Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
загальне.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Прикарпатський Національний університет ім. В. Стефаника

Юридичний інститут

Реферативне дослідження на тему:

Шкідливий вплив на здоров’я людини та її майбутніх поколінь надмірного вживання алкоголю. Механізм дії алкоголю на організм людини. Профілактичні заходи та подальші етапи лікування осіб, що страждають від алкогольної залежності.

Виконав:

студент групи ПР-13

Федорко Дмитро

Перевірив:

Доц. кафедри "ФіХтт"

Лоп’янко Михайло Антонович

м.Івано-Франківськ, 2012

План:

1. Розвиток алкоголізму.

2. Алкоголізм в Україні.

3. Залежність від алкоголю.

4. Вплив алкоголю на репродуктивну функцію.

5. Вплив алкоголю на наш організм.

6. Достовірні факти про алкоголь.

7. Синдром похмілля.

8. Хвороби, які виникають внаслідок вживання алкоголю.

9. Смертельний результат.

1. Розвиток алкоголізму

При тривалому прийомі спиртних «напоїв» розвивається хронічний алкоголізм, що має свою клінічну картину, яка варіюється за стадіями алкоголізму, але з характерною для всіх питущих особливістю — вони прагнуть знайти привід для випивки, а якщо приводу немає — п'ють без нього.

За допомогою експериментів і спостережень над питущими людьми встановлено, що отруйність алкоголю тим сильніша, чим вища його концентрація. Цим пояснюється біль помітний вплив міцних алкогольних «напоїв» на розвиток алкоголізму. Проте ініціюється залучення алкоголезалежних в майбутньому людей до споживання цього наркотика — алкоголю — найчастіше пивом і слабкоалкогольними виробами.

Таким чином, якими б важкими не були наслідки алкоголізму, проте не в ньому сутність цієї проблеми. Трагедія в самому вживанні алкоголю. Спиртні вироби з першої прийнятої дози починають спотворювати життя людини і всього суспільства.

Алкоголь «б'є» не тільки самого питущого, але і людей, що оточують його. Часто чоловіки або жінки, схильні до алкоголізму, зневажають своїми обов'язками, друзями, сім'єю і дітьми, для того, щоб задовольнити свою потребу. Пристрасть до алкоголю - причина різноманітних злочинів. Відомо, що 50 процентів усіх злочинів пов'язано з вжитком алкоголю.

За алкоголізм батьків часто розплачуються діти. Дослідження нервовохворих дітей показали, що причиною їхньої хвороби часто є алкоголізм батьків.

Боротьба з алкоголізмом - найбільша соціальна і медична проблема будь-якої держави. Шкода алкоголю доведена. Навіть малі дози його можуть стати причиною великих прикростей або нещасть: травм, автокатастроф, позбавлення працездатності, розпаду сім'ї, утрати духовних потреб і вольових рис людиною.

2. Алкоголізм в Україні.

Спиртні напої, перш за все вина, брага, винайдені людиною ще в стародавні часи для отримання насолоди та радісного настрою. Формула алкоголю (етанолу) С2Н50Н, а звичайного алкоголю (метилового або дерев'яного) - СНЗОН. Проте небезпека спиртних напоїв полягає в тому, що людина швидко звикає та зловживає ними і може стати алкоголіком. Надмірне споживання алкоголю знищує людину, руйнує Ті життя і призводить до трагічного кінця.

Алкоголізм вважається хронічним захворюванням, зумовленим безконтрольним і систематичним зловживанням спиртними напоями. Ця хвороба проявляється у фізичній та психічній залежності від алкоголю, соціальній деградації, паталогії внутрішніх органів, порушеннях обміну речовин, центральної і периферичної нервової системи. Алкоголізм призводить до психозів і негативно впливає на спадкоємність.

Алкоголь - небезпечна рідина, що може будь-яку людину «схопити за горло», якщо вона не контролюватиме себе, щоб не перейти межу.

Спиртні напої найчастіше споживають в країнах, де вирощують виноград, в північних країнах, а також там, де немає відповідного державного контролю над виробництвом і споживанням спиртних напоїв. Мандрівники та спостерігачі із Заходу зазначали, що п'янство було надзвичайно поширене в районах Російської імперії: Росії, Польщі, Україні, Литві.

