Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Заняття з математики для молодшої групи

.docx
Скачиваний:
85
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
16.35 Кб
Скачать

Заняття з математики для молодшої групи

Мовленнєвий розвиток

Зв’язне мовлення: учити дітей складати невеликі описові розповіді разом з вихователем. Словник: активізація різних частин мови, не лише іменників, але і прикметників, і дієслів. Звукова культура мовлення : учити виділяти (інтонувати) звуки, вводимо м'які і тверді приголосні.

Логіко – математичний розвиток

Величина: учити порівнювати предмети контрастних і однакових розмірів по довжині, ширині. ^ Орієнтування в просторі: учити визначати напрям від себе: вперед, назад, направо, наліво, вгору, вниз. Геометричні фігури: продовжувати учити називати, дізнаватися і розрізняти геометричні фігури, порівнювати, знаходити схожість і відмінності.

Пізнавальний розвиток

Закріпити знання про осінні явища, про назви дерев, удосконалити уміння знаходити дерево за листком.

Художньо - естетичний розвиток

Учити використовувати нетрадиційні форми малювання на крупі пальчиком для зображення сонця, осіннього листочка. Виховання естетичних відчуттів при сприйманні краси природи.

Фізичний розвиток

Розвивати спритність, швидкість реакції.

Креативний розвиток

Вчити, спираючись на життєвий досвід, бачити проблему і намагатись її розв’язати.

Соціально – моральний

Створити умови для спільної діяльності, вчити включатись в неї.

Емоційно – ціннісний розвиток

Виховання доброзичливості, взаємоповаги,сприяти розвитку психічних процесів і позитивних емоцій.

Демонстраційний матеріал:

Іграшки: Теплунчик (із яскравих жовтих ниток), білка, лисиця, ведмідь;2 смужки («річки») :вузька, широка;

Плоскі зображення: дерева, картинки із зображенням листя різних дерев, зображення «сонця» (або м’яка іграшка)

Роздатковий матеріал: конверт з геометричними фігурами, підноси з крупою (пшоно), кораблики паперові та ігрове полотно (1 на двох дітей - розкреслене на квадрати основних кольорів поле,).

ХІД ЗАНЯТТЯ : на підвіконні лежить невеличка жовта кулька із ниток. Діти граються в гру «Сонечко та дощик»Вихователь підходить до вікна:- Подивіться, хто залетів до нас в групу? Це маленький сонячний посланець, а звати його Теплунчик. Таке ім’я йому дала Осінь, адже сонце восени уже не так гріє. Які стали дні, малята? Пригадайте, який одяг ви сьогодні одягли до садочка? А чому? Так, дні восени прохолодні, але коли з’являються Теплунчики, то значить день буде сонячним. Хочете зігрітись від сонячного посланця? Давайте візьмемо його до рук, передамо товаришу і посміхнемось, так ми передамо своє тепло тому, хто поряд.

( проводиться гра «Передай своє тепло»)Подивіться, малята, Теплунчик нам приніс конверт, а в ньому запрошення від Сонечка до осіннього лісу. Але як же нам дістатись до лісу, який так далеко? (діти називають види транспорту) - А що це тут ще у конверті? Та це ж квитки на потяг. Спасибі тобі, Теплунчику, що ти про нас потурбувався. (роздаємо дітям квитки у формі геометричних фігур)- Уважно подивитеся на свої квитки і знайдіть у вагончиках потягу свої місця. Усі правильно сіли, молодці, вирушаємо в подорож до осіннього лісу. Ми проїжджаємо повз велике місто, де багато жителів. Давайте їх привітаємо, помахаємо їм рукою. Ось ми і дісталися до лісу.Нас вже зустрічають жителі лісу ( діти називають білочку, лисичку і ведмедя).

- Як виглядає лисичка? (Лисичка руда, пухнаста, з величезним хвостом. Вона живе в лісі).

- Як ходить лисичка? Ось так: вона замітає хвостом сліди, щоб ніхто не здогадався, що вона вистежує здобич. (діти зображують ходу лисиці)

- Як виглядає ведмідь?

Він величезний, бурий, клишоногий, незграбний. Він ходить ось так. (діти зображують ходу ведмедя)

- Як виглядає білочка? Вона маленька, пухнаста, з довгим пухнастим хвостом. Вона гризе горішки і стрибає з гілки на гілку.

Звірята дуже люблять гратись, давайте пограємо з ними в хованки .

Гра «Хованки»

Вихователь пропонує дітям самостійно описати тваринку, яка з’явиться біля дерева, і назвати дерево)

Ой, малята, поки ми грались, подивіться, нам дорогу загородили річки. Скільки їх? (2). - Які вони? (вузька коротка; широка - довга). Як нам можна перебратися на інший берег вузької, широкої річки? (переступити, перестрибнути). А через широку річку? (перепливти). А на чому можна перепливти? (на човні, плоту. . ). А я вам пропоную перепливти на кораблику, лише спочатку потрібно виконати завдання тітоньки Річки: поплавайте своїми кораблями по чудо-річці.

Гра «Чудо - ріка» за словесною вказівкою переміщати кораблик на квадрат названого кольору, за напрямком)

А тепер перепливаємо через річку на інший берег. Молодці! - Ось ми і дісталися до веселої галявинки. Як тут гарно! Ніби килимом хтось встелив землю. Хто це? (Осінь) А з чого цей килим? (з листя) Як назвати осіння явище, коли листя опадає на землю? (листопад)

А хто це під кущем листям грається? (побачили їжачка).

Їжачок лякає колючками і обурено пирхає: Ф-ф-ф (діти повторюють), а листочки шарудять: «Ш-ш-ш» (діти повторюють). Давайте пограємось з Їжачком у гру ( роздаємо листочки)

Гра «Ти листок чи їжачок»

на слова вихователя «листок» діти шиплять,піднімаючи вгору листочок а «їжачок» фукають, стаючи на коліна та з опорою на руки)

- Молодці, а якими листочками ви були? А чи знаєте з якого ви дерева? ( викладаються площинні дерева для гри «З якого дерева листок»)

Як гарно в лісі,але ліс ще й сповнений різних звуків. Ось, послухайте.

( запис «Звуки лісу»)

Чиї голоси ви почули? (птахів) Яких ви птахів знаєте? Чому пташки так радісно співають? Чому вони радіють осінньої днини? (сонцю)

Так, діти, все живе любить сонячне світло і тепло. ( вихователь бере в руки Сонечко) Можна сказати, що воно променисте? Чому? Якби ви малювали сонечко, з чого б ви почали?

Після того, як намалюємо круг, що слід намалювати? Скільки промінчиків намалюємо? Подивіться у мене сонечко є, а у вас немає, давайте кожен з вас собі намалює сонечко.(Діти підходять до підносів з крупою і малюють пальчиками сонечко на крупі).

- Які чудові сонечка у нас вийшли! Ось навіть Теплунчик весело посміхнувся, тому, що від ваших сонечок стало ще тепліше в осінньому лісі. Але нам слід повертатись , сідайте до вагонів.( бажано роздати інші білети )Попрощайтесь з лісом, деревами, звірятами, і звичайно із Теплунчиком, який залишається у лісі ( діти прощаються), а Сонечко буде супроводжувати нас додому своїм промінцем. Вам сподобалася наша прогулянка до осіннього лісу? Що особливо вам запам'яталося? Ви усі були молодці, вправно справлялися з усіма завданнями.