалізовані в різних парах гомологічних хромо­сом. У дружини з цих ознак є лише ластовиння, а у її чоловіка полідактилія. Відомо, що у матері чоловіка була полі­дактилія. Яка ймовірність народження дитини з ластовинням та полідактилією, якщо бабуся матері не мала ластовиння?

2. У батька — астигматизм, у матері — гемералопія. Астигма­тизм (порушення рефракції ока) і гемералопія — автосомно-домінантні ознаки. Яка ймовірність народження в сім'ї здорових дітей? Відповідь обґрунтувати.

3. Катаракта має кілька різних спадкових форм, які визнача­ються генами, що мають автосомно-домінантне успадковування. При яких генотипах батьків імовірність народження здорових дітей може становити 25 %, якщо у батьків різні форми катарак­ти? Відповідь обґрунтувати.

4. У дорослих різні форми глухоти мають автосомно-рецесивний типи успадковування. В яких ви­падках у глухих батьків народжуються лише здорові діти? Від­повідь обґрунтувати.

5. У дорослих різні форми глухоти мають автосомно-рецесивний та автосомно-домінантний типи успадковування. В яких ви­падках у глухих батьків народжуються лише здорові діти? Від­повідь обґрунтувати.

6. У матері резус негативна кров ІІ групи, у батька резус-по­зитивна кров III групи. У брата батька також резус-позитивна кров III групи, а у сестри жінки резус-негативна кров II групи. Чи успадкують діти групу крові батьків? Чи мо­же тут бути конфлікт за резус-фактором?

7. У матері резус негативна кров ІІ групи, у батька резус-по­зитивна кров III групи. Чи успадкують діти групу крові батьків, якщо відомо, що жінка гетерозигота за генотипом групи крові? Чи мо­же тут бути конфлікт за резус-фактором?

8. Народилася дитина, яка має резус-негативну І групу крові. На суді мати дитини стверджує, що її зґвалтував чоловік, від якого вона завагітніла. Було встановлено, що у цього чоловіка резус-негативна кров III групи, а у жінки IІ група крові. Які генотипи повинні мати ці чоловік та жінка, якщо вона говорить правду?

9. Цукровий діабет зумовлюють два незчеплені автосомно-рецесивні гени. У здорових чоловіка та жінки народилася хвора донька. Яка ймовірність народження в цій родині здорових дітей, якщо у кожного з батьків є гени тільки однієї з форм цукрового діабету? Відповідь обґрунтувати.

10. У подружжя народилося троє дітей, усі вони мають темне волосся та карі очі. Мати жінки має темне волосся, а батько — світле. У батька чоловіка — карі очі, у матері — блакитні. Які генотипи мають чоловік та жінка, якщо темне волосся та карі очі — це домінантні ознаки? Написати хід схрещування та обґрунтувати відповідь.

11. У дівчини кругла форма обличчя. Вона одружилася з чоловіком, у якого обличчя має довгу форму і короткозорість. Мати чоловіка мала кругле обличчя та страждала на короткозорість. Кругла форма обличчя та короткозорість у людини успадковуються як автосомно-домінантні ознаки. Яка ймовірність народження у молодого подружжя дитини з нормальним зором?

12. У пологовому будинку виникла пожежа після якої під час евакуації переплутали дітей, а це з'ясувалося через багато років. У батька хлопчика III група, а у матері — І; у самого хлопчика резус негативна IV група крові. Які генотипи повинні бути у справжніх батьків?

13. Для присудження аліментів намагаються встановити бать­ка дитини. У новонародженої дівчинки позитивний резус, II гру­па крові (Rh+ Rh- ІAІ0). Підозрюються два чоловіки: у одного —резус-негативна кров І групи; у другого — резус-позитивна кров II групи. Чи можна точно сказати, хто з них батько цієї дівчинки. Що ще слід зробити для розв'язання цього питання?

