Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Геологія.doc
Скачиваний:
330
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
18.97 Mб
Скачать

2.5. Планування буріння свердловин

ТА ВИДОБУТКУ НАФТИ І ГАЗУ

ЗА ГЕОЛОГО-ПРОМИСЛОВИМИ ДАНИМИ

Одним з основних шляхів розвитку нафтогазопромислової галузі України є підвищення ефективності роботи підприємств. Найваж­ливіше значення мають удосконалення і підвищення якості перспективно­го та поточного планування, підняттю рівня оперативного керування ви­робництвом. Удосконалення методології планування має бути спрямовано на здійснення швидких темпів упровадження і освоєння новітніх досягнень науки і техніки, ґрунтуватися на реальних і об'єктивних розрахунках та за­безпечувати пропорційність у розвитку економіки, отримання максимуму промислової продукції за якнайменших витрат. Тим самим створюються сприятливі передумови для ефективного розвитку економіки України, які повніше можна реалізувати лише за умови широкого використання сучас­них наукових методів планування і управління.

Планування розвитку нафтогазодобувної промисловості є однією з найважливіших ланок загального планування розвитку галузей важкої ін­дустрії і бази виробництва нафтохімічної сировини.

У процесах буріння свердловин і видобутку нафти для підвищення наукового рівня планування треба ретельно й систематично вивчати мож­ливості кожного промислу, кожного продуктивного горизонту і кожної свердловини, передові методи виробництва, досягнення вітчизняної та за­кордонної науки і техніки. Слід завжди мати на увазі, що планування ро­боти нафтогазопромислового підприємства є невід'ємною частиною всієї системи планування народного господарства в цілому.

НАФТОГАЗОПРОМИСЛОВА ГЕОЛОГІЯ

Планування завжди пов'язане з певними термінами, залежно від якихпо-різному визначаються і його завдання. Як відомо, виділяють два види планування: перспективне (на 5, 7, 10 років і більше) і детальне, чи поточ­не (на місяць, квартал, рік).

Один із найважливіших принципів планування — єдність і нерозрив­ний зв'язок перспективного й детального планування, що забезпечується його безперервністю.

За основу планування приймають затверджені директивними органами цифри перспективного розвитку народного господарства, у тому числі роз­витку нафтової і газової промисловості. На основі перспективних планових завдань Уряд України встановлює контрольні цифри для міністерств і ві­домств, які через підвідомчі їм організації доводять їх до кожного підпри­ємства. На підприємствах контрольні цифри підлягають уточненню і всесто-ронньому техніко-економічному обґрунтуванню, після чого підприємства складають проекти планів, які направляють у вищі організації, де прово­диться взаємна ув'язка проектів планів з контрольними цифрами. На ос­нові проектів планів галузей Кабінет Міністрів України складає проект плану розвитку народного господарства наступного року і подає його на затвердження до Верховної Ради. Після затвердження план набуває сили закону і стає обов'язковим для виконання всіма організаціями та підпри­ємствами. На основі затверджених планових завдань підприємства розроб­ляють технічні, промислові та фінансові плани, які є основним докумен­том для всієї виробничо-господарської діяльності наступного року.