Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальне релігієзнавство (Докаш. В. І.) 2012.docx
Скачиваний:
188
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
583.47 Кб
Скачать

Ранній протестантизм

У своїй початковій формі виник у XVI - XVII ст. у Західній Європі. Це лютеранство, кальвінізм, цвінгліанство, англіканство, анабаптизм і социніауство, які прийнято об'єднувати під загальною назвою ранній протестантизм. Дві перших течії заклали основи протестантського віровчення та внесли зміни в християнську культову практику. Лютеранство, кальвінізм та англіканство ще й сьогодні є досить численними та мають широке розповсюдженим.

Лютеранство

В епоху Реформації в Західній Європі відбувалося формування нового класу - буржуазії, яка вимагала не лише змін соціально-політичного устрою, а й нової релігії як нової ідеології, оскільки католицизм не відповідав її цілям і фактично захищав феодалізм. Так виникла потреба реформації католицизму, яку публічно виголосив Мартін Лютер (14834546 рр.). Католицький чернець, доктор теології, натхненник реформ середньовічної Церкви у 1517 році у Віттенбурзі оприлюднив антипапський документ «95 тез» проти індульгенцій, де гостро критикував основні положення віровчення і культу католицизму та висунув низку принципів на які могла б спиратися нова релігія.

Основні принципи нового віровчення, сформульовані М. Лютером і його сподвижниками, викладені в, «Аутсбурзькому сповіданні» в 1530 році. За Лютером, людину рятує тільки її особиста віра в Бога. В земному житті, а не у втечі від світу вона повинна шукати шлях до спасіння. Лютеранство заперечує духовенство як наділеного благодаттю посередника між Богом і людиною. Воно проголосило принцип священства, який полягає в тому, що кожен віруючий є священик і має право трактувати Священне Писанні за своїм розумінням. лютеранство проголосило рівність всіх віруючих перед Богом Окрім Біблії, яка перекладається національними мовами священного також вважається «Книга Згоди» що включає в себе «Великий» і «Малий» катехізиси Лютера, «Шмалькальдендські статті», «Формулу Згоди», Лютеранський культ відповідає потребам «дешевої церкви». З християнських таїнств у лютеранстві збереглося лише хрещення та причастя, які вважаються тільки символічними діями. Відкидається чернецтво, поклоніння святим, мощам, фетишам, заперечується католицька ієрархія, авторитет папських декретів, послань, рішень соборів. Богослужіння ведеться національними мовами.

Лютеранство переважно поширене в Європі. Нині в світі є 75 мільйонів лютеран, близько 200 лютеранських церков. В Україні лютеранство з явилося разом із першими німецькими переселенцями і, в основному, поширене в місцевостях, де компактно проживають громадяни німецької національності. Сьогодні в Україні функціонує понад 86 лютеранських громад трьох напрямків; німецька шведська і українська незалежні євангельсько-лютеранські церкви,

Цвінгліанство

Засноване швейцарським реформатором У. Цвінглі в 1522 р. Маючи багато подібного з лютеранством, цвінгліанство формувалося самостійно і мало ряд істотних особливостей, Істинне для нього лише те, що підтверджується Священним Письмом (для лютеранства те, що йому не суперечить). Специфічною рисою цього релігійного напрямку є вчення про спасіння небагатьох обраних. Таїнства розпадаються пише як знаки-символи, тобто відкидається їх спасительне значення. Хрещення і причастя визнаються лише як символічні обряди, які не мають надприродного значення. Визнається особлива роль пророків. Наприкінці XVI - початку XVII ст. цвінгліанство злилося з кальвінізмом.