Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теор_я держави _ права (Сухонос).doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.39 Mб
Скачать

§ 3. Тип держави в цивілізаціях Далекого Сходу

Держава конфуціано-китайської цивілізації. Конфуціано-китайська цивілізація об'єднує такі країни, як КНР (Китайська Народна Республіка), Республіку Китай (Тайвань), КНДР (Ко­рейська Народно-Демократична Республіка), Республіку Корея (Південна Корея), В'єтнам, Сінгапур тощо.

Державний режим у цих країнах є відверто біхевіор й стич­ним, а державна влада - легітимною. Соціальною основою дер­жавної влади виступають ті верстви суспільства, що підтриму­ють державу. Держава ж захищає власного виробника, а тому утворює потужну економічну основу своєї влади. Морально-ідео­логічна основа державної влади спирається на ідеологію конфу­ціанства.

Основною метою сучасної Китаю та країн, що належать до конфуціано-китайської цивілізації, є модернізація країни та пе­ретворення її на економічно процвітаючу і водночас стабільну державу. Для цього, наприклад, китайці запозичують собі най­кращі економічні та технологічні досягнення інших цивіліза­цій, відкидаючи при цьому все зайве.

Це запозичення, як відомо, пройшло три етапи. Перший з них пов'язаний з ім'ям доктора Сунь Ятсена, який запозичив ідею поділу влади на законодавчу, виконавчу і судову.

302 РОЗДІЛ 3. ТЕОРІЯ ДЕРЖАВИ

Другий - з іменем Мао Цзедуна, який наголошував на тому, що потрібно використовувати стародавність на благо сучасності1.

І, нарешті, третій етап пов'язаний з діяльністю «батька ки­тайських реформ» Ден Сяопіна, що розробив такі принципи ки­тайського шляху до соціалізму, що стали основними завдання­ми розвитку держави:

  1. орієнтація на національні традиції та особливості Китаю при будівництві соціалізму;

  1. боротьба з догматизмом: практика - критерій істини;

  2. першочергова увага розвитку науки і техніки;

  1. орієнтація на тривалий характер суспільних реформ (що пов'язано з економічною відсталістю країни);

  1. особливий акцент на розвитку економіки та виробничих сил;

  1. використання ринкової економіки в умовах існування загаль­ них соціалістичних принципів управління;

  2. створення спеціальних економічних зон як засобу залучен­ ня іноземного капіталу та передових технологій;

  1. принцип політичної відкритості зовнішньому світу2.

Для реалізації зазначеної мети та завдань Китай наділяє свою державу відповідними функціями, а для реалізації останніх фор­мує відповідний механізм. Так, для вирішення третього завдан­ня в КНР утворено Комісію з приводу науки, техніки та оборон­ної промисловості, яка займається пошуком і впровадженням новітніх технологій у китайську економіку.

Приклад 16.1

М. Налашнннов про китайську цивілізацію

Китай - Іде дуже складна система, що є набагато міцнішою і більш стій­кою, ніж Радянський Союз. Ця імперія складається не лише а держави — у ній є і могутня діаспора, щупальці якої поширюються на більшу частину світу, і таємні організації, що, на відміну від держави, думають насамперед про май­бутнє, ніж про сьогодення. У Китаї існує і правляча партія, яка запозичила собі досвід не пише тоталітарних машин XX століття, а й тисячолітній досвід волода­рів Піднебесної. Китай не можна вважати державою в західному, надто при-

чення яких здатне звести з розуму будь-кого з Заходу.

Джерело; Калашников М. Вперед в СССР-2. - М.: Яуза, Зксмо, 2003.-С. 97.

<а:Учеб. пособ. - М., 2000. -

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]