Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Геологія.doc
Скачиваний:
325
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
18.97 Mб
Скачать

6.5. П'єзопровідність гірських порід

При вивченні колекторних властивостей порід поряд з та­кими параметрами пласта, як пористість, тріщинуватість і проникність, та­кож враховують п'єзопровідність порід.

П'єзопровідність — це властивість середовища передавати тиск. Ре­човини, що практично не ущільнюються, передають через себе тиск мо­ментально. У нафтоносному (водоносному) пласті, який характеризуєть­ся значним проявом пружних сил, перерозподіл тиску під впливом ви­добутку продукції із експлуатаційних свердловин може відбуватися дос­татньо довго. Швидкість вирівнювання (перерозподілу) тиску в порис­тому середовищі таких пластів характеризується коефіцієнтом п 'єзомет-ричності.

Достатньо надійні дані щодо п'єзопровідності пласта можна одержати у результаті промислових досліджень (наприклад, по кривих встановлення тиску або індикаторних кривих).

Проте не завжди є можливість отримати дані щодо п'єзопровідності за промисловими даними, оскільки не всі пропластки продуктивного шару заді-яні в роботі, а також через відсутність певних досліджень по ряду свердловин.

У зв'язку з тим п'єзопровідність визначають у такий спосіб. Коефіці­єнт проникності і пористості встановлюють на основі геофізичних дослі­джень у свердловинах і лабораторних досліджень кернів. В'язкість і коефі­цієнт ущільнення пластової нафти визначають у лабораторних умовах на основі дослідження глибинних проб нафти. Такі дані бажано отримати по всіх свердловинах, які працюють у певному пласті.

Як правило, величини цих коефіцієнтів дуже малі, і ними під час роз­рахунків п'єзопровідності можна знехтувати.

Коефіцієнт п'єзопровідності визначають за формулою

Розмірності параметрів відповідають системі СІ С. Це допустимо, тому що розмірності параметрів у галузі природознавства не поширюються на одиниці в наукових дослідженнях теоретичного характеру, що оцінюють за умовними шкалами (стандарт СЄВ, метрологія, одиниці фізичних величин, ст. СЄВ 1062-78).

Чим більший коефіцієнт п'єзопровідності, тим швидше передається тиск по пласту і поновлюється запас енергії в зоні експлуатаційних сверд­ловин. Коефіцієнт п'єзопровідності має велике значення для оцінки мож­ливості застосування законтурного та інших видів заводнення нафтових покладів з метою підвищення ефективності експлуатації родовищ нафти і умов вторинних методів їх розробки для забезпечення максимального ви­лучення нафти з колекторів.

6.6. Гідропровідність гірських порід

Крім коефіцієнта п'єзопровідності для оцінки передачі тиску по пористому пласту в нафтогазопромисловій справі використовують також поняття гідропровідності пластів. Гідропровідність — це властивість колектору пропускати рідину певної в'язкості в одиницю часу за перепаду тиску 1 кг/см2. Параметр гідропровідності (в системі СГС) визначають за формулою

вища нафти, де Пг змінюється від 1 до 600 Д • см/сП. Дослідження в ТатНДІ показали, що алевролітові колектори переважно характеризуються величиною Пг менше 25, піщані колектори — понад 25 Д ■ см/сП.