14. У людини одна з форм спадкової глухоти визначається двома рецесивними незчепленими алелями d і е. Для нормального слуху необхідна наявність двох домінантних алелей (DЕ), один з яких визначає розвиток завитки, а другий - слухового нерва. У сім'ї батьки глухі, а двоє їхніх дітей з нормальним слухом. Визначте генотипи членів сім'ї. Як взаємодіють ці два домінантні неалельні гени

15. Загибель зародка на ранніх стадіях ембріогенезу може бути викликана різними причинами, серед них і дією рецесивного гена, локалізованого в Х-хромосомі. Яка ймовірність народження дитини (хлопчика і дівчинки), якщо жінка є носієм такого гена?

16. Глухоніма жінка з нормальним зором, виходить заміж за здорового чоловіка чоловіка, який має нормальний слух та зір. Від цього шлюбу народжується глухоніма дитина з короткозорістю. Визначити можливі генотипи батьків і дитини. Яка ймовірність народження в майбутньому дитини з нормальним слухом та зором, якщо глухонімота і поганий зір спричинені дією рецесивних генів ?

17. Фенілкетонурія (порушення обміну фенілаланіну, що спричиняє ураження мозку та прогресуючу ідіотію) успадковується як рецесивна ознака. У здорових батьків народилася дитина з фенілкетонурією. Визначте ймовірні генотипи батьків і дитини. Чи можливе народження здорової щодо фенілкетонурії дитини у цього подружжя?

18. Існує така форма рахіту, що не піддається лікуванню вітаміном D, вона зумовлена наявністю домінантного гена в Х-хромосомі. Визначте ймовірність народження здорового потомства в сім’ї, де чоловік хворий на це захворювання, а мати здорова?

19. У матері резус-позитивна кров І група, у батька резус-негативна кров IV групи. Батьки матері мали резус-позитивну кров. Чи успадкують діти групу крові батьків? Чи може тут бути конфлікт за резус-фактором?

20. У матері резус-негативна кров IV група, у батька резус-позитивна кров III групи. У брата батька також резус-позитивна кров III групи. Чи успадкують діти групу крові батьків? Чи може тут бути конфлікт за резус-фактором?

21. У матері резус-негативна кров IV групи, у батька резус-негативна кров III групи. У брата батька також кров III групи. Відомо, що жінка гомозигота за другою групою крові. Чи успадкують діти групу крові батьків? Чи може тут бути конфлікт за резус-фактором?

22. У пологовому будинку виникла пожежа, після якої під час евакуації переплутали дітей, а це з'ясувалося через багато років. У батька хлопчика III группа, резус позитивний, а у матері — ІІ резус позитивний; у самого хлопчика IV. Які генотипи повинні бути у справжніх батьків.

23. Для присудження аліментів намагаються встановити батька дитини. У новонародженої дівчинки позитивний резус, II група крові (Rh+ Rh- ІАІА). У мами дитини четверта группа крові резус позитивний. Підозрюється чоловік у якого резус-позитивна кров ІІ групи (Rh+ Rh- ІАІА ). Чи можна точно сказати, що цей чоловік є батьком цієї дівчинки? Що ще слід зробити для розв'язання цього питання?

24. У чоловіка за системою АВО — І група крові, резус позитивний (чоловік гомозигота за резус-належністю). У жінки за системою АВО — IV група крові, резус негативний. Напишіть усі можливі генотипи дітей. Чи може тут бути конфлікт за резус-фактором?

25. У матері ІІ група крові резус-плюс (мама гетерозигота за группою крві і резус-належністю), у батька – IV група резус-мінус. Чи можуть діти успадкувати групу крові одного із своїх батьків? Чи може бути конфлікт за резус-фактором.

26. Кучеряве волосся та полідактилія — це ознаки, які у людини успадковуються за автосомно-домінантним типом. Гени, які їх зумовлюють, локалізовані в різних парах гомологічних хромо­сом. У дружини з цих ознак є лише кучеряве волосся, а у її чоловіка полідактилія. Відомо, що у матері чоловіка була полі­дактилія. Яка ймовірність народження кучерявої дитини з полідактилією, якщо бабуся матері мала пряме волосся?

27. У батька — багатопалість, у матері — гемералопія. Полідатилія і гемералопія — автосомно-домінантні ознаки. Яка ймовірність народження в сім'ї здорових дітей? Відповідь обґрунтувати.

