Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теор_я держави _ права (Сухонос).doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.39 Mб
Скачать

Глава 24. Правова пов

Сукупність ознак правопорушення в єдності його об'єктив­ної та суб'єктивної сторони, необхідних і достатніх для по­кладання юридичної відповідальності на суб'єкта, визнача­ється як склад правопорушення.

Він містить такі елементи, як суб'єкт правопорушення, об'­єкт правопорушення, об'єктивну і суб'єктивну сторону правопо­рушення.

Суб'єкт правопорушення - деліктоздатна фізична особа або організація, що вчиняє правопорушення. Деліктоздатність озна­чає здатність відповідати за свої вчинки. Фізична особа - інди­від. Фізична особа та організація несуть цивільно-правову від­повідальність. Кримінальну ж відповідальність несуть лише фі­зичні особи. Таким чином, суб'єктом злочину може бути лише фізична особа. Організація не здатна нести кримінальної відпо­відальності. Навіть засуджуючи злочинні угруповання, до кри­мінальної відповідальності притягують лише фізичних осіб, що входять до їхнього складу. Єдиний раз, коли організації були визнані злочинними, - події Нюрнберзького судового процесу, під час якого трибунал оголосив НСДАП, Гестапо, СД, СС та інші злочинними організаціями. Це означало, що кожен член цих організацій - від Гітлера до останнього прибиральника чи куха­ря, - по суті, були визвані злочинцями. Проте слід пам'ятати, що членами нацистської партії були Й. фон Ріббентроп і О. Шинд-лер. Й. фон Ріббентроп засобами зовнішньої політики розчищав шлях до Другої світової війни, яка знищила колосальну кіль­кість слов'ян, євреїв та німців. О. Шиндлер за допомогою хаба­рів викупив 1200 євреїв, врятувавши їх таким чином він газо­вих камер. Й. фон Ріббентропа судили на Нюрнберзькому судо­вому процесі. Вироком була смертна кара через повішання. Пі­сля цього його тіло перевезли до Мюнхена, спалили там у печі крематорію, а попіл розвіяли. О. Шиндлер у 1950-х роках приїз­див до Ізраїлю. Його запросили посадити дерево в алеї правед­ників, і врешті-решт іудейські первосвященики його канонізу­вали. Похований О. Шиндлер в Єрусалимі - єдиний німець, що удостоєний такої честі.

З погляду визнання нацистської партії злочинною організа­цією злочинцями е і Й. фон Ріббентроп, і О. Шиндлер.

Аналогічною стала б доля членів КПРС у випадку визнання її злочинною організацією: усі комуністи (навіть герої Великої Вітчизняної війни) були б визнані злочинцями.

508 РОЗДІЛ 5. ПРАВОВА ДІЯЛЬНІСТЬ

Об'єкт правопорушення - ті суспільні відносини, що пору­шуються при правопорушенні. Такими відносинами е право влас­ності, право на життя, політичні, трудові, громадянські та інші права, свободи і обов'язки. Слід мати на увазі, що в криміналь­ному праві е поняття предмету злочину. Розглянемо це на при­кладі. Художник С. вкрав у запаснику музею картину Леонардо да Вінчі, яка вже частково була з'їдена щурами. С. реставрував картину. Однак після того, як було з'ясовано місце знаходження картини, С. було притягнуто до кримінальної відповідальності за крадіжку. У даному випадку картина є предметом злочину, а право власності на неї - об'єктом. І хоча для картини така кра­діжка була досить позитивною, злочин все ж таки був.

Таблиця 24,5. Об'єктивна сторона правопорушення

Діяння

Наслідки

Причинний зв'язок між діянням та наслідками Правопорушення з формальним Діяння складом

Об'єктивна сторона правопорушення - зовнішнє виражен­ня правопорушення. Зовні правопорушення виражається у фор­мі матеріального складу і формального складу (див. табл. 24.5).

Правопорушення матеріального складу вважається скоєним, якщо в наявності є протиправне діяння, його соціальне негатив­ні наслідки і причинний зв'язок між ними. Розглянемо вбивст­во за допомогою снайперської гвинтівки. Є протиправне діян­ня: постріл із снайперської гвинтівки. Є соціально-негативний наслідок - смерть жертви. Є причинний зв'язок між ними -жертва померла від того, що в неї влучила куля.

Правопорушення формального складу вчинене, якщо в наяв­ності є хоча б протиправне діяння, навіть якщо немає наслідків цього діяння.

У 1994 році в Японії помер напівлегендарний основоположник кьокусин-кай (жорстке контактне карате) Ояма Масутацу. Він прославився тим, що, рекламуючи свій стиль в Європі, у 1962 році е Іспанії виступив у своєрідній кориді: бій з биками голими руками. Ояма трьох биків аабив на смерть, а іншим зрубав роги ударом рука-меч (ребром долоні). Це - необхідне пояс­нення для того фантастичного прикладу (насправді цього випадку не було), який би проілюстрував правопорушення з формальним складом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]