Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

задачі дозаліку

.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
287.74 Кб
Скачать

Відповідь: Якщо ген локалізований в Х хромосомі, це означає, що дане захворювання успадковується зчеплено зі статтю. Якщо хворий батько, то усі його сини будуть здорові, а доньки народяться хворими на гіпофосфатемію (вітамін D-резистентний рахіт). Тому у цій сімї усі дівчатка будуть народжуватися хворими.

19. У матері резус-позитивна кров І група, у батька резус-негативна кров IV групи. Батьки матері мали резус-позитивну кров. Чи успадкують діти групу крові батьків? Чи може тут бути конфлікт за резус-фактором?

Розв’язання

Р. І0І0Rh+Rh+х ♂ІАІВRh-Rh- Г.I0 Rh+ ІА Rh-, Iв Rh-

F1 ІАІ0 Rh+ Rh-; IВI0 Rh+ Rh-

Відповідь: Діти не успадкують групи крові батьків. Можливі групи крові у дітей: ІІ і ІІІ. Конфлікту за резус-фактором не буде.

20. У матері резус-негативна кров IV група, у батька резус-позитивна кров III групи. У брата батька також резус-позитивна кров III групи. Чи успадкують діти групу крові батьків? Чи може тут бути конфлікт за резус-фактором?

Розв’язання:

Р. ІАІВRh-Rh- х ♂ІВІВRh+Rh+ Г. IА Rh- , IВ Rh- ІВ Rh+,

F1 ІАІВ Rh+ Rh-; IВIВ Rh+ Rh-

Відповідь: Можливі групи крові у дітей: ІІІ резус плюс (IВIВ Rh+ Rh-) та ІV резус плюс (ІАІВ Rh+ Rh-). Діти групи крові успадковують, але не успадковують резус належність. Конфлікт за резус-фактором можливий.

21. У матері резус-негативна кров IV групи, у батька резус-негативна кров III групи. У брата батька також кров III групи. Відомо, що жінка гомозигота за другою групою крові. Чи успадкують діти групу крові батьків? Чи може тут бути конфлікт за резус-фактором?

Розв’язання:

Р. ІАІВRh-Rh- х ♂ІВІВRh-Rh- Г. IА Rh- ,IВRh- IВRh-

F1 ІАІВ Rh- Rh- , ІАІВ Rh- Rh-

Відповідь: У дітей данного подружжя може бути тыльки четверта группа крові з негативним резусом. Конфлікту за резус-фактором не буде.

22. У пологовому будинку виникла пожежа, після якої під час евакуації переплутали дітей, а це з'ясувалося через багато років. У батька хлопчика III группа, резус позитивний, а у матері — ІІ резус позитивний; у самого хлопчика IV. Які генотипи повинні бути у справжніх батьків.

Розв’язання

Р. ІАІАRh+Rh+ х ♂ІВІВRh+Rh+ Г.IА Rh+ IВ Rh+

F1 ІАІВ Rh+ Rh+

Відповідь: Генотипи справжніх батьків ІАІАRh+Rh+ х ♂ІВІВRh+Rh+.

23. Для присудження аліментів намагаються встановити батька дитини. У новонародженої дівчинки позитивний резус, II група крові (Rh+ Rh- ІАІА). У мами дитини четверта группа крові резус позитивний. Підозрюється чоловік у якого резус-позитивна кров ІІ групи (Rh+ Rh- ІАІА ). Чи можна точно сказати, що цей чоловік є батьком цієї дівчинки? Що ще слід зробити для розв'язання цього питання?

Розв’язання

Р. ІАІВRh+Rh+х ♂ІАІАRh+Rh- Г.IАRh+ , IВ Rh+ ІА Rh+, IА Rh-

F1 ІАІА Rh+ Rh+; ІАІА Rh+ Rh-; IАIВ Rh+ Rh- , ІАІВ Rh+ Rh-;

Відповідь: Підозрюваний чоловік може бути батьком даної дівчинки. Для встановлення батьківства можна додатково провести ДНК-діагностику.

24. У чоловіка за системою АВО — І група крові, резус позитивний (чоловік гомозигота за резус-належністю). У жінки за системою АВО — IV група крові, резус негативний. Напишіть усі можливі генотипи дітей. Чи може тут бути конфлікт за резус-фактором?

Розв’язання

Р. ІАІВRh-Rh- х ♂І0І0Rh+Rh+ Г. IАRh- , IВ Rh- І0 Rh+

F1 ІАІ0 Rh+ Rh-; ІВІ0 Rh+ Rh-

Відповідь: Генотипи дітей: ІАІ0 Rh+ Rh-; ІВІ0 Rh+ Rh-. Резус-конфлікт можливий.

25. У матері ІІ група крові резус-плюс (мама гетерозигота за группою крві і резус-належністю), у батька – IV група резус-мінус. Чи можуть діти успадкувати групу крові одного із своїх батьків? Чи може бути конфлікт за резус-фактором.

