Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Геологія.doc
Скачиваний:
330
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
18.97 Mб
Скачать

1Стор1я формування нафтогазопромислово1 геолог! I

1.1. Проблеми, повязан1

3 Нафтогазопромисловою геолопсю

Основним завданням нафтогазопромисловоУ геологи е забезпе-чення детальносп геолопчноУ вивченосп родовищ, за якоТ можлива ор-гашзащя найбшьш доцшьнсп та рацюнально\' системи ix розробки.

До початку 1930-х роюв у вггчизняшй i американськш нафтовш лгге-paTypi було опублжовано багато праць, присвячених ф1зищ нафтового пла­ста, умовам залягання та руху нафти, газу i води в надрах земно! кори, роз-робщ поклад1в нафти та газу, пщрахунку запаав нафти i газу та шшим пи­таниям. Проте методично розроблено!' та систематизованоУ npaui, в якш було б викладено весь нагромаджений досвщ науки та практики в галуз1 геолопчних дослщжень у npoueci пошук1в, розвщки та розробки нафтових i газових родовищ, не юнувало.

У США це було наслщком вщсутност! на бшьшост1 нафтових родовищ единого геолопчного кер!вництва, що можна пояснити подшом родовищ на дшянки, як1 належали р1зним ф1рмам. Такий подш геолог1чно\' служби при вивченш единого в геолог1чному аспект! нафтового об'екта не сприяв поглибленому його дослщженню i не стимулював утворення фаху нафтога-зопромислового геолога, обов'язки якого в США виконував переважно про-мисловий 1нженер у Mipy cboix геолопчних знань. Все це, а також вщсут-н1сть единого планом1рного кер1вництва роботою на нафтових промислах, сильно гальмувало проектування та проведения рацюнально-1 системи роз­вщки та розробки нафтових i газових родовищ у США. Складне положения з вивченням нафтоносних надр далося взнаки у 1935 р. на промислах США, коли з'явився шженер-технолог, який шби поеднав у co6i нафтога-зопромислового геолога i механжа. Проте BiH не Mir за браком достатнк геолопчних знань оргашзовувати i виконувати глибоке та всеб1чне геолого-промислове вивчення нафтових родовищ.

Нафтогазопромислова геология — галузь геолопчно!' науки, яка вивчае будову поклад1в нафти i газу та властивост1 продуктивних пласт1в i флющ1в, що ix насичують, дан1 яко! необхщш для проектування рац1ональних сис­тем розробки та ix анал1зу з метою максимального вилучення i3 надр нафти i газу. Вперше курс "Нафтогазопромислова геолопя" було включено у нав-чальн1 плани нафтових закладдв вищоК ocbith Радянського Союзу в 1932 р. 3 того часу нафтогазопромислова геолопя стала самостшною галуззю наф-тогазово!' науки. Цьому сприяло опубл1кування В.В. Buii6iHHM, Я.В. Гаври-

НАФТОГАЗОПРОМИСЛОВА ГЕОЛОПЯ

ловим i М.Ф. Млрчинком першого пщручника "Нафтогазопромислова гео-лопя" за редакщею М.В. Нжтна (Баку, 1934). Заснування фаху нафтопро-мислового геолога в СРСР мало велике значения для планом1рного i усшшного розвитку нафтогазовоТ промисловосп.

Основи теорп uie'i науки закладеш в працях i.E. Жуковського, Н.1. Пав-ловського, Л.С. Лейбензона, П.Ф. 1Шрчинка, О.О. Баюрова та шших. Особливо велике значения мали роботи в1тчизняних вчених з питань роз-мщення свердловин залежно вщ типу покладу нафти, а також з шших пи­тань, пов'язаних з розробкою поклад1в нафти i заснуванням науково об-Грунтовано1 методики проектування рационально!' системи розробки нафто-вих родовищ. У 1941 р. при Московському нафтовому шститут1, шзшше перейменованому у Московський шститут нафтох1м1чно1 промисловост1 iMeHi I.M. Губкша, було засновано проектно-дослщницьке бюро, яке роз-робляло методичш та практичш рекомендаци з розробки нафтових родо­вищ. Вагомим пщсумком д1яльноеп колективу вчених, шженер1в та гео-лог1в-виробничник1в е впровадження метод1в впливу на пласт у практику розробки декшькох нафтових родовищ уже на початковш стадп розробки. Цьому значною Mipoio сприяли роботи 1нженер1в i геолопв на промислах.

Розвиток знань про пщземний резервуар обумовив розробку наукових основ пошуив, розвщки та експлуатаци нафтових родовищ, комплексне вир1шення завдань кожного етапу освоения нафтових i газових родовищ з використанням детальних нафтогазогеолопчних дослщжень у галуз1 пщзем-Hoi гщродинам1ки i буршня глибоких свердловин.

Отже, промисловий геолог мае знати основи сум1жних дисцигапн: структурно'1 геологи, геодинамжи, ф1зики нафтового пласта, буршня, шд-земно'1 пдравлжи, математики та економ1ки. На цей час набагато збшьши-лись наин уявлення про ф1зичн1 явища, що вщбуваються в надрах, i це розширюе наип знания у сфер1 режиму роботи i розробки поклад1в нафти та газу. Значно удосконалеш методи вивчення надр у зв'язку з впровад-женням електрометричного, радюактивного, акустичного та шших вид!в каротажу свердловин на промислах, що належать до pi3HHX тектошчних TnniB земно'1 кори в межах нафтогазоносних perioHiB (платформ, nepeflrip-них i м1жпрних прогин1в).

Створення нових ращональних схем розмщення свердловин i широке застосування р1зних BapiaHTiB ди на пласт для пщтримки енергп поклад1в уже на початковш стадн розробки ставлять перед нафтогазопромисловим геологом HOBi завдання з вивчення родовищ. Виникае потреба в оргашзацп та розробц1 такого комплексу дослщжень на промислах на початковш ста­дп вивчення родовища, який дав би змогу отримати Bci вихщш дат для проектування рацюнально1 системи розробки. Вимоги до промислового геолога охоплюють велике коло питань (вщ закладання свердловин до i'x експлуатацп), в т1м чиогй заходи щодо дп на пласт для максимального ви-добутку нафти i газу i3 надр за найменших витрат i в короткий (або запла-нований) терм1н.

РОЗД1Л 1