Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RFP_LEKTsIYi_STUDENTAM.docx
Скачиваний:
135
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.2 Mб
Скачать

Збір на обов'язкове державне пенсійне страхування

Згідно з Законом України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування», юридичні та фізичні особи, що здійснюють операції з купівлі-продажу безготівкової іноземної валюти за гривню, сплачують збір на обов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 0,5 % (до 01.01.2008 р. — 1 %) від суми операції з купівлі-продажу безготівкової іноземної валюти за гривню, зазначеної у заявці, вести податковий облік та подавати звітність органам Пенсійного фонду України.

Банки є платниками збору у разі купівлі іноземної валюти для власних цілей. Якщо вони купують іноземну валюту за дорученням клієнтів, то платниками збору є безпосередньо клієнти, які дали доручення банку, при цьому банки не виступають у ролі податкових агентів.

У разі купівлі нерухомого майна банки зобов'язані сплатити збір на обов'язкове пенсійне державне страхування у розмірі 1 % від вартості нерухомого майна, зазначеній в угоді купівлі-продажу.

6. Основні засади здійснення фінансового моніторингу в банківській діяльності

Фінансова операція підлягає внутрішньому фінансовому моніторингу, якщо вона має одну або більше ознак:

1) заплутаний або незвичний характер фінансової операції, яка не має очевидного економічного сенсу або очевидної законної мети;

  1. невідповідність фінансової операції діяльності юридичної особи, що встановлена статутними документами цієї особи;

  2. виявлення неодноразового здійснення фінансових операцій, характер яких дає підстави вважати, що метою їх здійснення є уникнення процедур обов'язкового фінансового моніторингу.

Внутрішній фінансовий моніторинг може здійснюватися й щодо інших фінансових операцій, коли у суб'єкта первинного фінансового моніторингу виникають підстави вважати, що фінансова операція проводиться з метою легалізації (відмивання) доходів.

Основним принципом фінансового моніторингу в банківських установах є забезпечення участі працівників банку (в межах їх компетенції) у виявленні фінансових операцій, які можуть бути пов'язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом або, які мають відношення до фінансування тероризму.

Внутрішньобанківську систему протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, очолює відповідальний працівник банку за проведення фінансового моніторингу, який є незалежним у своїй діяльності і підзвітний лише керівнику банку. Відповідальному працівнику банку підпорядкований внутрішній підрозділ банку, функцією якого є проведення фінансового моніторингу та відповідальні працівники філій (територіальних управлінь, дирекцій, інших відокремлених підрозділів Банку).

Філії (територіальні управління, дирекції, інші відокремлені підрозділи банку), уповноважені на ведення реєстру фінансових операцій, що стали об'єктом фінансового моніторингу, за рішенням відповідального працівника банку за погодженням з керівництвом можуть самостійно надавати інформацію про фінансові операції, що стали об'єктом фінансового моніторингу, до спеціально уповноваженого органу виконавчої влади з питань фінансового моніторингу — Державного комітету з фінансового моніторингу України.

До обов'язків відповідального працівника банку належить:

  • надання інформації про фінансові операції, що стали об'єктом фінансового моніторингу, до Держфінмоніторингу;

  • прийняття рішення про повідомлення Держфінмоніторингу та правоохоронні органи про фінансові операції, щодо яких є мотивовані підозри, що вони можуть здійснюватися з метою легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, або що вони пов'язані, мають відношення або призначені для фінансування тероризму;

  • прийняття рішення про надання інформації з питань фінансового моніторингу на запити Держфінмоніторингу та відповідних правоохоронних органів;

  • контроль за своєчасністю реєстрації та подання до Держфінмоніторингу інформації про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу;

  • контроль за дотриманням працівниками банку вимог законодавства та нормативно-правових документів з питань фінансового моніторингу;

  • негайне повідомлення керівника банку про виявлені схеми відмивання доходів, отриманих злочинним шляхом та фінансування тероризму і заходи, які необхідно вжити щодо виявлених фінансових операцій;

  • сприяння уповноваженим представникам Національного банку в проведенні перевірок діяльності банку щодо дотримання законодавства України, яке регулює відносини у сфері запобігання легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом;

  • організація та проведення навчання працівників банку з питань фінансового моніторингу, розробка та реалізація відповідної програми навчання;

  • надання консультацій працівникам банку та здійснення іншого інформаційного забезпечення діяльності банку з питань фінансового моніторингу.

