Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Геологія.doc
Скачиваний:
325
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
18.97 Mб
Скачать

11.1.3. Комбінована система розробки

Для того щоб запобігти зазначеним недолікам, для розроб­ки багатопластових нафтових і газових родовищ застосовують так звану комбіновану систему розробки. Ця система передбачає поділ розрізу бага­топластового родовища на поверхи розробки. В кожному поверсі розробки бурять окрему серію видобувних свердловин. Суть комбінованої системи розробки багатопластових родовищ полягає в тому, що поверхи розробки можна розробляти за принципом як зверху—вниз так і знизу—вгору, але всередині поверхів нафтових і газових родовищ обов'язково застосовують систему розробки продуктивних горизонтів знизу—вгору. Комбінована система розробки забезпечує:

  • швидку і ефективну розробку всього родовища нафти або газу без ви­ мушеної затримки розробки верхніх або нижніх продуктивних горизонтів;

  • велику маневреність у виборі поверхів розробки і базових горизонтів без затримки експлуатації будь-яких продуктивних пластів;

  • зменшення витрат загальних коштів у цілому для родовища;

  • зменшення часу розробки;

  • можливість видобутку нафти або газу одночасно з усіх поверхів роз­ робки, що забезпечує, у свою чергу, великий видобуток вуглеводнів з родо-

вища за добу; це іноді потрібно для розвитку промисловості в державному масштабі;

• ефективніший контроль за розробкою родовища нафти або газу в ці­лому, а також ефективніше застосування заходів щодо охорони надр і нав­колишнього середовища.

11.1.4. Порядок виділення

експлуатаційних об'єктів і поверхів розробки

У розрізах нафтогазових багатопластових родовищ завжди виділяють експлуатаційні об'єкти, а іноді розчленовують нафтогазоносну товщу родовища на поверхи розробки. Це дає змогу ефективно здійснюва­ти розробку нафтогазових родовищ в цілому і в належні терміни із забез­печенням при цьому потреб у вуглеводнях місцевої (а можливо, і всієї дер­жави) промисловості за найменших загальних витрат коштів.

Експлуатаційним об'єктом називають один або декілька продуктивних пластів, об'єднаних в єдиний експлуатаційний видобувний горизонт. Ці пласти перфорують одночасно і експлуатують єдиним фільтром. Для об'єд­нання окремих пластів в єдиний експлуатаційний об'єкт потрібне таке:

  1. якість нафти сумісних пластів з технологічної позиції має бути од­ наковою;

  2. літолого-фізичні властивості пластів (літологічний склад колекторів, пористість, проникність) мають бути подібними;

  3. енергетичні властивості пластів, тобто їх режими роботи, пластові тиски, температурні характеристики та інші параметри мають бути подіб­ ними;

  4. розміри нафтових скупчень у пластах по площі мають бути по­ дібними, тобто контури нафтоносності в плані не мають бути на великих відстанях один від одного;

  5. видобувні запаси вуглеводневих пластів, об'єднаних в єдиний експ­ луатаційний об'єкт, мають істотно не відрізнятися.

Якщо продуктивні пласти не відповідають зазначеним вимогам, то їх об'єднання в єдиний експлуатаційний об'єкт не забезпечить виконання мети, яка ставиться перед виконанням цього заходу, і їх об'єднувати не­доцільно.

Поверхом розробки називають частину нафтогазового розрізу багато-пластового родовища, яку експлуатують окремою серією видобувних свердловин. Поверхи розробки в багатопластових нафтогазових родови­щах виділяють не завжди, а лише тоді, коли це економічно вигідно і існують потреби в збільшенні видобутку нафти або газу для розвитку промисловості в тому чи іншому регіоні, або в цілому в державі. Як пра­вило, максимальна кількість поверхів розробки в нафтогазовому родовищі не перевищує трьох.

За дуже великих потреб збільшення видобутку нафти або газу, якщо виділено три поверхи розробки, то бурінням трьох окремих серій видобув­них свердловин відразу на всі три поверхи здійснюють видобуток вугле­воднів одночасно з усіх розбурених поверхів. Це дає змогу значно підви-

щити видобуток нафти або газу за добу, квартал, рік тощо, але обсяг ви­трат на видобуток значно збільшується вже з першого етапу розробки.

Іноді розпочинають розробку тільки самого нижнього або середнього поверху розробки у зв'язку з тим, що в цих поверхах зосереджені найбільші видобувні запаси вуглеводнів. Верхній поверх розробки у цьому випадку розробляють після закінчення розробки нижнього і середнього поверхів, але іноді доводиться проводити розробку навпаки, починаючи з самого верх­нього поверху розробки, якщо в ньому найбільші скупчення вуглеводнів, а також найцінніші порівняно із скупченнями середнього і нижнього поверхів.

На рис. 11.1 показано три поверхи розробки, в кожному з яких виді­лено експлуатаційні об'єкти.

Дуже зручно виділяти поверхи розробки між окремими поверхнями неузгодження в літолого-стратиграфічному розрізі родовища; у тектонічно складних регіонах зручно зараховувати виділені поверхи розробки до окре­мих тектонічних поверхів.