Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теор_я держави _ права (Сухонос).doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.39 Mб
Скачать

Глава 22. Реалізація і тлумачення права 477

правових приписів, що по-різному регламентують однакові об­ставини, а також випадками, коли правотворчий орган, прийма­ючи акт, не скасовує попередній. Існує два способи заміни норма­тивно-правових актів - прямий і фактичний.

Прямий спосіб характеризується як втрата нормативним актом обов'язковості із закінченням терміну його дії чи видан­ня спеціального акту, яким визначається перелік нормативних документів, що втратили чинність.

В умовах фактичного способу акт зупиняє дію, коли він замі­нений пізніше виданим актом, що регулює аналогічні відносини, або коли відсутніми е фактичні умови, які зумовлюють дію акту.

Просторові норми забезпечують ліквідацію колізій між при­писами, що діють у різноманітних просторових межах їх існуван­ня, зумовлюються розбіжністю меж дії суспільних відносин і норм, що їх регулюють, унаслідок зміни просторових меж правового регулювання. Колізію норм у просторі слід розглядати як своєрі­дний конфлікт норм, що виникає внаслідок регулювання відносин правовими нормами, які діють на різній території. Саме просторо­ві колізійні норми є способом розв'язання цих колізій. Зазначені норми розраховані на невизначену кількість випадків, що в зако­нодавстві є досить значною. Вони регламентують просторові колі­зії як між державами, так і всередині держави.

Ієрархічні норми забезпечують усунення юридичних колізій, що виникають між нормами з різною юридичною силою. Саме вони забезпечують відносини всередині правової системи, які ха­рактеризуються певною субординацією. Причинами ієрархічних колізій є наявність права нормотворчих органів видавати різно­манітні за змістом акти з одного питання та недостатня інформо-ваність державних органів щодо наявності норми з метою попе­редження повторного прийняття аналогічного припису.

Існують і інші способи розв'язання юридичних колізій: тлу­мачення норм права, переговорний процес через погоджувальні комісії, референдум тощо. Так, у рамках тлумачення Конститу­ційний суд України може розв'язати юридичну колізію.

Щодо референдумів, то такий спосіб було реалізовано в Росії у 1993 році, коли, обираючи між нормами, що виходили від пре­зидента Б. Єльцина, та нормами, що виходили від з'їзду народ­них депутатів і Верховної Ради РРФСР, 48 мільйонів росіян 25 квітня висловили довіру саме Президенту Росії1, тим самим усунувши юридичні колізії, що виникали між актами останньо­го та актами парламенту.

478 РОЗДІЛ 5. ПРАВОЗА АІЯЛЬНІСГЬ

Питання для самоконтролю

  1. Що таке юридичні колізії?

  2. Які існують групи юридичних колізій?

  3. Які існують способи розв'язання юридичних колізій?

  4. На чому спеціалізуються темпоральні норми?

  5. Чим характеризується прямий спосіб заміни нормативно-пра­ вових актів?

  6. Чим характеризується фактичний спосіб заміни нормативно-пра-

1. Що забезпечують просторові норми? 8. Що забезпечують ієрархічні норми?

Завдання для дискусії

  1. На завдання викладача здійснити тлумачення деяких норм пра­ ва, використовуючи різні способи тлумачення.

  2. Наведіть прикладі дотримання заборон, виконаная обов'язку і використання суб'єктивного права. Після цього проаналізуйте, як можна забезпечити вказані форми реалізації права за допо­ могою методів стимулювання, переконання і примусу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]