Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RFP_LEKTsIYi_STUDENTAM.docx
Скачиваний:
135
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.2 Mб
Скачать

Механізм здійснення відшкодування коштів фізичним особам — вкладникам комерційних банків Фондом гарантування вкладів фізичних осіб

Відшкодування Фондом коштів вкладникам. Порядок відшкодування Фондом коштів вкладникам визначається Положенням «Про порядок відшкодування Фондом гарантування вкладів фізичних осіб коштів вкладникам банків у разі їх ліквідації», затвердженим Постановою правління НБУ від 11.01.2001, № 8.

Основним видом послуг Фонду є захист прав фізичних осіб — вкладників комерційних банків України, що сплачують збори до Фонду, методом відшкодування за рахунок коштів Фонду втрат за вкладами. При цьому Фонд забезпечує надходження та акумуляцію сум зборів з комерційних банків, що сплачуються до Фонду, та інших коштів, призначених для здійснення відшкодування вкладникам втрат у разі недоступності вкладів.

Фонд гарантує кожному вкладнику банку, який сплачує збори до Фонду, відшкодування за вкладом, у т. ч. відсотки, у розмірі вкладу, але не більше 150 000 грн за станом на день, коли вклад став недоступним. Вкладники набувають право на отримання гарантованої суми відшкодування за вкладами за рахунок коштів Фонду в національній валюті України з дня настання недоступності вкладів.

Відшкодування за вкладами в банках здійснюється в готівковій або безготівковій формі. Виплата гарантованої суми відшкодування здійснюється Фондом протягом трьох місяців з дня призначення ліквідатора банку на основі списків вкладників, що мають право на отримання відшкодування за вкладами, складеного ліквідатором. Вкладник повинен звернутись до банку-агента, що здійснює виплати, та пред'явити паспорт або інший документ, що посвідчує особу, а також довідку Державної податкової служби про присвоєння ідентифікаційного номера фізичної особи — платника податку.

Вкладники, які не встигли з поважних причин отримати виплати протягом зазначеного терміну, повинні спочатку звернутись із заявою до Фонду. Термін позовної давності вкладників до Фонду становить три роки з дня настання недоступності вкладів.

Вкладники — нерезиденти для отримання коштів повинні вказати свою тимчасову адресу на території України або надати нотаріально засвідчену довіреність особі, що проживає в Україні.

Діяльність ліквідатора (ліквідаційної комісії) із забезпечення відшкодування фізичним особам — вкладникам банків коштів у межах повноважень фонду. Ліквідатор (ліквідаційна комісія) протягом 10 календарних днів з дня настання недоступності вкладів подає Фонду список вкладників, які мають право на відшкодування вкладів за рахунок коштів Фонду, з визначенням за даними обліку розрахункової суми вкладів, що підлягають відшкодуванню.

До списку не включаються розрахункові суми, що не підлягають відшкодуванню за рахунок коштів Фонду, за вкладами:

  • членів наглядової ради, ради директорів і ревізійної комісії банку;

  • працівників незалежних аудиторських фірм (аудиторів), які здійснювали аудиторські перевірки банку протягом останніх 3-х років;

  • акціонерів, частка яких перевищує 5 % статутного капіталу банку;

  • членів сімей вкладників, зазначених вище, та третіх осіб, що діють від імені вкладників, які зазначені у попередніх підпунктах;

— за якими вкладник на індивідуальній основі отримує пільгові відсотки та має фінансові привілеї, які призвели до погіршення фінансового стану банку.

Діяльність Фонду при здійсненні відшкодування вкладів фізичним особам. Після отримання Фондом постанови Правління НБУ про ліквідацію банку, що сплачував збори до Фонду, виконавча дирекція Фонду визначає одного чи кількох банків-агентів, уповноважених здійснювати виплату відшкодувань за рахунок коштів Фонду. Після отримання від ліквідатора списку вкладників протягом двох тижнів укладається з банком-агентом угода про виконання послуг з виплати відшкодувань; перевіряється поданий ліквідатором список і розрахунки сум вкладів, що підлягають відшкодуванню, безпосередньо на місці роботи ліквідаційної комісії; та складається реєстр одержувачів відшкодувань за вкладами, що розміщені в банках.

Протягом 3-х робочих днів від часу прийняття рішення про відшкодування Фондом коштів виконавча дирекція письмово та через ЗМі повідомляє вкладників про недоступність вкладів і порядок їх відшкодування. Вкладникам надсилається повідомлення про недоступність вкладів і порядок їх відшкодування. У місячний термін з дня настання недоступності вкладів банк-агент відкриває відповідний рахунок для зарахування сум коштів Фонду, які банк має сплатити одержувачам відшкодувань відповідно до реєстру; Фонд подає до банку-агента затверджені реєстри із супровідним листом і копію платіжного доручення на переказ коштів.

Діяльність банку-агента щодо здійснення виплат сум відшкодувань вкладів фізичним особам. Банк-агент та його філії здійснюють виплату відшкодувань відповідно до реєстрів Фонду. Після одержання коштів і реєстрів від Фонду банк-агент наступного дня перераховує відповідні суми коштів і надсилає реєстри до своїх філій для здійснення виплат за місцезнаходженням одержувачів коштів. Банк-агент розробляє та затверджує внутрішній технологічний порядок щодо обслуговування виплат.

У разі виявлення невідповідності даних реєстру документам одержувача відшкодування банк-агент не здійснює виплату та не пізніше наступного дня після виявлення невідповідності повідомляє про це Фонд. Виплата відновлюється після усунення виявлених невідповідностей.

Банк-агент припиняє виплати відповідно до розпорядження Фонду і протягом трьох днів направляє Фонду остаточний звіт, другий примірник реєстрів із підписами вкладників про одержання відшкодувань, а також перераховує суму невиплачених коштів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]