Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теор_я держави _ права (Сухонос).doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.39 Mб
Скачать

Глава 17, Норма права

349

та характер і зміст цих заходів. Охоронні норми застосовуються за порушення регулятивних норм. За характером правил пове­дінки охоронні норми, як правило, є зобов'язувальними. Вони містяться в Кримінальному кодексі України, Кодексі України про адміністративні правопорушення і передбачають заходи юридичної відповідальності за конкретні правопорушення.

Декларативні норми - це норми-цілі, що проголошують не­обхідність досягнення конкретних завдань, визначають принци­пи їх здійснення. Наприклад, згідно зі ст. 1 Кримінального ко­дексу України «Кримінальний кодекс України має своїм завдан­ням правове забезпечення охорони прав і свобод людини і гро­мадянина, власності, громадського порядку та громадської без­пеки, довкілля, конституційного устрою України від злочинних посягань, забезпечення миру і безпеки людства, а також запобі­гання злочинам»1.

Дефінітивні норми ~ норми-визначення, які формулюють основні юридичні поняття. Так, стаття 1 Закону України № 852-ІУ від 22 травня 2003 року *Про електронний підпис» визначає, що «електронний цифровий підпис - це вид електронного підпису, що отриманий у результаті криптографічного перетворення на­бору електронних даних, який приєднується до цього набору або ж логічно з ним поєднується і дає можливість підтвердити його цілісність та ідентифікувати адресата»2.

Оперативні норми - це норми-інструменти, що регулюють строки і порядок вступу, пролонгації і припинення дії норматив­но-правових актів. Наприклад, згідно з пунктом 1 розділу V Закону України № 851-ІУ від 22 травня 2003 року «Про елект­ронні документи та електронний документообіг» «цей Закон набуває сили через шість місяців від дня його опублікування»3.

Забезпечувальні норми - це норми-гарантії, що містять при­писи, які гарантують здійснення суб'єктивних прав та обов'яз­ків у процесі правового регулювання, їх соціальна цінність за­лежить від того, наскільки ефективно вони сприяють створен­ню механізмів та конструкцій безперешкодної реалізації пра­ва. Ці норми можуть знаходитись як у різних нормативно-пра­вових актах, так і в одному. Так, ч. II ст. 22 Конституції України

1 Кримінальний кодекс України (прийнятий сьомою сесією Верховної Ради

України 5 квітня 2001 року). - К., 2001. - С. 3.

г Об злектронной цифровой подписи. Закон Украиньї № 852-ІУ от 22 мая 2003

года // Голос Украиньї. - 2003. - 27 иювя. - С. 10.

1 Об злектровньїх документах й злектронном документообороте. Закон Украиньї

№ 851-ІУ от 22 мая 2003 года // Голос Украйни. - 2003. - 2Т июня. - С. 11.

уиньиїґийої-оняиівнйон звїґвігно о циаочігоя

Іонщеіїгон іоімс

ІСЯОНЙОН МОН

-уієіігон тізоннонве вннаьапвадве ІІйянАф ч,ІЛо звавігои ХиоІІ £ іиийон тониіеііґом ІІЇІннЛф тоьммІгЛІчиіо члАо звлвігоіі Лиоь ^ ІонуІЕІІгоя тіїінніїф тоьетЛяоІЛІгздо яІЛз звівп'оа Амоь ^ н ІН0ІЕТІЛОН чІетЛнонин пПннАф гак іиийон ІндІЕІІгом 9НВІ, о^д ІнчІгваАьзІІездве амві о^ Інииівйзио змві оДІ н шаиіінтфаіґ амві о^ц шаиївйвіґяаїї' зхві о'щ тнносіохо знвх оіп хиннойодвс ві

'хиньоиоявсіп ІІПвитфизвІг» кігіґ моавізйга з о^п

Іннойодвв зхві о^ц ІнчІгвЕв.аодое 8мві оїп ІньоноявДІІ азіві оїп шниіВІгЛлай зябі н тьяонвіоА амві

ІВНК9ЖІҐКЙОІІЄСИІ ІНЯИіВИЙОН ТНЧІГВМ01Г 9ЯВХ ІОН9ЖЗН90 ИМЙОН ЗИВІ

іончІгвлвЕ иийон аяві о иийон шцїїівїгнаиомай змві о иийон Іняиіиеоиоиіг змні о ІнаиівЙзІїкІ знвл о

ИОІГОН ВЄ КОЧ1МВІГІ1ҐИН ИКЙОИ

£ІїоовІІ ве ночіснвігіїиа инсіов оіойафз вє вачіошІсІВия иийон олоаоавйп моіґОіам вє кочіОІвІгІИна иийон їм у

ішеюио цшоавйІІ

а сяіпґой т ивннеьвнЕисІи кнняігвіїїоз ве взчіоівігііґив иийон шц

иивІнз.дЛз ве вачютвІгтЯиа иийон Інц В'їв онжзіґве вочішвп-тїґия иийон ийон кіїшніфизвігн анві.

(ЯІГОЙ1НОНОИІВО КІГК ВННВХИЦ

'08

92 52

05 61 '8Т 'ІІ '91 '9Т

"Ц '81

'21 'П

'01 '(;

'8

'£ 'й

хт тевй А нтнонве иь атзиііийп вннваЛооло -ве вігиавйп І иінвф шьиНисїоІ 'икиооніґія ІнчІгтпзЛо Іняап -вігмз ийон хиніїїетіґон Ліоте лмаїїов

ваесіи енсіон '

350 РОЗДІЛ 4. ТЕОРІЯ ПРАВА

зазначає: «Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані»1.

Колізійні норми - норми-арбітри, призначення яких поля­гає у визначенні порядку вибору норми права з декількох норм. Звичайно колізійні норми встановлюють правила застосування нормативно-правового акту в часі, просторі та за колом осіб. Крім того, колізійні норми поширені в міжнародному приватно­му праві. Норми-арбітри означають, що в разі протиріччя колі­зійні норми вирішують, яку норму права слід застосувати в тому чи іншому випадку. Наприклад, колізійними нормами визнача­ється громадянство дитини, якщо вона народилася в США від батьків-іноземців.

Функції колізійної норми зумовлюють напрями її правової дії в процесі правового регулювання. Серед найважливіших функцій колізійних норм е соціально-політичні та спеціально-юридичні.

Змістом соціально-політичних функцій є:

  • виховання суб'єктів;

  • регулювання економічних та політичних відносин;

  • стимулювання добровільного виконання обов'язків тощо.

Щодо спеціально-юридичних функцій, то основними серед Них є:

  • обслуговуюча - вирішення колізій норм, що виникають у правовій системі внаслідок об'єктивних причин;

  • стимулююча - забезпечення процесу ефективної дії інших різновидів норм права;

  • забезпечення законності - усунення різних протиріч норм, що виявляється внаслідок помилок чи непослідовності діяль­ ності нормотворчих органів та забезпечує ефективну дію при­ писів на суспільні відносини в процесі їх упорядкування.

Зміст колізійних норм характеризується трьома компонен­тами: інтелектуальним, вольовим і нормативно-юридичним.

Інтелектуальний компонент складає намір законодавця скон­струювати модель усунення конфліктів, можливих між правови­ми приписами в процесі їх реалізації.

Вольовий компонент характеризується найвищим владним значенням колізійних норм, оскільки саме вони повинні усуну­ти конфлікт між приписами, що мають владний характер.

1 Конституція України: Прийнята на п'ятій сесії Верховної Ради України 28 чер­вня 1996 року. - К.. 1997. - С. 10,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]