Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальне релігієзнавство (Докаш. В. І.) 2012.docx
Скачиваний:
191
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
583.47 Кб
Скачать

7.1. Неохристиянство

До цього класу належать релігійні течії, що виникли в рамках традиційного християнства з метою приведення його до вимог часу. Ці течії ґрунтуються на Біблії як на основному віросповідному джерелі і на особі Ісуса Христа як на центральній постаті своїх релігійних доктрин. Вони критикують ортодоксальне християнство за відхід від первісних традицій; оголошують свою церкву виключно істинним, відроджувальним рухом євангельського християнства, навіть месіанським у спасінні Христової віри, Послідовники досконало володіють текстом Біблії з дозволом її вільного прочитання та власної інтерпретації. Ці інтерпретації підносяться до рангу віросповідних джерел (додаткові писання, одкровення), часом авторитетніших за Біблією. Для них характерне визнання Ісуса Христа нарівні зі своїм лідером - керівником церкви, який вважається пророком, посланцем Бога.

Церква Ісуса Христа святих останніх днів (мормони)

Церква Ісуса Христа святих останніх днів заснована в США в 1830 р. Йосипом Смітом. Затвердженням Йосипа Сміта, у 1827 р. воскреслий із мертвих останній із Нефійських істориків Мороній вручив йому літописи Книги Мормона (звідси назва церкви), як це було передбачено Господом для «останніх днів» через Його стародавніх пророків. Згідно зі вченням мормонів, їх засновник - Йосип Сміт одержав від трьох апостолів - Петра, Якова та Іоанна владу діяти від імені Христа. А оскільки Ісус Христос обіцяв в недалекий час до свого приходу відновити церкву, втрачену після його розп'яття, то вони вважають, що цією відновленою церквою є якраз їхня церква і що вони є спадкоємцями традицій пророків. Мормони вважають себе обраними богом людьми і сподіваються на щасливий кінець свого життя. Вірять у дар «іномовлення» та його тлумачення, в можливість побудови Сіону на американському континенті. Визнають 4 обряди: хрещення через занурення у воду по досягненні 8-річного віку, рукопокладання, шлюб у двох різновидах - земний і вічний, причащання хлібом і водою. Вони визнають, але у своєрідному трактуванні, Святу Трійцю, викупну жертву Христа, спасіння і Месію. Щастя, на їх думку, до людини приходить не через стражданні і постійну спокуту, а через земні діяння. Послідовники мормонів не палять, не вживають алкоголь, чай, каву, наркотики.

Церква мормонів має струнку ієрархічну організацію. Очолює її президент, котрий вважається пророком. Він керує громадами за допомогою 12 апостолів, а також кворуму сімдесяти, керуючого єпископату та патріарха церкви. Вся влада в церкві перебуває в руках священиків мормонів. Віроповчальні засади церкви викладені в «Книзі мормона», писаннях Сміта «Вчення і заповіти», «Дорогоцінна перлина», які включаються в мормонський канон. Церква має свій Символ Віри.

Символ Віри церкви Ісуса Христа святих останніх днів:

  1. Ми віримо у вічного Бога-Отця, в Сина Його, Ісуса Христа, і у Святого Духа.

  2. Ми віримо, що люди будуть покарані за свої власні гріхи, а не за гріхи Адама.

  3. Ми віримо, що через Викуплення Христа все людство може бути спасення дотримуючись законів і таїнств Євангелія.

  4. Ми віримо, що основними законами і обрядами Євангелія є; перше - віра в Господа Ісуса Христа; друге - покаяння; третє - хрещення через занурення у воду для відпущення гріхів; четверте - рукоположення для дарування Святого Духа.

  5. Ми віримо, що людина повинна бути покликана Богом через одкровення і рукопокладання тих, хто наділений владою, щоб проповідувати Євангеліє і виконувати обряди його.

  6. Ми віримо в той самий устрій, який існував у первинній Церкві, а саме; в апостолів, пророків, пасторів, учителів, євангелістів і т. ін.

  7. Ми віримо в дар мов, у пророцтво, одкровення, видіння, зцілення, в тлумачення мов і т. д.

  8. Ми віримо, то Біблія - слово Боже, оскільки вона перекладена правильно; ми також віримо, що Книга Мормона є Словом Божим.

  9. Ми віримо в усе, що відкрив Бог, у все, що Він нині відкриває, і ми віримо, що Він ще відкриє багато великих і важливих речей, що стосуються Царства Божого.