28. Глухонімота має кілька різних спадкових форм, які визнача­ються генами, що мають автосомно-домінантне успадковування. При яких генотипах батьків імовірність народження здорових дітей може становити 25 %, якщо у батьків різні форми глухонімоти? Відповідь обґрунтувати.

29. У дорослих різні форми сліпоти мають автосомно-рецесивний типи успадковування. В яких ви­падках у сліпих батьків народжуються лише здорові діти? Від­повідь обґрунтувати.

30. У дорослих різні форми глухонімотити мають автосомно-рецесивний та автосомно-домінантний типи успадковування. В яких ви­падках у глухонімих батьків народжуються лише здорові діти? Від­повідь обґрунтувати.

31. Шизофренію зумовлюють два незчеплені автосомно-рецесивні гени. У здорових чоловіка та жінки народилася хвора донька. Яка ймовірність народження в цій родині здорових дітей, якщо у кожного з батьків є гени тільки однієї з форм шизофренії? Відповідь обґрунтувати.

32. У подружжя народилося четверо дітей, усі вони мають кучеряве волосся та карі очі. Мати жінки має кучеряве волосся, а батько — пряме. У батька чоловіка — карі очі, у матері — блакитні. Які генотипи мають чоловік та жінка, якщо кучерявее волосся та карі очі — це домінантні ознаки? Написати хід схрещування та обґрунтувати відповідь.

33. У дівчини чорне волосся. Вона одружилася з чоловіком, у якого світле волосся і короткозорість. Мати чоловіка мала чорне волосся та страждала на короткозорість. Чорне волосся та короткозорість у людини успадковуються як автосомно-домінантні ознаки. Яка ймовірність народження у молодого подружжя дитини з нормальним зором?

34. У людини короткозорість (М) домінує над нормальним зором (м), а карі очі (В) над блакитними (в). Одна дитина короткозорих батьків має блакитні очі і нормальний зір. Встановіть генотипи всіх трьох членів цієї сімї.

35. У людини короткозорість (М) домінує над нормальним зором (м), а карі очі (В) над блакитними (в). Блакитноокий короткозорий чоловік, мати якого мала нормальний зір, одружився з кароокою жінкою з нормальним зором. Встановіть генотипи дітей цього подружжя, якщо батьки жінки мають також карі очі.

36. У людини короткозорість (М) домінує над нормальним зором (м), а карі очі (В) над блакитними (в). Блакитноокий короткозорий чоловік, мати якого мала нормальний зір, одружився з кароокою жінкою з нормальним зором. Перша дитина від цього шлюбу – кароока короткозора, друга – блакитноока короткозора. Встановіть генотипи батьків і дітей цього подружжя.

Відповіді до задач:

1. Ластовиння та полідактилія — це ознаки, які у людини успадковуються за автосомно-домінантним типом. Гени, які їх зумовлюють, локалізовані в різних парах гомологічних хромо­сом. У дружини з цих ознак є лише ластовиння, а у її чоловіка полідактилія. Відомо, що у матері чоловіка була полі­дактилія. Яка ймовірність народження дитини з ластовинням та полідактилією, якщо бабуся матері не мала ластовиння?

А - ластовиння

а – відсутність ластовиння

В - багатопалість

в - норма

Хід рішення:

Р. Аавв х ♂ааВв

Г. Ав, ав аВ, ав

F1 АаВв; Аавв; ааВв; аавв

дитина з ластовинням

та полідактилією — 25 %

F1 -?

Відповідь: імовірність народження дитини з ластовинням та полідактилією — 25 %.

2. У батька — астигматизм, у матері — гемералопія. Астигма­тизм (порушення рефракції ока) і гемералопія — автосомно-домінантні ознаки. Яка ймовірність народження в сім'ї здорових дітей? Відповідь обґрунтувати.

А — астигматизм

а — норма

В — гемералопія

в — норма

Хід рішення:

Р. ааВв х ♂Аавв

Г. аВ, ав Ав, ав

F1 АаВв; ааВв; Аавв; аавв

здорові діти — 25 %

F1 -?

Відповідь: імовірність народження здорових дітей — 25 %.

Обґрунтування: здорові діти можуть народитися, якщо батьки гетерозиготні за патологічними генами. Це дигібридне схрещування; закон "чистоти" гамет.

