Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальне релігієзнавство (Докаш. В. І.) 2012.docx
Скачиваний:
188
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
583.47 Кб
Скачать

Баптизм

Баптизм (від грецьк. baptize - занурювати, хрестити у воді) - протестантський напрямок, що виник внаслідок розвитку пуританізму. На початку XVII ст. в Англії незалежно один від одного виникають два різновиди баптизму. Англійські індепенденти (незалежні сепаратисти), які переселилися в Амстердам, повернулися І назад в Англію й утворили в 1609 р. першу общину загальних баптистів, що поділяла погляди арміанців. Але цей різновид не одержав домінуючого становища і в 1638 р. в Англії виникла община часткових (партикулярних) баптистів, яка поділяла кальвіністську доктрину визначеності.

Баптисти найбільш послідовні в проведенні в життя протестантських принципів, вимогливі щодо поглядів і поведінки своїх послідовників. Хрещення в баптизмі проводиться не над дітьми, а над дорослими. Членами Церкви вважаються «заново народжені» дорослі, які свідомо прийняли водне хрещення. Єдиним джерелом віровчення є Біблія (насамперед її Новий Заповіт). У проповідницькій діяльності на перший план виходять морально-повчальні теми. Головний принцип - жити в світі, але бути не від світу, повністю віддаватися «небесному жениху» - Ісусу Христу. Надто привабливим є дотриманим баптистами простих норм моралі (взаємна підтримка і допомога, відмова від алкоголю, лихослівні та ін.), Баптизм проголошує, що особисте спасіння досягається шляхом віри у «викупну жертву Ісуса Христа». Дотримуючись принципу «загального священства» і визнаючи можливість безпосереднього спілкування віруючих із Богом через молитву, баптизм заперечує духовенство як посередника між віруючими і Богом. Послідовники баптизму не визнають святих, мощей, ікон, чернецтва, церковних таїнств. Вони визнають лише так звані двунадесяті християнські свята, хоча і не святкують їх. Специфічними світами баптизму є день жнив і день єдності. Обряди водного хрещення і причащання (хлібопереломлення) баптисти розглядають як символічні акти.

Церква баптистів — це самоуправна община. Общинами керують виборні пресвітери. Баптизм приділяє особливу увагу проповід­ницькій діяльності. Зібрання проходять 2-3 рази на тиждень. Віровчення баптистів із часом змінювалося. В результаті відбувся його поділ на ряд самостійних течій - Баптистів-арміан, Баптистів-реформістів, Баптистів 7 дня, Баптистів вільної волі, Древніх баптистів, Баптистів шести положень та ін.

Через переслідування у своїй країні баптисти змушені були емігрувати в США. В 1639 р. Індепендент Роджер Уільямс заснував там першу общину баптистів. «Велике пробудження» американського баптизму наступило в XVIII ст. Згодом він став відігравати провідну роль у Всесвітньому союзі баптистів, центр якого знаходиться у сіла. Общини баптистів є майже у всіх країнах Європи. Нині в світі нараховується близько 80 млн. Баптистів. Баптистська організація володіє великим капіталом, має свої університети, видавництва, пресу, місіонерські товариства тощо. В 1884 р. Утворюється Союз російських баптистів, до якого входили також українські баптисти.

Православна церква, спираючись на допомогу державних органів, всіма засобами боролась проти баптизму. Баптисти не сприйняли Жовтневу революцію 1917 р. Вони виступили з ідеєю «революції духу». З часом баптизм перейшов на позиції лояльності щодо радянської влади. Вже в 1927 р. Союз баптистів нараховував близько 500 тис. Членів. Переслідування і репресії 20-30-х рр. Призвели до саморозпуску Союзу. В 1942 р. Організаційна діяльність баптистів відновилася. В 1944-1945 рр. Відбулося об'єднання баптистів, євангельських християн і християн віри євангельської, утворення єдиної організації Євангельських християн-баптистів (ЄХБ). Друкованим органом ЄХБ став журнал «Братский вестник».

