Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теор_я держави _ права (Сухонос).doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.39 Mб
Скачать

Глава 12. Форма держави 227

§ 5. Складна держава і державоподібнї об'єднання

Федерація. Звичайно під федерацією розуміється така складна союзна держава, частини якої (суб'єкти федерації) є державними утвореннями, права яких розширені аж до права суверенітету. Для федерації характерними є такі ознаки:

  1. наявність єдиної території, яка складається із членів - су­ б'єктів федерації, кожен з яких має власний адміністративно- територіальний устрій;

  2. наявність загальної конституції федерації та конституцій її суб'єктів;

  3. Наявність системи законодавство як федерації, так і її су-

  4. наявність двопалатного федерального парламенту, де в одній із палат обов'язково представлені інтереси суб'єктів федерації та парламентів самих суб'єктів федерації, федерального уряду і самостійних органів виконавчої влади суб'єктів федерації;

  5. наявність громадянства як федерації, так і її суб'єктів, тобто можливим є подвійне громадянство (ФРН, Австрія);

6} можливість суб'єктів федерації мати власну судову та право­ву системи (США);

  1. наявність загально-федеральної податкової та грошової сис­ теми;

  2. вертикальний розподіл влади між федеральним центром та суб'єктами федерації;

  3. федеральний центр має виключні повноваження у контролі над проведенням зовнішньої політики;

  1. федеральний центр може використовувати свою владу неза­ лежно від схвалення суб'єктів федерації;

  2. наявність певних суверенних прав у суб'єктів федерації;

  3. суб'єкти федерації не мають права в односторонньому поряд­ ку припиняти зв'язки з федеральним центром;

  4. жодна з поправок до конституції не може діяти без схвален­ ня суб'єктів федерації;

  5. конституційний суд тлумачить конституцію і вирішує супе­ речки між федеральним центром та суб'єктами федерації;

  6. верховенство федерального законодавства над правом су­ б'єктів.

Федерація ґрунтується на трьох принципах — національно­му, територіальному та змішаному.

Національний принцип передбачає утворення федерації шля­хом об'єднання національних держав. Прикладом такої феде­рації був СРСР. На сучасному етапі до національних федерацій 15'

228 РОЗДІЛ 3. ТЕОРІЯ ДЕРЖАВИ

належать Югославія (яка об'єднує дві національні держави: Сер­бію та Чорногорію), Індія, Бельгія.

Територіальний принцип передбачає об'єднання певних тери­торій. Класичними прикладами територіальних федерації є США і латиноамериканські федерації (Мексика, Венесуела, Бразилія тощо), де об'єднуються території. Так, СПІА (Сполучені Штати Америки) є об'єднанням територій - Штатів (у назві Ііпііей ЗЬаіее о£ Атегіса - Сполучені Штати Америки - слово зіаіез позначає як *штат», так і «державу-територію», а тому Х)пііей Зіаїеа ої Атегіса можна перекласти і як «Сполучені Держави Америки»).

Змішаний тип передбачає своєрідне змішане об'єднання: ча­стина федерації об'єднується за національною ознакою, а інша — за територіальною. Цей тип змішаної федерації можна на­звати національно-територіальним. Прикладами таких феде­рацій є Канада і Російська федерація. Однак може існувати і територіально-національна федерація. В її умовах об'єднують­ся території, але може існувати певний національний (як прави­ло, мовний) елемент. Прикладом такої федерації є Федеративна Республіка Німеччини, яка об'єднує землі: Саксонію, Баварію, Пру-сію тощо, жителі яких говорять на різних діалектах, однак існує спільна німецька мова.

Щодо класифікації федерацій, то поділ держав залежно від права виходу з союзу на жорсткі, що передбачають право вихо­ду (наприклад, СРСР) і м'які (не передбачають такого права) вже не є актуальним. З ліквідацією СРСР право націй на само­визначення було суттєво обмежене діючими на території коли­шнього Радянського Союзу конституціями.

Інша класифікація поділяє всі федерації на симетричні та асиметричні. До перших належать США, ФРН, Канада та ін., до других - Росія. Симетричними визнаються федерації, суб'єкти яких мають однаковий правовий статус. Так, кожен штат у США, кожна провінція в Канаді, кожна земля в ФРН мають однаковий комплекс повноважень стосовно вирішення певних питань регі­онального рівня.

В умовах же асиметричної федерації правовий статус її суб'єктів дещо відрізняється. Так, у Росії «повноцінними» су­б'єктами федерації можна вважати лише республіки, в яких існує своя «державна» мова. Краї ж, області, Москва та Санкт-Петербург з цієї точка зору не є повноцінними суб'єктами фе­дерації.

Імперія. На відміну від федерацій імперії звичайно утворю­вались як насильницьке об'єднання держав, що здійснювалось

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]