Працівникам банку заборонено розголошувати інформацію щодо проведення фінансового моніторингу щодо фінансових операцій клієнтів, факт надання інформації про такі фінансові операції до Держфінмоніторингу, зміст Правил і програм здійснення внутрішнього фінансового моніторингу та інших документів з питань фінансового моніторингу клієнтам та іншим особам, які не причетні до проведення фінансового моніторингу в банку. Крім того, працівникам Банку заборонено надавати консультації щодо методики проведення фінансових операцій, якщо ці консультації необхідні для уникнення процедур фінансового моніторингу.

Ідентифікація клієнта проводиться до відкриття рахунка або надання послуги. У випадку ненадання клієнтом інформації та документів, необхідних для проведення його ідентифіка

ції, клієнту відмовляється в наданні послуги або відкритті рахунка, а розрахункові або касові документи повертаються без виконання з написом на зворотній стороні: «Відмовлено в проведенні операції на підставі ч. 5 ст. 64 Закону України «Про банки і банківську діяльність». Напис засвідчується підписом уповноваженої особи банку та штампом банку. У випадку отримання розрахункового документа, напис повинен також містити посилання на пункт 2.16 Інструкції «Про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті».

Ідентифікація клієнтів — фізичних осіб проводиться лише на підставі оригіналів документів, що посвідчують особу, та за наявності інших документів — на підставі оригіналів цих документів, або копій, засвідчених нотаріально або органом, який видав ці документи. За необхідності, ідентифікація клієнта може здійснюватись на підставі інформації, одержаної від органів державної влади, банків, інших юридичних осіб, та за результатами проведених заходів щодо збору інформації про клієнта з інших джерел.

Уповноважена особа Банку, яка проводить ідентифікацію, в присутності клієнта — фізичної особи робить копії документів, на підставі яких проводилась ідентифікація. Копії засвідчуються як такі, що відповідають оригіналу, підписами особи, яка проводить ідентифікацію клієнта.

Підставою для ідентифікації юридичної особи є документи, що надаються цією особою для відкриття рахунка згідно з вимогами Інструкції «Про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах», затвердженої Постановою Правління НБУ від 12 листопада 2003 року, № 492, та внутрішньої інструкції Банку по відкриттю рахунків. Ідентифікація фізичних осіб, які мають право першого і другого підпису та виступають від імені юридичної особи, проводиться в присутності цих осіб на підставі оригіналів документів. Ідентифікація фізичних осіб — засновників юридичної особи може проводитись на підставі документів та відомостей, отриманих від юридичної особи.

У випадку ненадання клієнтом необхідної інформації (документів) або навмисного надання неправдивих відомостей, необхідних для його ідентифікації, працівник банку відмовляє клієнту в обслуговуванні або відкритті рахунка. Якщо виникає підозра, що особа діє не від власного імені, працівникам Банку забороняється вступати в договірні відносини з клієнтом. Ця вимога не стосується осіб, що здійснюють офіційне представництво, в тому числі на підставі довіреності.

Документи, які стосуються ідентифікації осіб, яка була здійснена при відкритті рахунка, здійсненні фінансової операції, зберігаються протягом п'яти років після закриття цього рахунка.