  10. Ми віримо у справжнє об'єднання Ізраїлю і у відтворення десяти колін, в те, що Сіон (Новий Єрусалим) буде заснований на Американському континенті і що Христос буде особисто царювати на землі, і що земля оновиться і отримає свою райську красоту.

  11. Ми заявляємо за собою право поклонятися всемогутньому Богу відповідно до нашої совісті і надаємо всім людям те ж право; нехай вони поклоняються так, як їм забагнеться, де кому забагнеться.

  12. Ми віримо у підкорення правителям, президентам, урядам і державним службовцям, шануючи і підтримуючи Закон.

  13. Ми віримо, що повинні бути чесними, правдивими, непорочними, доброзичливими, високоморальними і робити добро всім людям; воістину ми можемо сказати, що дотримуємося настанов Апостола Павла. Ми багато витримали і сподіваємось, що зможемо витримати все. Якщо що-небудь доброчинне, прекрасне, гідне поваги або похвали - ми прагнемо до всього цього.

Основний центр мормонів - м. Солт-Лейк-Сіті (США, Юта). Загальна кількість членів у більш як 150 країнах складає понад 10 млн. В Україні діє 57 громад.

Новоапостольська церква виникла в Англії у 1832 році як результат релігійного руху за відродження первісного вчення Христа. Центром церкви є Цюріх (Швейцарія). В ієрархії Новоапостольської церкви існують такі духовні звання (служіння): першоапостол, окружний апостол, апостол, єпископ, окружний староста, окружний євангеліст, пастор, євангеліст, священик, диякон, молодший диякон, парафіянин. Першоапостол займає важливе становище в новоапостольській церкві. Він є найвищою інстанцією у всіх справах. Вірні вбачають у ньому намісника Господа на Землі, Апостол у перекладі з грецької означає «посланець», «уповноважений посланець». Церковні служителі - єпископ, староста, пастор і проповідник не є штатними і ведуть безоплатно богослужіння, окрім своєї професійної діяльності. Новоапостольці визнають три таїнства як обряди; хрещення водою, закарбування Святим Духом, причастя. Якщо Святе хрещення водою і Святе причастя можуть здійснювати в храмі священнослужителі за завданням апостола, то Святе закарбування, тобто хрещення Святим Духом, а відтак прилучення до членів Новоапостольської церкви - лише апостол. Він же здійснює ординацію священнослужителів на певні види діяльності. Традиційним одягом священнослужителів є чорний костюм і біла сорочка. Богослужіння в новоапостольських храмах складається з вступної молитви, проповіді Слова Божого, виконання таїнств і заключної короткої молитви. Супроводжується богослужіння грою органу і співом гімнів. Основою віри новоапостолів є Біблія. Основні положення віровчення такі:

        1. Я вірю в Бога Отця, всемогутнього творця неба і землі. Я вірю в нашого Господа Ісуса Христа, єдинородного Сина Божого, Зачатого від Духа Святого, народженого від Діви Марії, який страждав при Понтії Пілаті, був розіп'ятий, помер, воскрес із мертвих, вознісся на небо і сидить по правиці Бога, всемогутнього Отця, звідки повернеться знов.

        2. Я вірю в Духа Святого, святу Апостольську церкву, в громаду Святих, у прощення гріхів, у воскресіння мертвих і у вічне життя.

        3. Я вірю, що Господь Христос правитиме своєю церквою через живих апостолів аж до свого повернення, що він послав і продовжує посилати своїх апостолів, щоб вони виконували його доручення повчати людей, відпускати їм від його імені гріхи і святити їх водою і Святим Духом.

Я вірю, що всі священнослужителі Христової церкви призначаються і освячуються лише апостолами і що з Христовим апостольством пов'язані всі дари і сили, озброївшись якими, громада стає видимим посланцем Христа.

  1. Я вірю, що Святе хрещення водою є невід'ємною частиною Другого народження і що завдяки цьому хрещений наділяється правом отримати печать Духа Святого. В такий спосіб укладається союз доброї совісті з Богом.

  2. Я вірю, що обряд Святого причащання започаткований самим Господом Христом у пам'ять про принесену Ним вселенську жертву.

  3. Я вірю, що хрещені Святою водою повинні прийняти Святого Духа через покладання рук апостола, щоб прилучитися до сім'ї дітей Божих і тим самим стати часткою плоті Христової.

  4. Я вірю, що Господь Ісус повернеться на Землю, як і вознісся на небо.

  5. Я вірю в те, що зобов'язаний проявити послух до світської влади, наскільки це не суперечить законам Божим.