Київський князь Володимир Великий у X столітті на зміну ідолопоклонінню запровадив християнство. Згідно з літописами, до нього зверталися представники мусульманства з пропозиціями запровадити в країні їх релігію. Але Володимир відмовився, оскільки в основі мусульманства лежить сувора заборона на вживання спиртних напоїв, а християнство не передбачає таких суворих обмежень. Проте, звичайно, не лише цей аргумент відіграв роль у поширенні християнства в нашій країні.

Українські та російські дослідники зазначають, що в таких країнах як Франція, Італія, Іспанія, Португалія кількість спиртних напоїв на душу населення в кілька разів вища, ніж в Україні. Проте факти свідчать, що в Україні споживання спиртних напоїв і алкоголізм є достатньо поширеним явищем. І якщо у Франції існує культура споживання алкоголю, виходячи з фізіології людини, про що свідчать назви «аператив», «дижестив» та інші, то в Україні такі поняття відомі небагатьом.

За даними Міністерства охорони здоров'я України і Державного комітету статистики, в нашій країні зареєстровано 800 тисяч людей з алкогольною залежністю. їх реальне число сягає 3 мільйонів, і ця кількість постійно зростає. Спостерігається високий процент смертності алкоголіків. В нетверезому стані здійснюється значна кількість злочинів та дорожньо транспортних пригод.

У відповідності до кримінального законодавства нетверезий стан людини під час здійснення злочинів є обтяжуючою обставиною, проте це не зупиняє осіб, які здійснюють кримінальні наказові вчинки. Введений державою акцизний збір на спиртні напої та алкогольні вироби, пов'язаний з підвищенням цін на них, не зупинив людей, які споживають алкоголь. Навпаки, він сприяє зубожінню осіб, які постійно вживають спиртне.

У статті 204 нового Кримінального кодексу України передбачено покарання за незаконне придбання, зберігання з метою збуту і збут підакцизних товарів (алкоголь, тютюнові вироби). Проте такий засіб це не зупиняє ні продавців, ні покупців алкоголю.

В сільській місцевості розповсюджено самогоноваріння, проте належна боротьба з цим явищем не ведеться.

В містах у великій кількості виникають кіоски, будки, павільйони, де алкогольну продукцію можна придбати вдень і вночі. Багато з них розташовані біля навчальних закладів - шкіл, інтернатів, чим користуються школярі, яким без всяких обмежень продають спиртне. Особливо згубно впливає на молодь розповсюдження спиртних напоїв в розважальних закладах, де спиртне продають, незважаючи на кількість та вік відвідувачів.

Нечесні урядовці видають патенти і дозволи на встановлення таких торговельних точок керуючись насамперед власними інтересами і сприяючи розповсюдженню та вживанню алкоголю. На «широку ногу» поставлена контрабанда спиртного, а фальсифікація спиртних напоїв стала досить розповсюдженим явищем, що приносить шкоду здоров'ю людей.

Проблема алкоголізму, зазначає головний нарколог Міністерства охорони здоров'я України Анатолій Вієвський, це проблема усіх європейських країн, а також північноамериканського суспільства. Тут споживається 76% від загальної кількості спиртного. Україна в цьому питанні не виняток. На 6 питущих чоловіків припадає 1 жінка. «За роки реєстрації до нас звернулося близько 700 тисяч людей і якась частина ще була знята з обліку. Вживання алкоголю набагато ширше зустрічається серед чоловіків, відповідно, й наслідків більше. Дуже реально померти від спиртного. Серед молодих людей проблем з алкоголем та наркотиками приблизно однаково, це пов'язано виключно з молодіжними стилями поведінки».

За минулий рік до анонімної спільноти алкоголіків лише в одному Львові приєдналося ще дві групи осіб. Наразі у місті лева діють 9 таких груп алкозалежних, розповідає місцева кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук.

