Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теор_я держави _ права (Сухонос).doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.39 Mб
Скачать

§ 2. Форми і метоли реалізації функцій держави

Загальна характеристика форм і методів діяльності держави. Функції держави реалізуються в конкретних діях, що вчиняють суб'єкти державної влади. Ці дії є досить різноманітними і мо­жуть бути зведені в більш-менш однорідні групи. Зовні практичне вираження діяльності держави з приводу реалізації своїх функ­цій отримало назву форм реалізації державної влади.

Держава повинна виконувати свої функції у властивих їй формах, застосовуючи у своїй діяльності різні методи.

Форми реалізації функцій держави - це діяльність конк­ретних державних органів з приводу реалізації функцій держави.

Форми реалізації функцій держави залежно від того, наскі­льки в управлінні використовуються правові механізми, можна поділити на правові, договірні та організаційні.

Методи здійснення функцій держави різноманітні. Так, для реалізації економічної функції потрібною стає низка конкретних економічних методів - прогнозування, планування, пільгове креди­тування та інвестування, державні субсидії, захист споживачів тощо.

Загалом же у своїй діяльності держава використовує методи переконання, стимулювання і примусу.

1 86 РОЗДІЛ 3. ТЕОРІЯ ДЕРЖАВИ

Примус завжди мав забезпечувати виконання правил пове­дінки за допомогою певних заходів (запобігання, відповідально­сті тощо). Примус - це такий метод, за якого бажана поведінка забезпечується можливістю застосування сили або загрози її за­стосування. Економічні методи примусу - це методи непрямого впливу на об'єкт (високі податкові ставки тощо). Як правило, примус відбувається шляхом застосування до правопорушників законних заходів покарання, перевиховання та спонукання до діяльності, спрямованої на усунення шкоди, заподіяної такою поведінкою Іншим суб'єктам.

Переконання є таким методом здійснення функцій, коли суб'єкт впливає на суспільну та індивідуальну свідомість, сприяє його формуванню у формі обґрунтування, пояснення, обговорен-

лення, проведенням різних профілактичних заходів тощо. Саме серед економічних методів переконання виділяють прогнозування, планування та інвестування. Разом з цим держава широко ви­користовує пропаганду та ідеологію з метою роз'яснення важли­вості поставлених перед нею завдань, перспективи їх вирішення, засоби досягнення.

Стимулювання - це спонукання до дій. Стимули можуть бути матеріальними та моральними. Як правило, стимулювання здійснюється шляхом надання різних пільг і нагород колекти­вам і особам, що не допускають правопорушень і беруть активну участь у боротьбі з ними, показують високу якість у роботі тощо.

Правова форма реалізації функцій держави. Правова фор­ма реалізації функцій держави — це однорідна за своїми зовні­шніми ознаками (характером та юридичним наслідкам) діяль­ність державних органів, пов'язана з виданням юридичних актів.

У правових формах відображається зв'язок держави і права, обов'язок держави діяти при виконанні своїх функцій на основі права й у межах закону. Крім того, вони вказують, як державні органи та посадові особи працюють, які юридичні дії вчиняють. Як правило, правові форми визначаються природою суб'єкта дер­жавної влади і його компетенцією у сфері реалізації державно-владних повноважень.

До правових форм реалізації функцій держави належить правотворча і правозастосовча діяльність, яка, у свою чергу, поді­ляється на оперативно-виконавчу та правоохоронну.

Правотворча діяльність - це форма здійснення функцій держави шляхом видання нормативно-правових актів, видан­ня та санкціонування, зміни чи відміни правових норм. Без

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]