Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теор_я держави _ права (Сухонос).doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.39 Mб
Скачать

Глава 13. Політико-державний режим 241

зберігають автономію від державного втручання безпосередньо у сферу підприємництва та бізнесу. Це відносини в родині, цер­кві тощо. Більше того, громадянське суспільство в умовах демо­кратичного режиму впливає на політику держави за допомогою партійної системи.

Наявність правової держави. Демократія можлива в умо­вах існування правової держави, тобто діяльність держави має здійснюватися в правових цілях, на основі права і правовими засобами.

Виборність і змінюваність центральних і місцевих органів державної влади, їхня підзвітність виборцям. У демократичній державі завжди центральні та місцеві органи обиралися наро­дом. Щодо підзвітності їх виборцям, то така традиція передбачає депутатські накази та інші форми контролю виборців.

Виборність існувала ще в умовах Афінської демократії, коли всі посадові особи та органи державної влади й управління фор­мувалися шляхом виборів громадян Аттики (так називалась Афінська республіка). Коли та чи інша особа переставала задоволь­няти афінських громадян, її переобирали або усували. Такий по­рядок почав складатися ще з легендарних часів царя Тесея, якого було повалено силою зброї. Остаточно ж він склався в період дія­льності архонта Афін Солона (реформи Солона). Саме з цього моменту починається існування демократичного принципу обрання та зміни вищих і місцевих органів державної влади.

Гласність, свобода засобів масової інформації від цензури. В умовах демократії немає цензури, яка б контролювала засоби масової інформації. Це дозволяє стверджувати, що демократич­ний режим передбачає існування так званої «четвертої влади» -влади засобів масової інформації.

В умовах розвиненої демократії «четверта влада» (перші три - законодавча, виконавча і судова) здатна повалити будь-яку осо­бу. Так, 9 серпня 1974 року президент СІНА Річард М. Ніксон був змушений піти у відставку, визнавши за собою провину в пору­шенні Конституції та введенні в оману американської громадсь­кості. Це було результатом діяльності американських ЗМІ, які довели, що президент США займається організацією підслухову­вання своїх політичних опонентів (скандал Уотергейту).

Легітимність державної влади. Демократичний режим пе­редбачає народну підтримку державної влади.

Діяльність «силових» структур (поліція, органи безпеки, армія тощо) регламентується законом, знаходиться під демок­ратичним контролем суспільства і використовується лише за

16 Теорія держави трава

242 РОЗДІЛ 3. ТЕОРІЯ ДЕРЖАВИ

прямим призначенням. Поліція займається охороною правопо­рядку, органи безпеки охороняють безпеку держави, а армія за­хищає Батьківщину від зовнішніх ворогів. Усі інші функції по­кладати на «силові» структури суворо заборонено.

Домінують методи компромісу, переконання, узгодження, І методи примусу і насильства вкрай звужені. Останні застосс-вуються лише у випадку, коли все інше вже використовувалось і результату не досягнуто.

У найважливіших сферах суспільного життя панує заког.. Хоча громадянське суспільство і функціонує відповідно до норд права, проте останні безпосередньо не втручаються в діяльність його членів, хоча повністю контролюють державу. Відносини мік людьми та державою контролюються законом.

Реальна дія принципу поділу влади на законодавчу, виконаї-чу і судову. В умовах демократичного режиму державна влага поділена на законодавчу (орган народного представництва), ві-конавчу (президент і уряд) і судову (здійснює функцію правосу­ддя, нагляду і контрою), які діють незалежно одна від одної.

Стосовно суб'єктів господарювання і громадян діє принцип «дозволено все, що прямо не заборонене законом». Господарські суб'єкти й громадяни можуть робити все, що прямо не забороне­но чинним законодавством.

Політичний плюралізм. В умовах демократичного режику існує багатопартійність, змагаються політичні партії, на зашн-них підставах існує політична опозиція в парламенті і поза ния.

Проголошуються і реально забезпечуються права і свободи людини і громадянина. Права і свободи людини і громадянина ре­ально забезпечуються внаслідок створення економічних, політт-них, ідеологічних та державно-правових передумов демократії.

Саме за наявності цих передумов в суспільстві і в державі може з'явитися демократія,

Передумови демократії. До економічних передумов демократії належать економічна свобода особи, рівність усіх форм власнсс-ті та їхня однакова охорона і захист з боку держави.

При цьому економічна свобода особи передбачає той фа*т, що, лише коли особа стає економічно незалежною від держави, в країні встановлюється демократія. Саме цим можна поясниги той факт, що відразу після буржуазних революцій, коли встаю-влювався буржуазний тип держави, у більшості країн вводилося цензове виборче право, яке здійснювалося на основі майнового цензу. Це було пов'язано не стільки з гнобленням трудящих мас, скільки з тим, що лише економічно незалежна людина, яка

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]