3. Катаракта має кілька різних спадкових форм, які визнача­ються генами, що мають автосомно-домінантне успадковування. При яких генотипах батьків імовірність народження здорових дітей може становити 25 %, якщо у батьків різні форми катарак­ти? Відповідь обґрунтувати.

А — катаракта

а — норма

В — катаракта

в — норма

Хід рішення:

Р. Аавв х ♂ааВв

Г. Ав, ав аВ, ав

F, АаВв; Аавв; ааВв; аавв

F1 -?

Відповідь: генотипи батьків — Аавв, ааВв.

Обґрунтування: дигібридне схрещування, закон «чистоти» гамет.

4. У дорослих різні форми глухоти мають автосомно-рецесивний типи успадковування. В яких ви­падках у глухих батьків народжуються лише здорові діти? Від­повідь обґрунтувати.

а — глухота

А — норма

В — норма

в — глухота

Хід рішення:

Р. ааВВ х ♂ААвв Г. аВ Ав

F1 АаВв

F1 -?

Відповідь: 100-відсоткова ймовірність народження здоро­вих дітей.

Обґрунтування: якщо батьки глухі, але хвороба спричи­нена різними рецесивними генами, а за другим домінантним ге­ном вони гомозиготи, то їхні діти будуть мати нормальний слух. Дигібридне схрещування, закон "чистоти" гамет.

5. У дорослих різні форми глухоти мають автосомно-рецесивний та автосомно-домінантний типи успадковування. В яких ви­падках у глухих батьків народжуються лише здорові діти? Від­повідь обґрунтувати.

А — глухота

а — норма

В — норма

в — глухота

Хід рішення:

Р. аавв х ♂АаВВ Г. ав АВ, аВ

F1 АаВв, ааВв

F1 -?

Відповідь: У даного подружжя не можуть народжуватися лише здорові діти. 50-відсоткова ймовірність народження дітей із нормальним слухом.

Обґрунтування: якщо батьки глухі, але хвороба спричинена генами з різним типом успадкування, то у випадку, коли один із батьків буде гетерозиготним за домінантним геном глухоти, то тільки половина їхніх дітей будуть мати нормальний слух. Дигібридне схрещування, закон "чистоти" гамет.

6. У матері резус негативна кров ІІ групи, у батька резус-по­зитивна кров III групи. У брата батька також резус-позитивна кров III групи, а у сестри жінки резус-негативна кров II групи. Чи успадкують діти групу крові батьків? Чи мо­же тут бути конфлікт за резус-фактором?

Розв’язання

P. IAIARh-Rh- х ♂IBIBRh+Rh+ Г. IARh- IBRh+

F, IAIBRh-Rh+

Відповідь: За умовою задачі обидвоє з батьків гомозиготи за групою крові і резус належністю. Групу крові батьків діти не успадкують. В усіх дітей буде ІV група крові. Резус-конфлікт можливий.

7. У матері резус негативна кров ІІ групи, у батька резус-по­зитивна кров III групи. Чи успадкують діти групу крові батьків, якщо відомо, що жінка гетерозигота за генотипом групи крові? Чи мо­же тут бути конфлікт за резус-фактором?

P. IAI°Rh-Rh- х ♂IBIBRh+Rh+

Г. IARh-, I0 Rh Ів Rh+

F, IAIBRh+Rh-; IBI0Rh+Rh"

Відповідь: у дитини може бути III або IV група крові. Резус-конфлікт можливий.

8. Народилася дитина, яка має резус-негативну І групу крові. На суді мати дитини стверджує, що її зґвалтував чоловік, від якого вона завагітніла. Було встановлено, що у цього чоловіка резус-негативна кров III групи, а у жінки IІ група крові. Які генотипи повинні мати ці чоловік та жінка, якщо вона говорить правду?

Розв’язання

3. Р. Iа I0 Rh+ Rh- х ♂Ів I0 Rh-Rh- Г. Iа Rh+; I0 Rh-; Ів Rh-; I0 Rh-

F, IAIBRh+Rh-; I0IBRh-Rh--; IAI0Rh+Rh-; I0I0Rh- Rh- (генотип дитини)

Відповідь: Можливі генотипи: IAI°Rh+ у жінки, а у чоловіка IBI°Rh+ Rh-.

