Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теор_я держави _ права (Сухонос).doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.39 Mб
Скачать

Глава 13. Політико-державний режим 257

Фашизму ж абсолютно байдужою є національність людини. Він є інтерна-

приклад, класичний європейський фашизм відроджував середньовічний поділ на священиків, воїнів, працівників та рабів. В одній касті воїнів (їх фашисти дуже поважали) можуть опинитися і німець, і єврей, і росіянин. І е касті священиків, і серед рабів.

Джерело: КапашниковМ. Вперед в СССР-2. - М.: Яуза, Зксмо, 2003. -С. 66-67.

Релігійний тоталітаризм спирається на релігійну ідеологію.

Держава асасинів реалізувала в собі саме релігійний тоталі­таризм.

Прикладом релігійного тоталітаризму є також Єзуїтська держава в Парагваї, що існувала в 1610-1768 рр. Історія цієї держави розпочалася в 1609 році, коли єзуїти в Гуайрі (Пара­гвай) створили поселення, що мали назву редукції (лат. гейисо - «привожу назад» - до християнства тих індіанців, хто на­чебто втратив віру). Вони поєднували елементи феодалізму з рабовласництвом і патріархально-родовими відносинами. У редукціях, крім бідних хатин індіанців, будувалися численні майстерні, шкіряні, лісопильні, цеглинні заводи, були арсена­ли, склади і верфі. За виконану роботу та покору єзуїти нада­вали індіанцям лише їжу й одяг. З відома іспанської корони, єзуїти підкоряли індіанців не лише за допомогою сили, як світські владики, а й шляхом омани, підкупу родоплемінної верхівки, а також проповідями про створення раю на землі. У 1610 році на базі редукцій в Парагваї виникла так звана «Єзу­їтська держава». Позбавивши індіанців будь-якої власності, єзуїти змушували їх тяжкою працею на полях та в майстер­нях створювати колосальні багатства для ордену. Індіанці вми­рали від непосильної праці, голоду, хвороб, гинули у війнах з ще не завайованими племенами індіанців. Найцікавіше ж по­лягало в тому, що індіанці, які жили в редукціях, не протесту­вали проти свого становища. Більше того, вони намагалися

но їх відвідала якась крамольна думка. Зростання влади і ба­гатства єзуїтів в Парагваї та інших іспанських колоніях стри­вожило іспанську корону, за наказом якої в 1768 році єзуїти були вигнані з американських володінь Іспанії.

258 РОЗДІЛ 3. ТЕОРІЯ ДЕРЖАВИ

Приклад 13-і

Г. Бьоліер про єзуїтську державу в Парагваї

На перший погляд, єзуїтські редукції' являли собою чарівне видовище:

посуд, робочі знаряддя, маїични, меблі, церковні прикраси, музичні інструме­нти, предмети культу - усе виготовляється на місці самими християнами. Вони вмікїть також відпивати гармати, дзвони, шрифт для печатки, виготовляти годинники, ліпити статуї, писати картини. Таким чином, сукупність редукцій

рює в принципі есе, що споживає. Лише сіль та залізо отці вимушені, на свій превеликим жаль, завозити ззовні з великими витратами. Але чим ближче придивляєшся до цієї цивілізації, тим більше дивуєшся її штучному характеру. Як тільки-но «християни» перестають отримувати від отців модемі та керівні вказівки, вони вже не можуть зробити нічого гарного. Чи, може, у них відеут-

зібрали їх, вони були бідними з точки зору цивілізації, але водночас і Не

рити цивілізацію за європейським шаблоном вони видресирували їх, перетво­ривши на справжні машини. Позбавивши індіанців матеріальних проблем, вони позбавили їх і тієї малої частки ініціативи, що існувала в них раніше. Тому висока культура місій е, по суті, лише штучним, оранжерейним проду-

дресирування, гуарані залишився в основному тим, чим і був: лінивим, обме-

Він, як стверджують самі отці, працює лише доти, доки відчуває на собі палку наглядача. Як тільки-но його залишають наодинці, він байдуже дозволить жнивам гнити на полях, занепадати знаряддям, гинути стадам.

Джерело: Бемер Г. История ордена иезуитов, -Смоленск: Русич, 2002. - С. 349.

У XX столітті релігійний тоталітаризм було запроваджено в таких державах, як Іран за часів керівництва аятоли Рухолли ал-Мусаві ал-Хомейні або Афганістан часів правління талібану.

Ознаки тоталітарного політичного режиму. Держава праг­не до глобального панування над всіма сферами суспільного жит­тя, до всеохоїілюючої влади. Це досягається шляхом абсолют­ної концентрації влади, шляхом об'єднання законодавчої та виконавчої влади в одній особі при фактичній відсутності неза­лежної судової влади.

Суспільство практично повністю відчужене від політичної влади, але воно не усвідомлює це, адже становить масову соці­альну базу режиму як суспільно-політичного руху. Суспільство добровільно й охоче підтримує тоталітарний режим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]