Офіційним символом (емблемою) Новоапостольської церкви є високий прямий хрест на фоні Сонця, що повстає над хвилями водяної поверхні.

Новоапостольська церква, за її статистикою, нараховує понад 60 тис. парафій майже у 200 країнах при кількості послідовників близько і млн. Парафії церкви певної" країни чи регіону утворюють апостольський округ, яким керує окружний апостол.

В Україні нині функціонує 59 громад; утворено апостольські округи з центрами в Києві, Харкові, Одесі, Львові, Запоріжжі, які патронуються певними округами Німеччини і Швейцарії. Громади Новоапостольської церкви діють майже а усіх областях України, але найбільш активні вони в Києві та Харкові В Києві в 1995 році ними побудована єдина в Україні культова споруда в Березняках. Церква видає журнал , «Наша сім'я».

Харизматичні громади складають особливу групу НРТ, віровчення яких дуже близьке до протестантського, особливо до п'ятидесятницького.

Назва течії походить від поняття «харизма» (від грецьк. - милість, благодать, Божий дар), що означає наділеність якоїсь особи (харизматичного лідера - пророка, проповідника, вождя, політичного діяча) особливими якостями надприродності, винятковості, непогрішимості, святості в очах прибічників чи послідовників. Харизматичний рух зародився в США (штат Канзас) в 1901 р. в середовищі п'ятидесятників, від яких взяв догмат про «хрещення Святим Духом» і такий елемент культу як «глосолалія» (розмова на іномовах). Засобом досягнення «говоріння на інших мовах» (незнайомих, таємничих, ангельських) під впливом Духа Святого є колективна молитва, що вводить віруючого у стан крайньої екзальтації або трансу. «Говоріння на мовах» вважається кульмінаційним моментам хрещенням Духом Святим, свідоцтвом його живої присутності у молитовному зібранні, актом безпосередньої їх зустрічі з Богом, проявом Божої благодаті. Тому «хрещення Духом Святим» є центральним догматом і кульмінаційним пунктом релігійного життя харизматів, які головним чином орієнтуються на третю іпостась Бога - на Святий Дух. Харизмати вважають, що харизму може отримати кожен хрещений при спілкуванні зі Святим Духом. Головне - правильно молитися. А тому молитовна практика оволодіння цією «особливою» молитвою є одним із найважливіших моментів релігійного життя харизматів. Дев'ять дарів Святого Духа, які можна отримати, харизмати класифікують за троїстим принципом: дари одкровення - мудрість, знання, умінні розрізняти духів; дари сили - віра, чудотворіння, зцілення; дари мови - пророцтво, говоріння на інших мовах (глосолалія), тлумачення іномов. Остання група дарів вважаться найбільш доступною і розповсюдженою. «Прийняття Святого Духа» або «хрещення Святам Духом», як і говоріння нарізних мовах - свідоцтво «богообраності». Вчення про прославлення Бога є основою культової практики харизматів. Харизмати не мають єдиного віроповчального джерела, єдиного авторитету чи катехизису. Їхнє віровчення опирається на священний текст: Дії апостолів (2. 2-4; 8.14-20; 9. 17-18; 10.44-46; 11. 15-17); І Послання до Коринтян ап. Павла (12. 7-13; 12. 27-28); Євангелія від Матвія (3.11), від Івана (20.22). Поширена теологічна доктрина «Повного Євангелій», яка вимагає, щоб кожний віруючий у своєму житті певною мірою повторив життя Сина Божого.

Загальні молитовні збори проводяться, як правило, у великих орендованих приміщеннях. У харизматичних церквах майже не використовується символіка. Одним із основоположних принципів організації є сімейна («домашня») церква. Харизматичні церкви здебільшого працюють «за місцем проживання», що є одним із чинників їх швидкого зростання. Очолює громаду пастор. Він організовує життя громади, проводить недільні молитовні зібрання. його відсутність цю роботу проводить «лідер прославлення». Громади харизматичного толку в середньому нараховують 300-400 чол., більшість з яких - жінки. Сьогодні це одна із деномінацій, що розвивається найбільш динамічно.

За даними Державного комітету у справах релігії, в Україні у 2004 році діяло 1112 харизматичних громад (23 % всіх протестантських громад), з яких 481 підпорядковувалася Церкві Повного Євангелія, 34 громади входять до складу Церкви Живого Бога (Вінницька, Львівська, Закарпатська області з центром у Мукачевому). Мережа громад харизматів має сталу тенденцію до зростання - з 27 у 1992 р. до 1112 – 2004 рік. Найбільш поширений харизматичний рух у Південно-Східному регіоні.