Сьогодні від алкоголізму на Львівщині страждає дедалі більше людей: як жінок, так і чоловіків, як малозабезпечених, так і заможних. Свідченням цьому є бодай те, що цього року збільшилась кількість груп людей, які бажають позбутися алкогольної залежності. Загалом їх уже 9.

Назвати точну цифру осіб, які мають алкогольну залежність неможливо. Адже облік в диспансері не є показником ситуації. Оскільки більшість залежних відкуповуються від такого клейма, яке позбавляє їх права на водіння автомобілем, поїздки за кордон чи добру працю.

Тетяна Шмігіровська 25 років працює лікарем - наркологом, 5 з них займається приватною практикою. Щодня вона має по 3-4 виклики у Львові або ж в районах області. Лікар виводить своїх пацієнтів з запою, кодує, лікує методом так званого «Торпедо», це коли в організм вводяться ліки несумісні з алкоголем і дозволяють людині довший час не впадати в пиятику.

Лікар розповіла, що їй доводиться виводити зі стану запою різні категорії людей, і творчих, і прокурорів, і працівників СБУ, і суддів, і священиків, і підприємців, і працьовитих селян...Причини алкоголізму тисячі. Хтось сумує за своїми онуками, які мешкають за кордоном, хтось втратив працю, хтось з відчаю, що не може забезпечити родину, а хтось не розуміє, чому п'є. «По селах - катастрофа. Наразі зима, у селі робити нема чого. Люди сидять без грошей, проїдають те, що заробили влітку чи на заробітках, доїдають картоплю. У кожній хаті женуть самогонку. Зараз пиячитимуть ще більше. Передусім зростає безробіття, люди нереалізовані у роботі, у житті. Але усе ж таки потрібно дивитись глибоко в генетику. Усі наші погані звички, добрі, наші незвідані таланти, в тому числі й вади, передаються генетично. Якщо не передасться генетично з покоління в покоління, то через покоління обов'язково це виплине. У мене давно таке враження, що влада робить усе для того, щоб народ спивався. Таке враження, що діє правило чим менше людей, тим краще».

Одна з найважливіших причин алкоголізму в Україні, підсумовує лікар, це те, що люди в Україні почуваються нікому не потрібними, це дає поштовх до п'янок. Людей скрізь відштовхують, куди б вони не прийшли по допомогу.

Влада і політики безвідповідальні, оскільки завели людей у тупик. Однак така безвідповідальність і несправедливість, за словами Тетяни Шмігеровської, тяжко карається. Тому серед залежних від алкоголю дедалі більше стає політиків і представників влади або ж їхніх дітей.

Не реалізованість в особистому та професійному житті, проблеми на роботі або ж її відсутність, байдикування та лінощі - все це, на думку лікарів, затягує людей до чарки. Три роки поспіль намагається приборкати свій потяг до спиртного 50 річний водій Василь з Полтавщини. Спершу, каже він випивав з друзями за компанію, потім вже наодинці. «Від вечора до вечора збиралися після роботи й святкували закінчення робочого дня. Пиво, горілочку попивали, бо гроші були. А коли робота раптом зникла - пішов у запій. Щодня пляшечку винця дешевого випивав на старі дріжджі. Потім закодувався. Кожного кодування вистачало лише на декілька місяців». Щоправда, уже цілий рік чоловік тримається на власній силі волі без кодування.

Позбутися залежності від алкоголю можна

Бажання самої людини, її сила волі, піклування рідних і відчуття життєвої затребуваності - це основні ліки, щоб подолати алкоголізм, зауважує лікар - нарколог з 25- річним стажем Тетяна Шмігіровська. На її думку, економічними методами, як то здешевлення горілки, ситуацію не врятує. Пити будуть все рівно, але дешевий сурогат. «Ще гірше - будуть гнати самогонку, будуть розводити технічні спирти. Абсурд, коли дівчата на перерві п'ють пиво. Спочатку бідкаються, а потім не знають де лікуватися. У державній установі людина потрапляє на облік, чого вона категорично не хоче. Адже будучи на наркологічному обліку людина не може виїхати за кордон, влаштуватися на роботу чи керувати автомобілем».

