Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теор_я держави _ права (Сухонос).doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.39 Mб
Скачать

Глава 23. Правовідносини 485

Розрізняються такі категорії суб'єктів правовідносин - ін­дивіди, організації та соціальні спільноти (див. табл. 23.2).

До індивідів належать громадяни держави, Іноземні громадя­ни, особи без громадянства та особи з подвійним громадянством.

Громадяни держави. Наприклад, громадяни України дово­дять факт свого громадянства за допомогою паспорта громадя­нина України.

Іноземні громадяни. Наприклад, громадяни Венесуели дово­дять факт свого громадянства за допомогою паспорта. Крім того, вони повинні знаходитися за межами своєї країни, наприклад, в Україні.

Особи без громадянства (апатриди). Існує, принаймні, дві категорії осіб без громадянства. Перша категорія: особи, що не здатні довести факт свого громадянства (наприклад, загубили паспорт, знаходячись за кордоном). Після доведення факту сво­го громадянства (паспорт знайшли) особа визнається іноземним громадянином або громадянином держави. Більш поширеною є інша категорія апатридів: особа, що здобула право на постійне проживання в іншій країні, однак не має права громадянства (не може голосувати тощо). Наприклад, уряд Аргентини дуже заці­кавлений в освоєнні цілинних земель Патагонії. Для цього він проводить політику заохочення еміграції в Аргентину. Емігран­ти, що приїздять у цю країну, легко здобувають право на постій­не проживання в країні. Однак їм не відразу надається грома­дянство Аргентини: має пройти певний термін. У період, коли емігрант проживає в країні і ще не здобув її громадянства, його вважають особою без громадянства.

Особи з подвійним громадянством (біпатриди). Можна ска­зати, що існує також дві категорії біпатридів. Найпоширенішою є категорія біпатридів у симетричних федераціях - громадянин федерації і одночасно громадянин суб'єкта федерації. Однак буває так, що між окремими державами укладається угода про подвій­не громадянство. Дуже часто це стосується осіб, що народилися від іноземних громадян в країнах, де визнається право крові. Якщо між державами є угода про подвійне громадянство, то така дитина при досягненні певного віку має право, крім громадян­ства своєї країни, ще й на громадянство країни свого народжен­ня. До речі, у свій час деякі діячі пропонували ввести інститут подвійного громадянства в межах СНД: наприклад, особа, що мала родичів у двох республіках СНД, могла бути одночасно гро­мадянином РФ та України або Казахстану та Білорусі. Ця про­позиція тоді не знайшла підтримки.

РОЗДІЛ 5. ПРАВОВА ДІЯЛЬНІСТЬ

Таблиця 23.2. Види суб'єктів права

Суб'єкті

права

Орга

ізації

С

Індивіди

організації

організації

Державні

Громадські

Громадяни держави

Народ

підприємства

організації

Іноземні громадяни

Нація

Державні установи Державні органи

Господарські організації

Особи без громадянства

регіону

Держава в цілому

організації

Особи з подвійним громадянством

Організації можуть бути державними і недержавними. До державних організацій, крім державних органів, установ і під­приємств, належить і держава в цілому. До недержавних органі­зацій належать громадські, господарські, релігійні організації тощо.

Так, суб'єктами адміністративного права можуть бути дер­жавні органи і установи, громадські і релігійні організації. Су­б'єктами цивільного права — державні підприємства і господар­ські організації. Держава ж в цілому може бути суб'єктом між­народного права.

До соціальних спільнот належать народ, нація, населення ре­гіону.

Так, народ може бути суб'єктом конституційного права. Це можна проілюструвати на прикладі частин II і III статті 5 Кон­ституції України, де зазначається: «Носієм суверенітету і єди­ним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місце­вого самоврядування.

Право визначати та змінювати конституційний лад в Украї­ні належить виключно народові і не може бути узурповане дер­жавою, її органами або посадовими особами»1.

Правовий статус особи. Іноді індивід називається фізичною особою. У даному випадку, категорія фізичної особи виявляєть­ся потрійно: як людина, як громадянин і як особистість.

Людина - продукт природи, суб'єкт суспільно-історичної ді­яльності і культури,

Громадянин - людина, що належить до населення конкрет­ної держави і наділена нею юридичним статусом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]