Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теор_я держави _ права (Сухонос).doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.39 Mб
Скачать

Глава 22. Реалізаиія і тлумачення права Таблиця 223. Класифікація актів застосувЕ

За суб'єктами прийняття Виходять від органів законодавчої та виконавчої

влади

Виходять від контрольно-наглядових органів

Виходять від судових органів

Виходять від органів місцевого самоврядування За способом прийняття Прийняті колегіальне

Прийняті одноосібне За характером правового Регулятивні

тливу

Охоронні

Основні

Допоміжні

Мають вигляд окремого документа

Резолюція на інших матеріалах справи

Усна форма

За стюеобом прийняття акти поділяються на ті, що прийня­ті колегіальне (до таких актів належать розпорядження Кабіне­ту Міністрів України) або прийняті одноосібне (укази Президе­нта України про помилування).

За характером правового впливу акти застосування права можуть бути регулятивними (постанови районних відділів соці­ального забезпечення про призначення пенсії) і охоронними (по­станови адміністративних органів про покладання штрафу).

За значенням у процесі застосування права правозастосовчі акти можуть бути допоміжними (визначення суду про призначен­ня експертизи) і основними (рішення суду в цивільній справі).

За формою акти застосування права можуть мати вигляд окремого документа (вирок суду), можуть виражатися в резолю­ції аа інших матеріалах справи (затвердження прокурором об­винувального висновку) або матії усний вигляд (до таких актів належить накладення штрафу за проїзд без квитка).

Акти правозастосування обов'язково повинні відповідати вимога» обґрунтованості і законності.

Обґрунтованість забороняє виносити вирок невинному. Це слід зазначити в акті застосування права, тобто в ньому слід зазначити всі аргументи і фактори, що роблять існування цього акту обґрунтованим.

Вимога законності означає, що акти застосування права по­винні відповідати нормативно-правовим актам.

472 РОЗДІЛ 5. ПРАВОВА ДІЯЛЬНІСТЬ

Структура акта застосування права складається з чотирьох елементів: вступної частини, описової частини, мотивувальної частини і резолютивної частини.

Вступна частина складається з таких елементів, як наймену­вання акту; орган (посадова особа), що видав акт; час видання; адресат (кому спрямовано акт).

Описова частина складається з фактичних обставин справи, доказів тощо.

Мотивувальна частина - це аргументація і обґрунтування прийнятого рішення.

Резолютивна частина є рішенням у справі.

Структуру акта застосування права можна проаналізувати на прикладі постанови Конституційного суду РФ від ЗО листо­пада 1992 року стосовно справи КПРС.

Вступна частина цієї постанови була такою: «Іменем Ро­сійської Федерації. Постанова Конституційного Суду Російсь­кої Федерації по справі стосовно перевірки конституційності Указів Президента Російської Федерації від 23 серпня 1991 року № 79 «Про призупинення діяльності Комуністичної пар­тії РРФСР», від 25 серпня 1991 року № 90 «Про майно КПРС і Комуністичної партії РРФСР» та від в листопада 1991 року М 169 «Про діяльність КПРС та КП РРФСР», а також про перевірку конституційності КПРС та КП РРФСР. ЗО листопа­да 1992 року, місто Москва». Крім того, були перераховані члени Конституційного Суду РФ, запрошені та привід до роз­гляду справи.

Описова частина цієї постанови була такою: «Дослідивши зазначені Укази, заслухавши виступи сторін, висновки експертів та показання свідків, дослідивши надані документи, керуючись при цьому частиною четвертою статті 1 і статтею 32 Закону про Конституційний Суд Російської Федерації, Конституційний Суд Російської Федерації встановив:...». Те, що він встановив і буде безпосередньо описовою частиною акта застосування права.

Мотивувальна частина в нашому прикладі звучить таким чином: «На підставі викладеного, керуючись частиною четвер­тою і статтею 64 Закону про Конституційний Суд Російської Федерації...». Як правило, таке коротке речення і е мотивуваль­ною частиною акту застосування права.

У нашому прикладі резолютивна частина звучить так: «...Кон­ституційний Суд Російської Федерації постановив: ...». Те, що він постановив і е резолютивною частиною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]