Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КЛ_философия.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
665.09 Кб
Скачать

Тема12. Суспільство як система

1. Виробництво та механізм саморозвитку суспільства

Виникнення і розвиток суспільства обумовлені розвитком людини у процесі трудової діяльності, формуванням соціокультурних і моральних основ спілкування, взаємодії між людьми. Десятки тисяч років накопичувалися ті передумови, які забезпечили появу діяльної людини, а потім "запрацювали" прямий і зворотній зв’язки. Природне начало в людині забезпечувало розвиток соціального, а соціальне впливало на природну основу. Відособлене від природи суспільство дістало нову якість. Стосунки між людьми обумовлюються, насамперед, не їх фізіологічними особливостями та інстинктами, а виробничими відносинами (формою власності на засоби виробництва) та свідомою волею до задоволення своїх потреб.

Суспільні відносини (на базі виробничих відносин)  це те специфічне, що відрізняє суспільство, що саморозвивається, від усіх природних систем. Механізм саморозвитку суспільства полягає у взаємозв’язку людських потреб і суспільного виробництва (матеріального і духовного). Щоб задовольнити свої потреби у їжі, одязі, приміщеннях, духовному розвитку та розвагах, люди організують виробництво, яке складає саморозвиваючу систему продуктивних сил (предметів, засобів праці, здатних до трудової діяльності людей) і виробничих відносин (з приводу власності, обміну і розподілу, безпосередніх стосунків у процесі праці). Взаємодія продуктивних сил і виробничих відносин складає спосіб виробництва, що справляє значний вплив на стан і розвиток усього суспільства, його політичні та соціокультурні сфери (управління, сім’ю, духовне життя).

У суспільстві діє закон відповідності виробничих відносин продуктивним силам. Зміни характеру останніх (зростання додаткової вартості, механізація, автоматизація, інформатизація) потребують відповідного типу виробничих відносин (форм власності). Але цей закон діє не автоматично і не безпосередньо, а через систему соціокультурних норм, традицій конкретного суспільства, національно-регіональної спільності, через складну взаємодію політичних та духовних чинників.

Отже, спосіб виробництва як конкретно-історична єдність продуктивних сил і виробничих відносин, з одного боку, значною мірою зумовлює політичне та духовне життя суспільства, а з другого, сам розвивається під впливом державних структур та інститутів культури. Тому спосіб виробництва капіталістичного типу (заснований на приватній власності) у західних демократичних країнах у ХХ столітті набрав цивілізованого вигляду (з високим рівнем добробуту більшості населення). В той же час у країнах "реального соціалізму", що проголосили своєю економічною основою суспільну власність, насправді запанувала державна власність. Історичний досвід же засвідчив, що державна власність, при відсутності дійового контролю з боку трудящих, може спричиняти наслідки часом гірші, ніж приватна власність, бо, зосередивши контроль за розподілом в руках бюрократичної номенклатури, вона не лише відчужує людину праці від наслідків діяльності, а й ставить її у залежне становище від тих, хто має політичну владу. При цьому людину оголошують господарем країни, але вона такою не є, бо не є суб’єктом власності. Вона лише носій найманої праці з елементами примусу, що прикривається інтересами всієї держави.