Розв’язання

Р. ІАІ0Rh+Rh- х ♂ІАІВRh-Rh-Г. IАRh+,I0Rh+,IАRh-,I0Rh- ♂IАRh-, IВRh-

F1 IАIАRh+ Rh- , IАI0Rh+ Rh- ,IАIАRh- Rh- ,IАI0Rh- Rh- , IАIВRh+ Rh- , IВI0Rh+ Rh- , IАIВRh- Rh- , IВI0Rh- Rh-

IАRh-,

IВRh-

IАRh+,

IАIАRh+ Rh-

IАIВRh+ Rh-

I0Rh+,

IАI0Rh+ Rh-

IВI0Rh+ Rh-

IАRh-,

IАIАRh- Rh-

IАIВRh- Rh-

I0Rh-

IАI0Rh- Rh-

IВI0Rh- Rh-

Відповідь: Генотипи дітей: IАIАRh+ Rh- , IАI0Rh+ Rh- ,IАIАRh- Rh- ,IАI0Rh- Rh- , IАIВRh+ Rh- , IВI0Rh+ Rh- , IАIВRh- Rh- , IВI0Rh- Rh-

Резус-конфлікту не буде.

26. Кучеряве волосся та полідактилія — це ознаки, які у людини успадковуються за автосомно-домінантним типом. Гени, які їх зумовлюють, локалізовані в різних парах гомологічних хромо­сом. У дружини з цих ознак є лише кучеряве волосся, а у її чоловіка полідактилія. Відомо, що у матері чоловіка була полі­дактилія. Яка ймовірність народження кучерявої дитини з полідактилією, якщо бабуся матері мала пряме волосся?

А – кучеряве волосся

а – пряме волосся

В - багатопалість

в - норма

Хід рішення:

Р. Аавв х ♂ааВв

Г. Ав, ав аВ, ав

F1 АаВв; Аавв; ааВв; аавв

дитина з кучерявим волоссям

та полідактилією — 25 %

F1 -?

Відповідь: імовірність народження дитини з кучерявим волоссям та полідактилією — 25 %.

27. У батька — багатопалість, у матері — гемералопія. Полідатилія і гемералопія — автосомно-домінантні ознаки. Яка ймовірність народження в сім'ї здорових дітей? Відповідь обґрунтувати.

А — полідактилія

а — норма

В — гемералопія

в — норма

Хід рішення:

Р. ааВв х ♂Аавв

Г. аВ, ав Ав, ав

F1 АаВв; ааВв; Аавв; аавв

здорові діти — 25 %

F1 -?

Відповідь: імовірність народження здорових дітей — 25 %.

Обґрунтування: здорові діти можуть народитися, якщо батьки гетерозиготні за патологічними генами. Це дигібридне схрещування; закон "чистоти" гамет.

28. Глухонімота має кілька різних спадкових форм, які визнача­ються генами, що мають автосомно-домінантне успадковування. При яких генотипах батьків імовірність народження здорових дітей може становити 25 %, якщо у батьків різні форми глухонімоти? Відповідь обґрунтувати.

А —глухонімота

а — норма

В — глухонімота

в — норма

Хід рішення:

Р. Аавв х ♂ааВв

Г. Ав, ав аВ, ав

F, АаВв; Аавв; ааВв; аавв

F1 -?

Відповідь: генотипи батьків — Аавв, ааВв.

Обґрунтування: дигібридне схрещування, закон «чистоти» гамет.

29. У дорослих різні форми сліпоти мають автосомно-рецесивний типи успадковування. В яких ви­падках у сліпих батьків народжуються лише здорові діти? Від­повідь обґрунтувати.

а — сліпота

А — норма

В — норма

в — сліпота

Хід рішення:

Р. ааВВ х ♂ААвв Г. аВ Ав

F1 АаВв

F1 -?

Відповідь: 100-відсоткова ймовірність народження здоро­вих дітей.

Обґрунтування: якщо батьки сліпі, але хвороба спричи­нена різними рецесивними генами, а за другим домінантним ге­ном вони гомозиготи, то їхні діти будуть мати нормальний зір. Дигібридне схрещування, закон "чистоти" гамет.

30. У дорослих різні форми глухонімотити мають автосомно-рецесивний та автосомно-домінантний типи успадковування. В яких ви­падках у глухонімих батьків народжуються лише здорові діти? Від­повідь обґрунтувати.

А — глухонімота

а — норма

В — норма

в — глухонімота

Хід рішення:

Р. аавв х ♂АаВВ Г. ав АВ, аВ

F1 АаВв, ааВв

F1 -?

Відповідь: У даного подружжя не можуть народжуватися лише здорові діти. Обґрунтування: Дигібридне схрещування, закон "чистоти" гамет.