9. Цукровий діабет зумовлюють два незчеплені автосомно-рецесивні гени. У здорових чоловіка та жінки народилася хвора донька. Яка ймовірність народження в цій родині здорових дітей, якщо у кожного з батьків є гени тільки однієї з форм цукрового діабету? Відповідь обґрунтувати.

А — норма

а — цукровий діабет

В — норма

в — цукровий діабет

Хід рішення:

Р. АаВВ х ♂ААВв Г. АВ, аВ АВ, Ав

F1 ААВВ, ААВв, АаВВ, АаВв

F1 -?

Відповідь: Якщо гени автосомно-рецесивні, а бать є носіями різних форм цукрового діабету, то усі діти будуть народжуватись здоровими, але 75 % з них будуть носіями однієї з форм діабету.

10. У подружжя народилося троє дітей, усі вони мають темне волосся та карі очі. Мати жінки має темне волосся, а батько — світле. У батька чоловіка — карі очі, у матері — блакитні. Які генотипи мають чоловік та жінка, якщо темне волосся та карі очі — це домінантні ознаки? Написати хід схрещування та обґрунтувати відповідь.

А — темне волосся

а — світле волосся

В — карі очі

в — блакитні очі

Хід рішення:

Р. АаВВ х ♂ААВв Г. АВ, аВ АВ, Ав

F1 ААВВ, ААВв, АаВВ, АаВв

Р -?

Відповідь: З умови задачі ми з’ясували, що жінка гетерозигота за ознакою кольору волосся, а чоловік гетерозигота за ознакою кольору очей. Якщо усі діти успадкували домінантні ознаки, це означає, що за іншою ознакою їхні батьки гомозиготи. Отже генотип жінки АаВВ, а генотип чоловіка ААВв.

11. У дівчини кругла форма обличчя. Вона одружилася з чоловіком, у якого обличчя має довгу форму і короткозорість. Мати чоловіка мала кругле обличчя та страждала на короткозорість. Кругла форма обличчя та короткозорість у людини успадковуються як автосомно-домінантні ознаки. Яка ймовірність народження у молодого подружжя дитини з нормальним зором?

А — кругле обличчя

а — довга форма обличчя

В — короткозорість

в — нормальний зір

Хід рішення:

Р. ААвв х ♂ааВв Г. Ав аВ, ав

F1 ААВв, Аавв

F1 -?

Відповідь: Ймовірність народження дитини з нормальним зором у цього подружжя становить 50%.

12. У пологовому будинку виникла пожежа після якої під час евакуації переплутали дітей, а це з'ясувалося через багато років. У батька хлопчика III група, а у матері — І; у самого хлопчика резус негативна IV група крові. Які генотипи повинні бути у справжніх батьків?

Розв’язання

Р. ІАІ0Rh-Rh-х ♂ІВІ0Rh-Rh- Г. Iа Rh-, I0 Rh- Iв Rh-, I0 Rh-

F1 ІАІB Rh- Rh-; IAI0 Rh- Rh-; IВI0 Rh- Rh-; I0I0 Rh- Rh-

Відповідь: у батьків повинна бути резус негативна II та III групи крові.

13. Для присудження аліментів намагаються встановити бать­ка дитини. У новонародженої дівчинки позитивний резус, II гру­па крові (Rh+ Rh- ІAІ0). Підозрюються два чоловіки: у одного —резус-негативна кров І групи; у другого — резус-позитивна кров II групи. Чи можна точно сказати, хто з них батько цієї дівчинки. Що ще слід зробити для розв'язання цього питання?

Розв’язання

Р. ІАІ0Rh+Rh+х ♂І0І0Rh-Rh- Г. Iа Rh+, I0 Rh+ I0 Rh-

F1 ІАІ0 Rh+ Rh-; IAI0 Rh+ Rh-

Відповідь: Генотипи чоловіків: Rh-Rh-I0I0; Rh+Rh-IAI0. У дівчинки - Rh+Rh-IAI0. Слід визначити групу крові та резус-фактор матері. Якщо у матері генотип Rh+Rh+IAI°, то батьком дитини може бути і перший, і другий чоловік. Слід провести додаткові методи до­слідження: біохімічний, імунологічний.

