Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КЛ_философия.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
665.09 Кб
Скачать

Тема11. Практика та інженерна діяльність

1. Категорії діяльності та практики у філософії

У ставленні людини до природи і суспільства можна виявити різні моделі. Одна з них  споглядальна  людина сприймає себе як елемент природно-соціального середовища і нічого цілеспрямовано не робить для його зміни. Інше  модель активного ставлення до світу. Це може проявлятися або в суто духовній активності, або у предметно-практичних діях, спрямованих на зміни у навколишньому середовищі. Останній варіант людської життєдіяльності і є практикою.

Та не можна розглядати практику лише як вид діяльності. У певному значенні поняття практики виходить за межі поняття діяльності. Діяльністю називають процес активної дії людини на оточення і саму себе. В діяльності на перший план висувається взаємодія між суб’єктом та об’єктом. Специфіка практики полягає в тому, що вона є процес, у якому перевіряється відповідність знань об’єктивній дійсності, відповідність діяльності, її наслідків потребам та інтересам людини. У практиці, таким чином, на перше місце висувається момент цінності, значення діяльності у забезпеченні потреб людини.

Практика є реальний процес діяльності, в якому людина творить свій світ відповідно до своїх вимог та інтересів.

У практичній діяльності суб’єкт безпосередньо діє на об’єкт. Робітник виготовляє деталь машини, продукт споживання. Лікар лікує людину. Вчитель навчає і виховує учнів. Вчений  експериментатор змінює умови існування об’єкту, щоб дослідити його властивості. Все це  види практики.

Практика  це активна, цілеспрямована взаємодія людини з оточенням, внаслідок якої природне і соціальне середовище перетворюється у відповідності до потреб людини. Одночасно змінюється і вдосконалюється й сама людина.

Розрізняються такі форми практики:

1)  виробнича  пристосування, перетворення речовини та енергії природи до потреб людини;

2)  соціальна практика  цілеспрямовані зміни, реформи політичних, економічних, правових відносин між людьми;

3)  науково-експериментальна  заплановані, запрограмовані зміни природних або соціальних умов з метою отримання нових знань.

Практика є однією з багатьох видів людської діяльності. Розрізняють практично-перетворюючу, теоретично-пізнавальну, ціннісно-орієнтаційну та комунікативну діяльність. Діяльність має об’єктивний характер, оскільки прилучає людину до взаємодії із зовнішнім світом. Одночасно вона й суб’єктивна, оскільки уособлює активність людини.

У теоретичній діяльності дія також спрямована в решті решт на об’єкт, але вона безпосередньо не торкається його. Теоретична діяльність, на відміну від практичної, здійснюється в "ідеальному просторі". Вчений-теоретик має справу з мисленими об’єктами (моделями, образами, ідеями, поняттями), які відображають властивості реальних предметів, систем, але не є самими цими речами об’єктивного світу. Тому висновки теоретичних досліджень потребують перевірки й коригування у процесі практичної діяльності. Отже, критерієм істини виступає практика.

Практикаоснова всіх форм життєдіяльності людини. Вона:

  1. стимулює всі види діяльності людей;

  2. надає їм, в решті решт, людський смисл;

  3. служить підґрунтям, критерієм істини й ефективності діяльності.

Та не треба й абсолютизувати практику і як критерій істини, і як сенс життя. Не все, що підтверджується на практиці, є істина, а тим більше абсолютною: можуть діяти не враховані обставини, або висновок є вірним лише саме в цих, обмежених у часі і просторі умовах. Наприклад, підвищення продуктивності праці внаслідок застосування певної системи матеріального стимулювання в даній фірмі і в даний час, ще не означає, що ці ж стимули будуть теж успішно діяти і в інших обставинах. Так само, технології, що довели свою ефективність на практиці в одних країнах, можуть бути малопродуктивними в інших природних і соціокультурних умовах.

Не завжди практична потреба, користь, прибуток виступають основним сенсом діяльності. Пошук істини, справедливості, кохання, насолоди естетичним, красою спілкування, самозадоволення для багатьох людей не менш важливі стимули до діяльності, а ніж практичні наслідки.