При виявленні фінансової операції, яка підлягає обов'язковому фінансовому моніторингу, працівник банку, який виявив цю операцію, готує повідомлення про фінансову операцію, яке не пізніше 12-ї години робочого дня, наступного за днем отримання розрахункових чи касових документів або днем виявлення, направляє відповідальному працівнику банку. Повідомлення надається у порядку передачі підрозділами банку інформації, яка містить банківську таємницю, з використанням способів передавання, які дозволяють запобігти несанкціонованому доступу до цієї інформації.

Відповідальний працівник банку негайно після отримання повідомлення про фінансову операцію, що містить ознаки фінансового моніторингу, розглядає отриману інформацію та перевіряє наявність ознак обов'язкового фінансового моніторингу, за підтвердження наявності їх надає розпорядження про внесення інформації до Реєстру фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу, та подальше надання інформації до Держфінмоніторингу. Якщо фінансова операція не містить ознак обов'язкового фінансового моніторингу — зазначає про відсутність необхідності реєстрації інформації про цю фінансову операцію.

До повідомлення про фінансову операцію, що направляється до Держфінмоніторингу України, вноситься інформація про Банк та відповідального за фінансовий моніторинг його працівника, про фінансову операцію та виявлені ознаки обов'язкового фінансового моніторингу, а також про учасників фінансової операції — відповідних юридичних та фізичних осіб.

У разі реєстрації фінансової операції, за ознаками обов'язкового фінансового моніторингу, водночас, коли ця фінансова операція не підлягає фінансовому моніторингу, відповідальний працівник складає довідку, в якій обґрунтовує відсутність підстав для направлення інформації до Держфінмоніторингу.

При отриманні банком рішення уповноваженого державного органу щодо скасування державної реєстрації юридичної особи, суб'єкта підприємницької діяльності — фізичної особи; визнання в установленому порядку юридичної особи фіктивною; оголошення фізичної особи померлою або безвісно відсутньою здійснюється закриття рахунка (рахунків) таких осіб, про що обов'язково заноситься інформація до відповідних реєстрів банку.

При проведенні заходів з перевірки суті та мети фінансової операції та діяльності клієнта працівниками банку можуть застосовуватись такі критерії:

  • Проведення перевірки існування юридичної особи або існування суб'єкта підприємницької діяльності фізичної особи.

  • Здійснення перевірки документів, наданих особою для його ідентифікації чи проведення операції, або перевірка документів, пов'язаних з операцією та наданих клієнтом на окремий запит банку.

  • Перевірка фіктивності підприємницької або господарської діяльності клієнта.

При виявленні фактів або ознак, які спростовують або підтверджують сумнівність фінансових операцій або діяльності клієнта, працівники банку, які здійснювали перевірку суті та мети фінансових операцій, або яким стало відомо про зазначені факти або ознаки під час обслуговування клієнта, повідомляють про них відповідального працівника банку.

Відповідальний працівник банку, з урахуванням інформації щодо з'ясування суті та мети діяльності клієнта та його фінансових операцій, приймає рішення щодо необхідності відмови у проведенні фінансових операцій, які підлягають внутрішньому фінансовому моніторингу, та щодо необхідності інформування відповідних органів про такі операції.

У випадку, якщо працівник банку має мотивовану підозру стосовно фінансової операції, що вона може бути пов'язана, має відношення або призначається для фінансування терористичної діяльності, та стосовно осіб, які брали (беруть) участь в її проведенні, або отримує повідомлення автоматизованої системи про те, що учасником операції або вигодоодержувачем за нею є особа, внесена до переліку осіб, пов'язаних із здійсненням терористичної діяльності, він повинен негайно повідомити про це відповідального працівника банку, зупинити проведення операції.

Відповідальний працівник при отриманні повідомлення про таку операцію вивчає інформацію операцію та визначає наявність підстав вважати, що фінансова операція може мати відношення або призначатися для фінансування терористичної діяльності. При підтвердженні таких даних відповідальний працівник банку повідомляє керівника банківської установи про факт здійснення такої операції, її зміст та відомості про її учасників, а також повідомляє про неї в установленому порядку Держфінмоніторинг та правоохоронні органи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]