Баптистська церква в Україні - добре організована християнська течія. Чисельність її членів постійно зростає. Перші баптисти, з числа німецьких поселенців, які дотримувалися осібного (партикулярного) баптизму, були охрещені на річці Інгул (1864 р.) В Єлизаветградському повіті Херсонської губернії. У 1867 р, у селах Карлівка і Любомирка того ж повіту ними були організовані перші баптистські громади. Виникненню баптистських громад у Таврійській губернії передувала діяльність у селах Ново-Василівка та Астраханка Бердянського повіту новомолокан, які ще йменували себе євангельськими християнами. Згодом баптистські громади виникли у Волинській, Київській, Подільській, Полтавській та Чернігівській губерніях. Після маніфесту 1905 р. Та інших царських указів почалася легалізація євангельських і баптистських церков. Однією з перших у 1907 р. Була зареєстрована київська громада по вірі хрещених християн євангельського сповідання. В 1908 р. У Києві відбувся Всеросійський з'їзд баптистів. Того ж року на з'їзді в Катеринославі І. Проханов заснував Всеросійський союз євангелістів. У перші роки після Жовтневої революції 1917 р. Євангельсько-баптистський рух в Україні значно активізувався. У жовтні 1918 р. В Києві відбувся перший Всеукраїнський з'їзд 6аптистів, з благословення якого розгорнулася активна місіонерсько-євангелізаційна робота. В травні 1921 р. В Єлизаветграді відбувся другий Всеукраїнський з'їзд баптистів, на якому засновано Всеукраїнський союз баптистів з центром у Києві. З кінця 20-х рр. Діяльність Союзів баптистів та євангельських християн була заборонена. Тільки пішім війни почалося відродження євангельсько-баптистського руху в Україні. Згідно з даними Всесоюзної Ради ЄХБ, наприкінці 50-х рр. В Україні проживало 75% всіх членів церкви. З 1961 р. В церкві ЄХБ розпочався розкол і була створена фактично паралельна баптистська організація, яку з 1965 р. Очолювала Рада Церков ЄХБ (РЦ ЄХБ). Із середини 70-х рр. У церкві ЄХБ пожвавилася духовна робота, кризові явища поступово долалися.

Нині євангельсько-баптистський рух в Україні на піднесенні. Споруджуються нові та реставруються старі культові приміщення. Постійно зростає кількість релігійних громад. Активно ведеться євангелізаційна робота серед різних верств населення. Сучасні баптисти опікуються питаннями розбудови Української держави, відродження духовної культури народу. Баптизм є найбільшою протестантською течією, яка складає 40 % від загальної чисельності всіх протестантських спільнот. Найчисельніша та найавторитетніша деномінація в баптизмі - Всеукраїнський Союз Об'єднань Євангельських л. Християн-Баптистів (ВСО ЄХБ). В Україні також діють громади Ради Церков Євангельських Християн-Баптистів (РЦ ЄХБ), незалежні громади ЄХБ та громади євангельських християн.

Всеукраїнський союз об'єднань євангельських християн-баптистів (ВСОЄХБ) - одна з найбільших протестантських релігійних організацій України (у минулому - Союз ЄХБ України). Назву одержав на 22-му з'їзді ЄХБ України (Київ, лютий, 1994 р.), має статус. Керівний орган – Рада ВСОЄХБ, до складу якої входять і старші обласні пресвітери. Президентом ВСОЄХБ нині є пастор Г. Комендант. Тривалий час українських баптистів очолював пастор Я. Духонченко. Деномінація мас у своєму складі 25 управлінь, 2367 релігійних громад, якими опікуються 2818 священнослужителів. Союз має 40 навчальних закладів, 18 періодичних видань.

Основні друковані органи: журнали «Вестник истины», «Євангельська нива», газети «Християнське життя» (Київ), «Слово веры» (Донецька обл.), «Жизнь и вера» (Автономна Республіка Крим), альманах «Богомыслие» (Одеса). Масовим тиражем українською мовою ВСО ЄХБ видрукувала Новий Заповіт, Біблію для дітей, нотний збірник «Євангельська пісня» та іншу релігійну літературу. Підготовка служителів культу ведеться в Київській та Одеській духовних семінаріях, біблійних інститутах у Вінниці, Дніпропетровську, Києві, Рівному та Чернівцях, біблійній школі в Одесі, ВСО ЄХБ підтримує добрі стосунки зі своїми одновірцями США, Канади, Німеччини, Швеції та інших країн. Входить до складу Всесвітнього союзу баптистів, Європейського союзу баптистів та Євро-Азійської федерації союзів ЄХБ.