Ті, хто прагне позбутися залежності від алкоголю лиш за допомогою медиків, грубо помиляються, переконує головний нарколог Міністерства охорони 3 України Анатолій Вієвський. Наприклад, сподіватися вилікуватися лише за допомогою так званої "детоксикації" (очищення організму від токсичних речовин) - наївно. «Токсикація - це лише підготовка, основний етап - реабілітація. Наразі вже дуже багато людей непогано реабілітовані по різним програмам, в першу чергу анонімні алкоголіки».

За статистикою, щороку в Україні реєструють близько 100 тисяч нових залежних від алкоголю. Хоча, як кажуть самі лікарі, насправді, їх вдесятеро більше. Крім цього, за даними Всесвітньої організації" охорони здоров'я, Україна стала лідером серед сорока країн Європи за кількістю підлітків, які регулярно вживають алкоголь.

1890 1900 1914 1924 1940 1950 1960 1980 2000 2010

Сьогодні рівень споживання алкоголю в Україні є одним із найвищих у світі і становить близько 20 літрів абсолютного спирту на душу населення за рік (офіційна статистика повідомляє про 12-13 літрів). Крім того, наше законодавство не визнає алкогольним виробом пиво, тим самими позбавляючи населення країни захисту від алкоголізації.

А тим часом алкобізнес не спить: за даними маркетингових досліджень міжнародної компанії Nielson Україна стала абсолютним лідером у списку найшвидше зростаючих ринків за обсягами продажу алкогольної продукції. У той час як в 2007 році глобальний алкогольний ринок виріс на 6%, показник росту вітчизняного ринку склав 43%. За перше півріччя 2008 року більше 450 мільйонів гривень утекло з кишень громадян України в зокрема компанії Nemiroff, а близько 715 мільйонів гривень — розчинилися в капіталі компанії «Союз-Віктан». Таким чином, населення власноруч оплачує своє винищення.

Як показують останні дослідження ВООЗ, Україна займає перше місце в світі по вживанню алкоголю серед дітей та молоді. 40% дітей у віці від 14 до 18 років вже залучені до систематичного вживання алкоголю, заборона ж продавати алкогольні «напої» особам віком до 18 років існує лише на папері. Армія алкогольних та тютюнових наркоманів постійно поповнюється, одурманюючі суміші невпинно поглинають нові покоління...

За інформацією головного психіатра-нарколога Київської області, заслуженого лікаря України Геннадія Зільберблата, кожен десятий українець, що вживає алкоголь, стає алкоголіком. За останні 10 років кількість осіб, що знаходяться в залежності тільки від пива, зросла в 10-12 разів.

Народ України стрімко наркотизується і самознищується, і надії, що цей процес зупиниться або принаймні сповільниться сам по собі — безпідставні. За даними кафедри психіатрії Національної медичної академії післядипломної освіти ім. Шулика в Україні 30% чоловіків віком від 25 до 50 років залежні від алкоголю.

В Україні офіційно зареєстровані та поставлені на наркологічний облік 700 тисяч осіб (точна кількість залежних від алкоголю невідома, оскільки її важко встановити). За словами Г. Зільберблата, коли говорять про вплив алкоголю, в тому числі на міжнародному рівні, такий термін як «зловживання» взагалі не використовується, оскільки фахівці оперують лише поняттям «споживання алкоголю».

Здоровій, тверезій людині властиво невпинно прагнути нових здобутків у своєму фізичному та духовному розвитку. Замість цього нас з дитинства позбавляють права вибору між вживанням алкоголю та свідомим тверезим життям. Ледве не з пелюшок діти змушені спостерігати обряди «культурного вживання» загадкової рідини, а ось здоровим, тверезим традиціям їх ніхто не навчає! А всі розмови, що точаться навколо цього, підступно переводяться на «норми» вживання отрути — скільки вважати шкідливим, а скільки — «культурним».

Спокусити людину алкоголем — найлегший спосіб позбавити її можливості задуматися над своїм розвитком, не кажучи вже про досягнення в ньому нових, неперевершених результатів. Це найпростіший спосіб запустити механізм деградації не тільки якоїсь окремої особистості, але й усього суспільства в цілому.