Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теор_я держави _ права (Сухонос).doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.39 Mб
Скачать

§ 5. Тоталітарний режим

Поняття і види тоталітарних режимів. Уперше тоталітаризм став аналізуватися в XX столітті як противага демократії. Проте як явище він був відомим досить давно. Прихильниками тоталітар­ної моделі державності були Платон, Т. Кампанелла та ін. Тією чи іншою мірою тоталітарні моделі існували в часи Середньовіч­чя. Так, на Близькому Сході існувала держава асасинів-ісмаїлі-тів. Вона була знищена під час монгольської навали, проте до того вона нагоняла жах на весь тодішній цивілізований світ, посилаю­чи асасинів вбивати державних і політичних діячів.

Приклад 13.4

Хасам затягував у свої тенета молодих людей віком від двадцяти років, особливо тих, хто мав схильність до злочинів. Кожного дня до нього приходила юрба юнаків, і він розмовляв з ними про красу раю... Іноді він давав деяким з

частини чудесного саду. Коли ж юнаки прокидалися, вони бачили дивовижне видовище: кожного з них оточували чарівні дівчата, що співали, грали, затягу-

та тонкі вина, а ті, що були зачаровані цією розкішшю, справді вважали, що

п'яти днів такого райського життя юнаків знову присипляли і сонних повертали додому. Потім Хасан питав їх, де вони побували, і молоді люди відповідали: «У раю, завдяки твоїй милості, повелителю».

І тоді перед натовпом своїх однокласників, що зачаровано їх слухали, юна­ки розповідали про все, що бачили. Хасан же говорив їм: «Пророк заповідав нам, що той, хто буде вірно служити своєму Богу, після смерті прямо потрапить до раю. Якщо ж ви доведете свою відданість і будете виконувати мої накази, то на вас також буде чекати така доля».

Джерело: Дарол А. Тайньїе общества. - М.: КРОН-ПРЕСС, 1998. - С. 22.

З переходом до постіндустріального суспільства з'являється небезпека так званого інформаційного тоталітаризму, що пов'яза­ний з використанням інформаційних технологій і створенням своєрідної системи е-£ОУЄгптеп1; (електронного управління, елек­тронного уряду тощо). З одного боку, демократичні ідеї е-воуегптепі збагачують поняття свободи, з іншого ж — людина постіндустріального суспільства стає більш враженою перед за­грозою тоталітаризму, адже в умовах зазначеного суспільства вся економічна діяльність може перейти в чисто електронну сферу. Це призведе до того, що кожен громадянин матиме власну елект­ронну картку. Крім безперечних переваг, де відкриває небувалий простір для державного контролю та впливу на громадян. У тако­му постіндустріальному суспільстві державі навіть необов'язково вбивати опозиціонерів: досить стерти інформацію про них у базі даних (тобто стерти інформацію про гроші і документи громадя­нина), і вони помруть від голоду. Недаремно правозахисники в США борються проти проектів створення громадських смарт-карт, які надають повну інформацію про власника.

Тоталітарний режим (лат. іоіив - весь, цілісний, сукуп­ний) характеризується абсолютним контролем держави над усіма сферами суспільного життя, абсолютною покорою лю­дини політичній владі та панівній ідеології.

Залежно від тоталітарної ідеї тоталітарні державно-полі­тичні режими поділяються на соціально-класовий, національно-расовий та релігійний тоталітаризм.

256 РОЗДІЛ 3. ТЕОРІЯ ДЕРЖАВИ

Соціально-класовий тоталітаризм спирається на соціально-класову ідеологію.

Прикладом соціально-класового тоталітаризму є Радянський Союз 1934-1953 рр. Хоча офіційно вважається, що тоталітаризм в СРСР розпочався з 1929 року, з цим погодитися не можна, адже з 1929 до 1934 років ще точилася боротьба всередині ВКП(б) а питань державного будівництва: йшла боротьба за владу між групою Й. Сталіна і групами М. Бухаріна, М. Тухачевського та ін. У 1934 році відбулася подія, яку можна вважати початком тоталітаризму в СРСР - XVII з'їзд ВКЩб), де колишні опозиці­онери каялися в гріхах і славили Й. Сталіна.

Крім того, соціально-класовий тоталітаризм існував у КНР за часів правління Мао Цзедуна.

Національно-расовий тоталітаризм спирається на національ­но-расову ідеологію.

Прикладом національно-расового тоталітаризму є націонал-соціалістична (нацистська) Німеччина 1934-1945 рр. Хоча А. Гіт-лер прийшов до влади у 1933 році, остаточно опозиція була зни­щена ЗО червня 1934 року в «Ніч довгих ножів», коли охоронні загони СС знищили близько 2 тис. опозиціонерів - лідерів К8ОАР, Рейхсверу, СА (штурмові загони) та ін. Як відомо, деяких зни­щили «помилково». Так, музичного критика Шмідта розстріля­ли замість лікаря Шмідта, лідер гітлерюгенда Саксонії Ламмер-ман також помилково потрапив у списки на розстріл, їхні вдови отримали прах покійників та листи з вибаченнями.

Уперше ж національно-расовий тоталітаризм з'явився в умовах фашистської Італії, яка проголосила курс на побудову тоталітарної держави.

Приклад 13.5

зму)? У тому, що він поділяє людей на касти та сорти (демократія, до речі, їх також поділяє - за товщиною гаманців, хоча й не визнає цього). Отже, для нациста є вища раса (його народ), союзні його расі братерські народи (напри­клад, для Гітлера це британці, скандинави, фламандці та інші носи мов з дав­ньогерманським корінням, романські народи плюс кельти, іранці, індуси та фіни). І е нижчі раси. У випадку Гітлера — це негри, євреї-семіти, слов'яни (крім онімечених чехів та хорватів) тощо. З точки зору нациста належність до вищої раси відразу ж робить людину Істотою вищого порядку...

Так ось, з точки зору націонал-соціаліста Гітлера, наприклад, німець, навіть найостанніший п'яниця, - це вища раса, і він за визначенням є вищим за єврея або росіянина, будь вони хоча б тричі геніями. Тому що єврей та росіянин — це

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]