14. У людини одна з форм спадкової глухоти визначається двома рецесивними незчепленими алелями d і е. Для нормального слуху необхідна наявність двох домінантних алелей (DЕ), один з яких визначає розвиток завитки, а другий - слухового нерва. У сім'ї батьки глухі, а двоє їхніх дітей з нормальним слухом. Визначте генотипи членів сім'ї. Як взаємодіють ці два домінантні неалельні гени?

Розв’язання

D — нормальний слух

d — ген глухоти

E — нормальний слух

e — ген глухоти

Хід рішення:

Р. ddEE х ♂DDee Г. dE De

F1 DdEe

P, F1 -?

Відповідь: Якщо діти у даного подружжя народилися із нормальним слухом, то генотипи батьків повинні бути ddEE х ♂DDee.

15. Загибель зародка на ранніх стадіях ембріогенезу може бути викликана різними причинами, серед них і дією рецесивного гена, локалізованого в Х-хромосомі. Яка ймовірність народження дитини (хлопчика і дівчинки), якщо жінка є носієм такого гена?

Розв’язання:

А — нормальна життєдіяльність

а — загибель зародка

Хід рішення:

Р. ХА Ха х ♂ХАУ Г. ХА, Ха, ХА , У

F1 ХА ХА, Ха У

F1 -?

Відповідь: У даного подружжя ймовірність народження дівчаток становить 100%, а хлопчики будуть гинути в ембріональному періоді, оскільки тип успадкування патологічного гена Х-зчеплений рецесивний.

16. Глухоніма жінка з нормальним зором, виходить заміж за здорового чоловіка чоловіка, який має нормальний слух та зір. Від цього шлюбу народжується глухоніма дитина з короткозорістю. Визначити можливі генотипи батьків і дитини. Яка ймовірність народження в майбутньому дитини з нормальним слухом та зором, якщо глухонімота і поганий зір спричинені дією рецесивних генів ?

Розвязання:

А — нормальний слух

а — глухонімота

В — нормальний зір

в — короткозорість

Хід рішення:

Р. ааВв х ♂АаВв Г. аВ, ав аВ, ав

F1 АаВВ, ааВв, АаВв, аавв

F1 -?

Відповідь: Якщо народилася глухоніма дитина з короткозорістю, це свідчить проте, що навіть здорові фенотипові батьки є носіями патологічного гена. Отже генотипи цієї дитини ааВв х ♂АаВв. Ймовірність народження дитини з нормальними слухом та зором становить 50%, але усі вони будуть носіями одного з патологічних генів.

17.

Фенілкетонурія (порушення обміну фенілаланіну, що спричиняє ураження мозку та прогресуючу ідіотію) успадковується як рецесивна ознака. У здорових батьків народилася дитина з фенілкетонурією. Визначте ймовірні генотипи батьків і дитини. Чи можливе народження здорової щодо фенілкетонурії дитини у цього подружжя?

Розв’язання:

А — нормальний обмін фенілаланіну

а — фенілкетонурія

Хід рішення:

Р. Аа х ♂Аа Г. А, а а, а

F1 АА, Аа, Аа, аа

F1 -?

Відповідь: Оскільки ген фенілкетонурії є рецесивним, то його його прояв спричинений гомозиготним станом. Якщо у здорових батьків народилася хвора дитина, це означає, що обидвоє батьків є носіями гена фенілкетонурії. Ймовірність народження здорової дитини становить 75%, але 50% з них будуть носіями.

18. Існує така форма рахіту, що не піддається лікуванню вітаміном D, вона зумовлена наявністю домінантного гена в Х-хромосомі. Визначте ймовірність народження здорового потомства в сім’ї, де чоловік хворий на це захворювання, а мати здорова?

Розв’язання:

А — рахіт

а — норма

Хід рішення:

Р. Ха Ха х ♂ХАУ Г. Ха, ХА , У

F1 ХА Ха, Ха У

F1 -?