Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теор_я держави _ права (Сухонос).doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.39 Mб
Скачать

Глава 20. Законність і правова культура 429

Історично разом із формуванням держави і права відбува­ється становлення правосвідомості і питання про те, що виникло раніше - правосвідомість чи право, по суті, е не зовсім корект-ним,.Однак стосовно конкретного типу права, наприклад, соціа­лістичного, можна сказати, що правосвідомість виникла раніше права (у вигляді правових ідей, викладених у працях Маркса, Енгельса та ін.).

Правосвідомість - складне структурне утворення, у якому можна виділити раціональні компоненти, звичайно їх назива­ють правовою ідеологією.

Правова ідеологія - це ідеї, теорії, переконання, поняття, погля­ди, що виражають ставлення людей до чинного і бажаного права.

їй, як систематизованому, науково обґрунтованому, теоретич­ному відбитку правової дійсності, належить роль головного й активного елемента в правосвідомості.

Основу правової ідеології повинна складати державно-пра­вова ідеологія, тобто загальноприйнята (прийнята в даному сус­пільстві) система політичних і правових ідей. Це особливо акту­ально для України на сучасному етапі ЇЇ розвитку.

Правова ідеологія тісно пов'язана з юриспруденцією (юри­дичною наукою), що додає їй теоретичний, систематизований ха­рактер.

У правосвідомості можна також виділити емоційні струк­турні компоненти, що називаються правовою психологією.

Правова психологія - це почуття, емоції, переживання людей з приводу тих чи інших проявів права: видання Юридичних норм, їх реалізації, законності та ін.

Можна сказати, що правова психологія е своєрідним почут­тям права і законності. Вона складається стихійно і носить не­формальний, несистематизований характер. У той же час у пра­восвідомості правова психологія має наче первинний характер. Це пов'язано з тим, що, як правило, правові почуття і емоції виникають раніше, ніж правові ідеї. Правова психологія визна­чає повсякденну ціннісну орієнтацію суб'єктів у правовій сфері.

Аналіз ставлення людей до нормативно-правового акта до­зволяє виділити в правосвідомості такі елементи:

  1. Інформаційний - наявність у свідомості того чи іншого суб'єкта певного обсягу інформації про заков. Ця інформація може бути як повною і всебічною, так і поверхневою, отриманою з чиїхось слів.

  2. Оцінний - отримавши інформацію про нормативний акт, людина якось до нього ставиться, якось оцінює, зіставляє з влас­ ними цінностями.

428 РОЗДІЛ 4. ТЕОРІЯ ПРАВА

інститути демократії від проявів сваволі з боку посадових осіб державних органів, а також громадян і в такий спосіб забезпечу­вати демократизм у діяльності державного механізму, політич­ної системи, плюралізм у всіх сферах суспільного і державного життя; законність сприяє діяльності всіх суб'єктів політичного життя в рамках конституційно-правового порядку, виступає га­рантом захисту від монополізації права на здійснення політич­ної влади якоюсь структурною частиною державної влади.

Економічними гарантіями визнаються юридична рівність усіх форм власності, рівність економічних можливостей суб'єк­тів суспільних відносин. ^Юридична рівність всіх форм власнос­ті» як і рівність економічних можливостей суб'єкті» суспільних, відносин дозволяє людям багатіти- Багатство ж потребує стабіль­ності, яку може дати лише законність.

Ідеологічні гарантії. - це комплекс моральвогправових уявлень про необхідність і користь, законослухняної поведінки. Багато в чому ідеологічні гарантії залежать від правосвідомості, населення.

Питання для самоконтролю

  1. Що таке гарантії законності?

  2. Що таке спеціадьио-юридичні гарантії законності? в. Що таке конституційво-щмшові засоби?

4. Що таке ідеологічні гарантії законності?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]