Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теор_я держави _ права (Сухонос).doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.39 Mб
Скачать

Глава 19. Право, законодавство, система

395

  1. Система права має виключно горизонтальну побудову, тоді як система законодавства - і горизонтальну, і вертикальну.

  2. Система права складається з галузей права, що мають свій предмет і метод правового регулювання. Водночас система зако­ нодавства не має методу регулювання, а предмет е досить неодно­ рідним.

Види системи законодавства. Загалом можна виділити такі системи законодавства, як горизонтальну і вертикальну (табл. 19.4).

Горизонтальна система законодавства відображає предмет правового регулювання і саме за ним поділяє всі нормативно-правові акти.

Вертикальна система законодавства відображає як юридич­ну силу нормативно-правових актів, так і особливості форми дер­жавно-територіального устрою.

Таблиця 19.4. Види системи законодавства

Система законодавства

горизонтальна

вертикальна

Галузева

Спеціальна Комплексна Ієрархічна Територіальна

Горизонтальна система законодавства, у свою чергу, може бути галузевою, спеціальною та комплексною. Вертикальна - ієрархі­чною та територіальною.

Галузева система законодавства містить норми однієї га­лузі права, предметом регулювання якої є певна сфера суспіль­них відносин, що потребує юридичне однорідних прийомів впли­ву. На основі цього критерію з'являються галузі законодавства, що збігаються з галузями системи права (кримінальне, трудове, адміністративне законодавство).

Спеціальна система законодавства містить норми підга-лузі чи інституту права, предметом регулювання яких є група або сукупність груп суспільних відносин, що потребують юри­дичне однорідних прийомів впливу. Тут підгалузь чи інсти­тут права складають законодавство, що є частиною певної га­лузі законодавства (надрове, водне, лісове законодаяство є вну­трішньогалузевими елементами природноресурсного законо­давства).

Комплексна система законодавства містить норми кількох галузей права, що регулюють різні види суспільних відносин, які складають порівняно самостійну сферу суспільного життя, яке

394 РОЗДІЛ 4. ТЕОРІЯ ПРАВА

Система законодавства і система права співвідносяться між собою як форма і зміст. І якщо поняття системи законодавства відображає зовнішню сторону права, тобто його форму, то систе­ма права характеризує сутнісну внутрішню сторону об'єктивно­го права, тобто його зміст.

Існують й інші відмінності між системою права і системою законодавства:

  1. Структурні елементи системи права (галузі, підгалузі, ін­ ститути, субінститути, норми) не мають зовнішніх реквізитів (роз­ діли, статті, глави, параграфи тощо). Проте це є притаманним системі законодавства.

  2. Система права е невидимою, оскільки відображає сукупність правових норм, а система законодавства служить видимою, тобто зовнішньою формою системи права.

  3. Система права формується об'єктивно, відповідно до існу­ ючих суспільних відносин, а система законодавства складається як результат цілеспрямованої діяльності уповноважених суб'єк­ тів і тому містить певний суб'єктивний момент.

  4. Систему права становить сукупність норм права, а систе­ му законодавства - сукупність нормативно-правових актів.

  5. Первинним елементом системи права є норма права зі своєю структурою (гіпотеза, диспозиція, санкція), а первинним елементом системи законодавства служить стаття норматив­ но-правового акту, яка містить нормативний припис, що зви­ чайно не має всіх трьох елементів структури норми права, адже іноді бувають варіанти, коли норма права розташована в декі­ лькох статтях.

  6. У системі права норми права розподіляються за галузями, підгалузями, інститутами і субінститутами. Як правило, норми галузей права є будівельним матеріалом, з якого складається певна галузь законодавства. Можливим також є варіант, коли існує галузь права, проте немає галузі законодавства (фінансове право, право громадян на соціальне забезпечення тощо). У цьому випа­ дку галузі права не кодифіковані, а нормативний матеріал зна­ ходиться в декількох нормативно-правових актах, що ще потре­ бують систематизації. У системі ж законодавства нормативно- правові акти об'єднуються в галузі законодавства, що, у свою чергу, поділяються на інститути законодавства. При цьому галу­ зі законодавства можуть як враховувати галузевий принцип, так і суперечити йому, У першому випадку ми матимемо справу з галузевою системою законодавства, а в другому - з комплексною чи спеціальною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]