31. Шизофренію зумовлюють два незчеплені автосомно-рецесивні гени. У здорових чоловіка та жінки народилася хвора донька. Яка ймовірність народження в цій родині здорових дітей, якщо у кожного з батьків є гени тільки однієї з форм шизофренії? Відповідь обґрунтувати.

А — норма

а — шизофренія

В — норма

в — шизофренія

Хід рішення:

Р. АаВВ х ♂ААВв Г. АВ, аВ АВ, Ав

F1 ААВВ, ААВв, АаВВ, АаВв

F1 -?

Відповідь: Якщо гени автосомно-рецесивні, а бать є носіями різних форм шизофренії, то усі діти будуть народжуватись здоровими, але 75 % з них будуть носіями однієї з хвороби.

32. У подружжя народилося четверо дітей, усі вони мають кучеряве волосся та карі очі. Мати жінки має кучеряве волосся, а батько — пряме. У батька чоловіка — карі очі, у матері — блакитні. Які генотипи мають чоловік та жінка, якщо кучерявее волосся та карі очі — це домінантні ознаки? Написати хід схрещування та обґрунтувати відповідь.

А — кучеряве волосся

а — пряме волосся

В — карі очі

в — блакитні очі

Хід рішення:

Р. АаВВ х ♂ААВв Г. АВ, аВ АВ, Ав

F1 ААВВ, ААВв, АаВВ, АаВв

Р -?

Відповідь: З умови задачі ми з’ясували, що жінка гетерозигота за ознакою волосся, а чоловік гетерозигота за ознакою кольору очей. Якщо усі діти успадкували домінантні ознаки, це означає, що за іншою ознакою їхні батьки гомозиготи. Отже генотип жінки АаВВ, а генотип чоловіка ААВв

33. У дівчини чорне волосся. Вона одружилася з чоловіком, у якого світле волосся і короткозорість. Мати чоловіка мала чорне волосся та страждала на короткозорість. Чорне волосся та короткозорість у людини успадковуються як автосомно-домінантні ознаки. Яка ймовірність народження у молодого подружжя дитини з нормальним зором?

А — чорне волосся

а — світле волосся

В — короткозорість

в — нормальний зір

Хід рішення:

Р. ААвв х ♂ааВв Г. Ав аВ, ав

F1 ААВв, Аавв

F1 -?

Відповідь: Ймовірність народження дитини з нормальним зором у цього подружжя становить 50%.

34. У людини короткозорість (М) домінує над нормальним зором (м), а карі очі (В) над блакитними (в). Одна дитина короткозорих батьків має блакитні очі і нормальний зір. Встановіть генотипи всіх трьох членів цієї сімї.

Розв’язання:

М — короткозорість

м — нормальний зір

В — карі очі

в — блакитні очі

Хід рішення:

Р. МмВв х ♂МмВв Г. МВ, Мв, мВ, мв

♂ МВ, Мв, мВ, мв

F1 ммвв

F1 -?

МВ

Мв

мВ

мв

МВ

ММВВ

ММВв

МмВВ

МмВв

Мв

ММВв

ММвв-

МмВв

Ммвв

мВ

МмВВ

МмВв

ммВВ

ммВв

мв

МмВв

Ммвв

ммВв

ммвв

Відповідь: Генотипи батьків МмВв х ♂МмВв, генотип дитини F ммвв.

35. У людини короткозорість (М) домінує над нормальним зором (м), а карі очі (В) над блакитними (в). Блакитноокий короткозорий чоловік, мати якого мала нормальний зір, одружився з кароокою жінкою з нормальним зором. Встановіть генотипи дітей цього подружжя, якщо батьки жінки мають також карі очі.

Розвязання:

М — короткозорість

м — нормальний зір

В — карі очі

в — блакитні очі

Хід рішення:

Р. Ммвв х ♂ммВВ Г. Мв, мв мВ

F1 МмВв, ммВв

F1 -?

Відповідь: Можливі генотипи дітей цього подружжя: МмВв, ммВв

36. У людини короткозорість (М) домінує над нормальним зором (м), а карі очі (В) над блакитними (в). Блакитноокий короткозорий чоловік, мати якого мала нормальний зір, одружився з кароокою жінкою з нормальним зором. Перша дитина від цього шлюбу – кароока короткозора, друга – блакитноока короткозора. Встановіть генотипи батьків і дітей цього подружжя.

Розвязання:

М — короткозорість

м — нормальний зір

В — карі очі

в — блакитні очі

Хід рішення:

Р. Ммвв х ♂ммВв Г. Мв, мв мВ, мв

F1 МмВв, Ммвв, ммВв, ммвв

F1 -?

Відповідь: Генотипи батьків:Ммвв х ♂ммВв Можливі генотипи дітей цього подружжя: МмВв, Ммвв, ммВв, ммвв